Rio: Ferguson tražio životinje

Izvor: B92, 27.Nov.2015, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rio: Ferguson tražio "životinje"

Bivši štoper Mančester Junajteda Rio Ferdinand smatra da je važan faktor uspeha tima pod Aleksom Fergusona bio mentalitet igrača.

Ferdinand ističe da je legendarni menadžer insistirao na "životinjskom instinktu" kod igrača koje je dovodio.

Junajted je tokom 26 godina sa Fergusonom na kupi osvojio 38 trofeja, od čega 13 Premijer liga i dve Lige šampiona, a polovina tih titula bila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u periodu kada je igrao i Ferdinand.

"Ferguson se rešavao igrača koji se nisu uklapali u Junajtedov ritam, koji nisu mogli da izdrže jak svakodnevni ritam. Ako nisi bio "životinja" i mogao svakog dana da pružiš sve od sebe i napreduješ, nisi mogao dugo da se zadržiš", rekao je Ferdinand.

Junajted je u Fergusonovoj eri toliko dominirao, da je često u Premijer ligi do pobeda dolazio pre svega zbog ogromnog strahopoštovanja rivala.

"Takav stav dolazi od menadžera, svi se igrači indentifikuju s njim i igraju tako na regularnoj bazi. Potreban ti je menadžer koji može tako da se postavi, a tebi je potrebno iskustvo da se izboriš s tim. Ja kada sam došao 2002. nisam nikad znao kako da pobedim. Upijao sam kao sunđer iskustvo Roja Kina, Rajana Gigsa i Pola Skolsa u svlačionici. Kada bi došao težak period rekao bih sebi: Moraš da se opustiš, koncentrišeš i pobediš. To pravi razliku", istakao je Ferdinand.

Štoper je istakao da je tako on učio od iskusnijih saigrača, a potom to prenosio na mlađe koji su dolazili.

"Znam da se ne možeš roditi s tim, ali mora biti neko u svlačionici ko poseduje taj mentalitet, koji je opušten u svakoj situaciji. Prati to", zaključio je Ferdinand.

Junajted se ove sezone opet bori za titulu u Premijer ligi, ali tim pod vođstvom Luja van Gala deluje daleko od ubedljivog.

U sredu je remijem sa PSV 0:0 ugrozio plasman u osminu finala Lige šampiona, mora da pobedi u Volfsburgu u poslednjem kolu.
Pogledaj vesti o: Manchester United

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.