Konačni obračun na Vembliju (RTS 1, 20,45)

Izvor: Sportski Žurnal, 28.Maj.2011, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačni obračun na Vembliju (RTS 1, 20,45)


Mančester Junajted ili Barselona, Nemanja Vidić ili Karles Pujol, Vejn Runi ili Leo Mesi, Rajan Gigs ili Andres Iniesta... mnogo je pitanja, a odgovor samo jedan.
Kapiteni Vidić i Pujol sanjaju da budu ti koji će podići četvrti pehar namenjen najboljem timu u Evropi. Da li će tu retku čast dobiti Srbin ili kao pre dve godine Katalonac biće poznato u subotu oko 22 i 30, ili možda pola časa ili 45 minuta kasnije.
Pobednik duela na Vembliju (RTS 1, 20,45) izjednačiće se sa četiri evropske titule na četvrtom mestu večne liste sa Bajernom i Ajaksom, dok će poraženi ostati na podeli sedmog mesta sa prošlogodišnjim šampionom Interom. Junajted je osvajao titule 1968, 1999 i 2008, Barselona 1992, 2006. i 2009.
Vezista Barselone Andres Iniesta je osvojio sve što se u karijeri moglo osvojiti, ali tvrdi da se ni on ni njegovi saigrači nisu zasitili trofeja. Iniesta je prošle godine golom rešio finale SP u Južnoj Africi i doneo Španiji titulu svetskog prvaka, a gol sanja i na Vembliju.
– Ova generacija ne ume da stane kad su u pitanju pobede i trofeji, mentalitet nam je takav da uvek želimo više. Neće biti lako, ali smo spremni, koncentrisani i verujemo u pobedu. Prošle godine sam golom odlučio finale SP, a voleo bih da moj pogodak reši i ovaj duel. Ipak najvažnije je da pobedimo, pa makar i autogolom Junajteda – rekao je Iniesta.

Đavoli ne samo da su do finala stigli bez poraza, već su u poslednjih pet mečeva nanizali pet pobeda (po dva puta savladali Šalke i Čelzi, jednom Marselj). Junajtedova odbrana je primila samo četiri gola u 12 mečeva Lige šampiona ove sezone (nikad dva u jednom meču). Uz sve to, pre dve nedelje obezbeđena je i rekordna 19. titulu prvaka Engleske, pa ekipa puca od samopouzdanja.
Golman Edvin van der Sar će u subotu poslednji put braniti u karijeri, od nedelje će u penziju, a nada se da će se oprostiti osvajanjem titule. Holanđanin je bio jedan od junaka osvajanja titule prvaka Evrope 2008. godine, kad je u penal seriji odbranio udarac Nikolasa Anelke i tako doneo krunu Đavolima.
– Neverovatna je čast igrati finale Lige šampiona, a okončati karijeru u takvom meču je veličanstveno. Želim da se oprostim osvajanjem titule prvaka Evrope, ali bih voleo da do nje stignemo pre penala, jer su jedanaesterci uvek lutrija. Igramo protiv najjačeg mogućeg rivala, Barselone, ali ne plašimo se i ne mislimo mnogo na ono što je bilo pre dve godine. Imamo šansu da pobedimo – rekao je Van der Sar.

KATALONCIMA ZA POBEDU 17,5 MILIONA EVRA
Uprava Barselone je saopštila da će fudbaleri u slučaju pobede u finalu Lige šampiona, dobiti premije od 17,5 miliona evra (svaki igrač po 750 hiljada).
U Mančester Junajtedu nisu bili tako izdašni. Svaki igrač inkasiraće u slučjau trijumfa ne Vambliju po 400 hiljada evra.


REKORD U GLEDANOSTI
Na Vembliju će pasti rekord i u gledanosti, bar prema ljudima iz UEFA koji prognoziraju da će finale Lige šamiona gledati duplo više ljudi nego prošlogodišnje, koje je putem TV prijemnika pratilo 145 miliona ljudi. Računica evropske Kuće fudbala je prosta: Junajted ima oko 330 miliona navijača širom sveta, a Barselona 200.


ĐAVOLI U POZORIŠTU
Menadžer Mančester Junajteda Aleks Ferguson je u četvrtak uveče odveo sve igrače u pozorište da bi ih razonodio i opustio pred meč na Vembliju.
Ekspedicija Đavola je tada vozom doputovala u London, a posle večere svi zajedno su otišli u Pozorište Princ Edvard gde su gledali mjuzikl Momci iz Džersija.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.