Izvor: MozzartSport.com, 25.Okt.2021, 16:06

Konte hoće, hitan sastanak u Mančester Junajtedu

I Aleks Ferguson ima lepo mišljenje o Italijanu

Ole Gunar Solskjer se toliko puta do sada provukao kada je bio na ivici otkaza u Mančester Junajtedu ali čini se da mu sada nema spasa. Brojni ostrvski mediji javljaju da je Norvežanin već prežaljen i da samo od dužine potrage za njegovim naslednikom, zavisi koliko dana će se još Solskjer zadržati na klupi Crvenih đavola.

Junajted nema mnogo ni vremena, ni izbora. Slede gostovanja Totenhemu i Atalanti, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << pa onda veliki derbi protiv Sitija posle kojeg sledi reprezentativna pauza. Deluje da Junajted nema vremena da čeka pauzu i da do tada mora da nađe novog trenera i raskine ugovor sa Solskjerom koji traje do leta 2024.

Direktor kluba Ričard Arnold je danas otkazao sve unapred zakazane sastanke kako bi razgovarao sa vlasnicima kluba, porodicom Glejzer. Oni se trenutno nalaze u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zbog kupovine indijskog kriket kluba ali zbog jučerašnjeg debakla će morati da se bave i krizom u Mančester Junajtedu.

Antonio Konte je ime koje se iz sat u sat sve više pominje u kontekstu Solskjerovog naslednika. Španski mediji su već objavili da Zinedinu Zidanu ne pada na pamet da gasi požar na Old Trafordu.

Italijan jeste nezgodan za saradnju i rastao se u lošim odnosima sa upravama Juventusa i Čelsija ali je trener top klase i neko ko ima ozbiljne rezultate u rekonstrukcijama porušenih timova. Izričit je u nekim svojim zahtevima i nije neko ko će robovati imenima što bi u Junajtedu mogao da bude ogroman problem jer će klub teško da proguta sklanjanje u stranu nekih skupih i zvučnih pojačanja. A Konte je to skoro uvek i svuda radio.

Insistiraće i na promenama pozicija nekim igračima zbog svog specifičnog sistema sa trojicom igrača u poslednjoj liniji i ofanzivnim bekovima. Mnogi ofanzivci Junajteda se ne bi obradovali njegovom dolasku jer bi morali značajno da promene svoj stil igre i više se posvete defanzivnim zadacima. Što je ovom Junajtedu neophpodno jer mu je mreža izbušena.

Među njima bi mogao da bude Kristijano Ronaldo za kojeg se spekulisalo da je pre dve godine bio veliki protivnik Konteovog povratka u Juventus. Međutim, postoji i drugi ugao gledanja. Kao vrhunski profesionalac i igrač uvek gladan uspeh, Ronaldo bi radije prihvatio trenera pobednika koji zna šta radi nego neki novi ekspeirment na klupi koji bi mu pojeo poslednje godine karijere. Vidi se da mu je teško pod Solskjerom i da postaje sve nervozniji u aktuelnom ambijentu. A ni Junajted nema baš mnogo luksuza da bira u ovom trenutku. Hitno im je potreban neko ko će da podvikne i zavede red u onoj nesrećnoj svlačionici gde su svi veće zvezde od trenera.

Prema szananjima Gardijana i još nekih ostrvskih medija, Konte je i te kako raspoložen za dolazak na klupu Mančester Junajteda i čeka poziv. On je već odbio Totenhem letos jer želi veliki klub i ozbiljan projekat u kojem neće biti ograničen intervencijama iz vrha uprave i budžetom. Ovo prvo će u Junajtedu ići malo teže kao što mu se već desilo i u Čelsiju, ali sa novce i ispunjavanjem nekih transfer želja ne bi trebalo da ima problema jer je Junajtedova kasa i dalje prepuna.

Vetar u leđa Konteovom dolasku bi mogao da udahne i Aleks Ferguson koji je jedan od retkih fudbalskih ljudi sa kakvim takvim utaicajem kod donošenja velikih odluka na Old Trafordu. Legendarni Škot je bio pun reči hvale za Konteov rad dok je Italijan trenirao Čelsi.

“Fantastično! Vidi se energija na terenu. Istina je kada kažu da je tim ogledalo svog trenera. To je ovde očeigledno”, komentarisao je Ferguson Konteov Čelsi 2017. godine.

Konte neće imati problem adaptacije na Ostrvo i ligu jer je dve godine trenirao Čelsi. A možda ima i dodatni motiv da se osveti Čelsiju i Marini Granovskajoj za neprijateljski rastanak.

Italijan nije jeftin trener ali novac nije problem Mančester Junajtedu. Najveća prepreka će biti taj temperament zbog kojeg nigde osim u Juventusu nije potrajao duže od dve godine. Mada je bilo i debele krivice njegovih poslodavaca. Možda i podjednake ili veće. Konteov najveći problem je nedorečenost na evropskoj sceni gde nikada nije uradio ništa ozbiljno ne računajući finale Lige Evrope. U tom segmentu nije ništa bolji od Solskjera.

Ali Mančester Junajted sada ne može i nema pravo da razmišlja o Evropi jer je pitanje i da li će je uopšte igrati naredne sezone. Prevashodni cilj kluba treba da bude povratak u fudbalski vrh Premijer lige i da opet postane konkurentan najvećim rivalima što trenutno nije. Klub je prethodnih godina radio neke stavri u tom smeru, plaćao i dovodio velika i skupa pojačanja poput Pogbe, Ibrahimovića, Lukakua, Megavjera, Van Bisake, Fernandeša, Van de Beka, Varana, Sanča, Ronalda… Nažalost, ta pojačanje treneri nisu umeli da sastave i iskoriste. Primer Lukakua je možda i najbolji. Kako ga je iskoristio Solskjer u Junajtedu, a kako Konte u Interu. Da se ne bi ponovio neki novi Lukaku, Junajtedu je potreban trener poput Kontea.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:
Pogledaj vesti o: Manchester United

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.