Lopta se ponovo kotrlja u kolevci fudbala: Počinje Premijer liga!

Izvor: BKTV News, 10.Avg.2018, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lopta se ponovo kotrlja u kolevci fudbala: Počinje Premijer liga!

Večerašnjim susretom Mančester junajteda i Lestera počela nova sezona najjače lige na svetu. Kao i ranijih godina, šest ekipa se nada tituli, ostali izlasku u Evropu i ostanku u društvu najboljih. Očekuje nas pregršt zanimljivih mečeva, spektakularnih golova i fantastičnih odbrana, koje može da nam pruži samo ona - Premijer liga!

Mančester siti

Branilac titule u novu sezonu ulazi sa jačom konkurencijom na krilu posle dolaska Rijada Mareza. Klub su >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << napustili Džo Hart i Jaja Ture, ali oni nisu imali bitnu ulogu u sistemu Pepa Gvardiole, tako da se može reći da su Građani prvi favoriti za osvajanje pehara. Španski stručnjak napravio je ekipu po svom ukusu i glavni adut Sitija, u predstojećoj sezoni biće uigranost tima. Ipak, treba imati na umu da je poslednji put neko uspeo da odbrani tron Premijer lige pre 10 godina, kada je crveni deo Mančestera slavio dva puta uzastopce.

Mančester junajted

Navijači Crvenih đavola ne dočekuju puni optimizma početak prvenstva. Četa Žozea Murinja pojačana je samo bivšim vezistom Šahtjora, Fredom, koji je zamena za penzionisanog Kerika, a Portugalac i pored svih napora da pojača konkurenciju u srcu odbrane nije uspeo u tome. Posebni je na svojoj listi želja imao Tobija Aldervejrelda i Harija Megvajera, ali do dogovora nije došlo, pa se čak pričalo o tome da bi Nemanja Matić mogao da bude prekomandovan u zadnju liniju.

Totenhem

Jedini klub u Premijer ligi koji nije doveo nijednog igrača u letnjem prelaznom roku. Ako se za Mančester siti kaže da ima uigranu ekipu, šta tek reći za Pevce, Maurisio Poketino ima identičan sastav kao prošle godine. Niko nije napustio Totenhem i svi igrači žele da provedu u klubu prvu sezonu koju će Sparsi igrati na novom stadionu. Samo će utakmicu drugog kola, protiv Fulama, klub iz severnog Londona biti domaćin na "Vembliju", a od 15. septembra i meča sa Liverpulom fudbaleri Totenhema imaće novu kuću, "Totenhem Hotsper stadion".

Liverpul

Na "Enfildu" je bilo burno u toku prelaznog roka, navijači osećaju da bi ovo mogla da bude šampionska sezona. Emre Džan je prešao u Juventus, ali su u klub stigli Alison, Nabi Keita, Fabinjo i Šaćiri. Četiri igrača koji će svakako biti u konkurenciji za prvu postavu tokom cele sezone, tako da optimizam ne čudi. Jirgen Klop će pokušati da vrati titulu prvaka Engleske u Liverpul, prvi put posle 1990. godine, a opravdano se veruje da bi to konačno i moglo da se desi.

Čelsi

Najznačajnija promena u taboru Čelsija je na klupi, gde je nakon smene Kontea, kormilo preuzeo Mauricio Sari. Bivši strateg Napolija, sa sobom je na "Stamford bridž" doveo i Žoržinja. Tibo Kurtoa uspeo je da natera upravu da ga pusti u Real, a Plavci su ekspresno reagovali i doveli zamenu u vidu Kepe, koji je smenio Alisona sa prvog mesta liste najskupljih golmana svih vremena. U dogovor sa šampionom Evrope, uključen je i Mateo Kovačić, koji je stigao u London na jednogodišnju pozajmicu, bez prava otkupa.

Arsenal

Postvengerovska era od ove sezone počinje na "Emirejtsu". Posle 22 godine, Francuz više nije šef stručnog štaba Tobdžija, a na njegovo mesto stigao je Unai Emeri. Španac je procenio da je najveći problem u defanzivi, pa su u severni London stigli golman Bernd Leno, štoper Sokratis Papastatopulos i desni bek Stefan Lihtštajner. Dosadašnji kapiten, Per Mertezaker, okačio je kopačke o klin, a uz njega klub su još napustili Santi Kazorla i Džek Vilšir.

Borba za Evropu

Pored šest "sigurnih", za sedmo mesto u Evropi može se očekivati velika borba.

Everton se, posle dovođenja ozbiljnih pojačanja, izdvaja kao favorit. Karamele su ostale bez Runija, Klasena i Funes Morija, ali su na "Gudison" stigli Ričarlison, Bernard, Jeri Mina, Luka Dinj, kao i Andre Gomeš i Kurt Zuma kao pozajmljeni igrači.

Rijad Marez napustio je Lester, pa ostaje pitanje koliko će Lisice moći u sezoni pred nama bez jednog od najbitnijih članova šampionske generacije, a navijači strahuju da bi mogli da ostanu i bez Kaspera Šmajhela jer je u klub stigao Deni Vord, koji je plaćen 14 miliona evra, što nije svota koju bi Lester olako dao za rezervnog golmana.

Barnli je prošle godine bio veliko iznenađenje i sjajnu sezonu krunisali su osvajanjem sedmog mesta vrednog izlaska u Evropu. Trenutno u kvalifikacijama za Ligu Evrope su u gostima remizirali bez golova protiv Istanbul Bašakšehira, pa imaju dobre šanse za ulazak u plej-of za grupnu fazu. Postoji opravdana nada da bi ekipa ponovo mogla da igra bitnu ulogu u Premijer ligi, zato što niko nije napustio tim, a u klub su stigli Džo Hart, napadač Matej Vidra i štoper Ben Gibson.

Uprava Vest Hema potrošila je preko 100 miliona evra tokom leta. Čekićari veruju da će im pridošlice na krilnim pozicijama Felipe Anderson i Andrij Jarmolenko doneti sijaset golova i asistencija. Pored njih, vredi spomenuti da klub nije žalio pare ni za doskorašnjeg štopera Tuluza Isu Diopa, a mnogo se očekuje još i od pridošlica iz redova Arsenala, Džeka Vilšira i Lukasa Pereza.

Sredina tabele

Ekipe za koje se očekuje da bi mogle da imaju mirnu sezonu, tačnije da ne brinu za opstanak do poslednjeg kola, ali ni da se nadaju izlasku na evro scenu.

Teško je očekivati da bi Njukaslu mogao da se ponovi kiks od pre dve godine kada su neprijatno iznenadili svoje navijače ispadanjem iz lige. Klub je najveći profit dobio odlaskom našeg reprezentativca, Aleksandra Mitrovića, a klub su još napustili Mbemba i Haidara. Novi napadač Svraka je Jošinori Muto, a poslednju prepreku pred golom novog čuvara mreže Martina Dubravke, činiće Fabian Šer i Federiko Fernandez, takođe novajlije.

Kristal Palas će i ove sezone sa kapitenskom trakom na ruci predvoditi Luka Milivojević. Klub je napustio Johan Kabaj, a u redove londonskog premijerligaša stigli su Šeik Kujate i Maks Mejer.

Sautempton se sprema za život bez Dušana Tadića, a čini se da su se dobro pripremili. Na "Stadion svetlosti" su tokom letnejeg prelaznog roka stigli Janik Vestergard, Mohamed Elionusi i Deni Ings. Sveci su prošlu sezonu završili prvi iznad crte, ali navijači čvrsto veruju da im njihovi ljubimci neće ponovo priuštiti teške momente.

Borba za opstanak

Očekivanja su da će se tri putnika za Čempionšip naći među preostalih sedam ekipa.

Ekipa Bornmuta se od ulaska u Premijer ligu, već tri sezone, vodi kao kandidat za ispadanje, ali su samo u prvoj sezoni bili blizu povratka u niži rang. Prethodne dve sezone su završili na devetom, odnosno 12. mestu. Navijači Trešnjica se nadaju ponovo mirnoj sezoni, ali pitanje je koliko je to realno. Klub je potrošio nešto više od 50 miliona evra na tri igrača, Džeferson Lerma, Diego Riko i Dejvid Bruks.

Uprava Votforda ostvarila je izvrsnu zaradu prodajom Ričarlisona za 40 miliona evra, ali klub nije našao adekvatnu zamenu za Brazilca, pa se navijači s pravom pribojavaju za sudbinu ekipe.

Brajton je prethodnu sezonu završio na 15. poziciji, a uprava kluba želi da obezbedi ponovo opstanak pa su u klub stigla pojačanja u vrednosti od 70 miliona evra. Alireza Jahanbakš, Ives Bisuma, Bernardo, Martin Montoja, Florin Andone i Dejvid Baton su nove uzdanice trenera Krisa Hatona.

Hadersfild je napustio Tom Ins, ali su u klub stigli Terens Kongolo, Adama Diakabi, Erik Durm i Ramadan Sobhi. Ipak, pitanje je da li će ponovo uspeti da izbegnu ispadanje.

Osvajač Čempionšipa, Vulverhempton, možda ima i najveće izglede da iz ove grupe timova završi u gornjem delu tabele. Ekipa je ostala na okupu, a dodatno su ojačani nakon nekoliko sjajnih dolazaka. Rui Patrisio, Žoao Mutinjo, Adama Traore, Diogo Žota, Vili Boli i Leo Bonatini su novi članovi Vukova.

Svonsi je ispao iz Premijer lige, ali ulaskom Kardifa ponovo će u ligi biti jedna ekipa sa teritorije Velsa. Marko Grujić se vratio u Liverpul, ali osim toga klub nije pretrpeo bitne odlaske. Džoš Marfi, Bobi Rajd, Greg Kaningem i Aleks Smitiz su novajlije koje će pokušati da donesu kvalitet više u borbi za opstanak.

Pobednik proslogodišnjeg plej-ofa za ulazak u Premijer ligu je Fulam, predvođen sa klupe Slavišom Jokanovićem i na terenu golgeterom Aleksandrom Mitrovićem, koji je otkupljen posle šestomesečne pozajmice. Na "Krejven Kotidž" je stigao još veliki broj kvalitetnih igrača, Seri je Nici plaćen 30 miliona evra, Anguisa Marseju 5 miliona manje, kao i Moson za 17 miliona. Na golu će biti velika konkurencija, stigli su Fabri iz Bešiktaša i Serhio Riko iz Sevilje kao pozajmljen igrač. Uprava Fulama ugovorila je još nekoliko pozajmica, Andre Širle, Kalum Čejmbers, Tim Fosu-Mensah i Lučijano Vijeto.

Parovi prvog kola:

Petak, 10. avgust

21.00 Mančester junajted - Lester

Subota, 11. avgust

13.30 Njukasl - Totenhem

16.00 Bornmut - Kardif

16.00 Fulam - Kristal palas

16.00 Hadersfild - Čelsi

16.00 Votford - Brajton

18.30 Vulverhempton - Everton

Nedelja, 12. avgust

14.30 Liverpul - Vest Hem

14.30 Sautempton - Barnli

17.00 Arsenal - Mančester siti

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Premijer ligo, dobro došla nazad!

Izvor: Mondo, 10.Avg.2018

Posle tri meseca čekanja, najatraktivnije prvenstvo na svetu je ponovo tu. Utakmicom Mančester junajted - Lester i golom Pola Pogbe počela je 27. sezona Premijer lige.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.