Minhenska tragedija koja je vezala Beograd i Mančester

Izvor: Mondo, 06.Feb.2019, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minhenska tragedija koja je vezala Beograd i Mančester

Na današnji dan, pre više od šest decenija, veliki deo ekipe Mančester junajteda odigrao je poslednji meč pre nesreće pri povratku u Englesku iz glavnog grada SFR Jugoslavije.

Pre tačno 61 godinu dogodila se avionska nesreća u kojoj su u Minhenu nastradala 22 putnika iz ekspedicije Mančester junajteda, koja se vraćala iz Beograda, sa utakmice protiv Crvene zvezde (3:3) u četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona.

Osmorica fudbalera Junajteda iz čuvenog tima "Bezbijeve >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bebe" poginula su posle neuspelog poletanja sa aerodroma u Minhenu, odnosno nakon što se avion zapalio zbog udara u zgradu pored piste.

Bezbijev tim, koji će samo deceniju kasnije da osvoji prvu titulu prvaka Evrope, ostao je bez Rodžera Birna, Edija Kolmana, Marka Džonsa, Dejvida Pega, Tomija Tejlora, Džefa Benta, Lajama Vilana i Dankana Edvardsa.

 Ni 61. godinu kasnije veliku tragediju ne zaboravljaju Mančester Junajted i Crvena zvezda.

"Nesreće nas povređuju i ostavljaju ožiljke, ali nas takođe zbližavaju i uče da uvidimo dragocenost života. Danas se prisećamo onih koji su nastradali i zahvaljujemo što su zbližili čitavu jednu zajednicu - fudbalsku zajednicu. Crvena zvezda pamti 1958. i "cveće Mančestera", navedeno se na sajtu srpskog kluba.

Slavni velikan sa Old Traforda na Tviteru je postavio sliku zastavicu Crvene zvezde, uz reči "Na današnji dan 1958. igrali smo protiv Crvene zvezde iz Beograda i to je bila poslednja utakmica pre tragedije u Minhenu. Pamtimo ljude koje smo izgubili".

We will never forget. #FlowersOfManchester

Manchester United (@ManUtd) 06. фебруар 2019.

We remember #FlowersOfManchester Thoughts of everyone at Crvena zvezda and the entire football world are with Manchester United. #fkcz#mufc ➡ https://t.co/HTKBh1pxyupic.twitter.com/H0cPNBt4Pk

— FK Crvena zvezda in English (@crvenazvezda_en) 06. фебруар 2019.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.