Izvor: RTS, 06.Feb.2022, 08:54

Mančester 64 godine tuguje zbog "Bazbijevih beba"

Na današnji dan, pre 64 godine, dogodila se avionska nesreća kada su u Minhenu nastradala 23 putnika iz ekspedicije Mančester junajteda po povraku iz Beograda i meča sa Crvenom zvezdom (3:3) u četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona. Od tog dana postoje posebne veze ova dva kluba.
Engleski fudbalski gigant >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mančester junajted obeležava najtužniji datum u svojoj istoriji, pošto je pre tačno 64 godine grupa igrača poginula na aerodromu u Minhenu.

Popularne "Bazbijeve bebe", nazvane po treneru Matu Bazbiju, vraćale su se sa utakmice u Beogradu, gde su protiv Crvene zvezde remizirale 3:3 u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona.
Duel je igran 5. februara na stadionu u Humskoj i, iako su gosti ekspresno došli do prednosti od 0:3, Zvezda je uspela da se vrati u meč i u drugom poluvremenu stigne do izjednačenja.
Vajolet u 2. i Čuveni Bobi Čarlton golovima u 30. i 31. minutu doneli su Junajtedu prednost pred 52.000 navijača u Humskoj, a onda se Crvena zvezda vratila donekle u meč golovima Kostića (46, 58) i Tasića iz penala u 50. minutu.
Zvezda je imala više od pola sata na raspolaganju da postigne još dva gola i napravi jedan od najvećih preokreta u istoriji Kupa šampiona, ali se to nije dogodilo.
U prvom meču na "Old Trafordu" bilo je 2:1 za Junajted – tada su beogradski crveno-beli poveli 1:0, a strelac je bio Lazar Tasić.

Po povratku iz Beograda, avion sa ekipom Junajteda sleteo je u Minhen kako bi dopunio gorivo, a do nesreće je došlo u trećem pokušaju poletanja zbog klizave piste.
U avionskoj nesreći poginula su osmorica fudbalera – The flowers of English football, the flowers of Manchester: Džef Bent, Rodžer Birn, Edi Kolman, Mark Džons, Dejvid Peg, Tomi Tejlor, Lijam Bili Vilan i Dankan Edvards.
Bobi Čarlton je preživeo nesreću, ali, kažu, do današnjeg dana oseća krivicu zbog toga. Njegove komšije su pričale kako je, pre kobnog puta, konstantno pevao u svom domu pesme Franka Sinatre. Nakon nesreće iz njegovog doma se nikada nije čula pesma.
I ove, kao i svih prethodnih godina, ispred "Teatra snova" biće održana komemoracija stradalima u avionskoj nesreći 1958.

Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.