Junajted osvojio Arsenalovu tvrđavu!

Izvor: B92, 02.Dec.2017, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junajted osvojio Arsenalovu "tvrđavu"!

Fudbaleri Mančester junajteda pobedili su Arsenal 3:1 u derbiju 15. kola Premijer lige i možda izbacili "tobdžije" iz priče o tituli.

"Crveni đavoli" su posle spektakularnog obračuna slavili posle dve godine u Londonu na 12 mečeva u nizu neosvojivoj Arsenalovoj "tvrđavi".

Junaci utakmice su bili dvostruki strelac Džesi Lingard, dvostruki asistent i umalo tragičar zbog crvenog kartona Pol >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pogba, te David de Hea zbog spektakularne predstave sa 14 odbrana ispred gola Junajteda.

Junajted je pobedu "režirao" furioznim vođstvom od 2:0 u prvih deset minuta, pogocima Antonija Valensije i Lingarda nakon grešaka domaće odbrane.

Arsenal nakon toga uspostavlja terensku dominaciju, torpeduje Junajtedov gol, ali je De Hea mastralnim intervencijama frustrirao Lakazeta, Sančesa, Ezila, Džaku i ostale napadače "tobdžija".

Konačno, u četvrtom minutu drugog poluvremena Španac je kapitulirao, nije imao šanse nakon što su Ramzi i Lakazet ostali sami ispred njega u petercu, pa Francuz šestim golom na svom terenu vraća domaćina u meč.

Nekoliko minuta kasnije stativa je spasila Arsenal, potom je De Hea sa dve neverovatne intervencije sprečio Lakazeta i Sančesa za poravnaju rezultat, za šta je usledila kazna 25 minuta pre kraja.

Ekspresan napad Junajteda porenuo je na ovom meču nevidljivi Lukaku, nastavili su ga Lingard i Pogba koji maestralno prolazi Kosjelnog i "servira" saigraču drugi gol na meču.

Očekivalo se da Junajted na miru privede utakmicu kraju, ali neoprezan i pomalo bezobrazan start Pogbe, koji je nagazio Beljerina po listu, doneo je Francuzu direktan crveni karton, a Junajtedu igrača manje u poslednjih 15 minuta.

Venger je bacio sve karte u napadu, imao je na terenu čak petoricu napadača, ali nije uspeo da izbegne prvi poraz posle 12 utakmica u nizu na svom terenu.

Važna pobeda Junajteda uoči gradskom derbija sa Sitijem, liderom PL koji sada ima pet bodova više od "Đavola", uz meč manje (Vest Hem u nedelju). Problem za Murinja je što će Pogba zbog nesmotrenog starta propustiti derbi sa "Građanima". S druge strane, Arsenal je pao na petu poziciju sa sedam bodova iza Junajteda.

Još jedan sjajan nastup za Junajted zabeležio je Nemanja Matić, koji je uprkos najavama Žozea Murinja da neće igrati bio u startnoj postavi "Đavola" i jedan od ključnih faktora nove pobede svog tima.

* Junajted je osmi put savladao Arsenal u Londonu, ni protiv jednog rivala nije slavio toliko puta na gostovanjima.

20:23 Kraj utakmice u Londonu! Junajted je pobedio na Emiratima posle dve godine!

90+3' Poslednja izmena u Junajtedu, Rašford menja Janga i "krade" bitne sekunde za goste.

90+2' Dobar centaršut Ezila do Ramzija, ali i on šutirao preko gola.

88' Novi pokušaj "tobždija" da preko vazduha matiraju rivala, ovaj put je glavom šutirao Monreal, ali De Hea lako hvata loptu.

85' Opet je Velbek najaktivniji ispred gola Junajteda, sjajno je skočio posle centaršuta, ali loptu šalje preko gola.

83' Muče se "tobdžije" da probiju bunker Junajteda, Velbek uspeva da šutira sa 18 metara, Erera blokira udarac ali lopta nastavlja svoj let ka golu, gde je De Hea oprezan i izbacuje je u korner, koji ne donosi ništa domaćinu.

80' Deset minuta je do kraja, kreće Arsenalov napadački talas.

77' Nove izmene u oba tima, Murinjo mora da "zatvara" prilaze golu, Lingarda menja bek Darmjan, s druge strane, Venger uvodi još jednog centarfora, Olivije Žiru menja beka Kolašinca.

* Pogba je dobio prvi crveni karton u ligi još od maja 2013. (Juventus – Palermo)

74' Crveni karton! Užasan potez Pola Pogbe, namerno je nagazio Beljerina po listu i dobio zasluženo isključenje! Francuz je ovim startom zasenio svoju sjajnu igru na Emiratima

72' Obećavajući napad Arsenala po desnoj strani, ali su igrači Junajteda presekli centaršut Kosjelnog i izbacili loptu u korner.

71' Reaguje i Venger, baca sve karte u napadu, zadnjeg veznog Džaku menja centarfor Dani Velbek.

67' Prva izmena u Junajtedu, Murinjo pojačava vezni red kako bi njegov tim lakše kontrolisao posed, umesto ofanzivnog Marsijala ulazi Ander Erera.

* Lingard je postigao tri gola u poslednje dve utakmice u Premijer ligi, toliko je dao ukupno u prethodnih 51.

63' GOOOOOL! Junajted vodi 3:1! Novi brz napad "Đavola" pokrenuo je Lukaku koji je gurnuo loptu do Džesija Lingarda u sredinu.

On je "vuče" nekoliko metara i onda je gura na desnu stranu do Pogbe. Francuz ulazi u kazneni prostor, lagano izbacuje iz igre Kosjelnog te idealnim dodavanjem vraća loptu do Lingarta u sredini peterca odakle njemu nije bilo teško da postigne drugi gol na utakmici.

60' Žestok udarac je doživeo Matić, Kosjelni ga je bukvalno nokautirao udarcem glavom posle duela u vazduhu, ali srećom Srbin se nije povredio, nastavlja meč.

56' Totalni fudbal na Emiratima, šansa za šansom na obe strane. De Hea brani nemoguće, ovaj put je zaustavio dva zicera Lakazeta i Sančesa sa 4-5 metara u istom napadu!

52' Stativa spasava Arsenal! Brz napada Junajteda, Lingard je prevario Džaku u solo prodoru, Čeh je istrčao da skrati ugao ali uspeva samo malo da zakači loptu koja nastavlja da se kreće ka golu. Međutim, Junajted nije imao sreće, lopta pogađa dalju stativu i odbija se do Monreala koji raščišćava gužvu u svom kaznenom prostoru.

* Lakazet je postigao šest golova na Emiratima ove sezone, najbolji je strelac na domaćem terenu u ligi.

48' GOOOOOL! Arsenal je smanjio na 2:1! Zaspala je odbrana Junajteda i odmah gol za domaćina. Markos Roho je loše reagovao posle visoke lopte Aleksisa Sančesa za Arona Ramzija koji nesebično proigrava Aleksandra Lakazeta, a ovaj konačno uspeva da matira Davida de Heu.

2' Venger nije menjao na poluvremenu, njegov tim nastavlja da pritiska rivala.

19:35 Počelo je drugo poluvreme na Emiratima, Junajted deli 45 minuta od važne pobede.

19:20 Poluvreme na Emiratima, Junajted vodi 2:0.

44' Novi snažan šut domaćih igrača, ovaj put je pokušao Beljerin, ali opet De Hea briljira.

43' Nova gol šansa furioznih "tobdžija", odbrana Junajteda je zaboravila Ramzija na desnoj strani kaznenog prostora, ali njegov "projektil" brani De Hea.

39' Žestok pritisak Arsenala u završnici prvog poluvremena, okušao se i rezervista Ivobi, ali očajna završnica mladog napadača.

36' Sjajan ritam na Emiratima, Arsenal juri gol za povratak u meč, Lakazet je u novoj šansi posle dodavanja Ezila na ivici kaznenog prostora, ali De Hea brani udarac Francuza.

34' Zamalo 3:0 za Junajted. Brza kontra "Đavola", Marsijal je izbacio Pogbu u prazan prostor po desnoj strani, te uz pratnju Lukakua se sjajno ubacio u kazneni prostor, ali je najskuplji igrač u istoriji Junajteda poslao loš centaršut pa je Kolašinac otklonio opasnost.

32' "Tobdžije" su promašile nemoguće. Lakazet je "vukao" loptu po petercu, da bi mu na kraju De Hea odbranio šut sa 2-3 metra, lopta se odbija opet do Francuza koji pokušava još jednom, ali ovaj put pogađa prečku "zahvaljujući" sjajnoj reakciji Janga glavom ispred gola, a potom Džaka promašuje ceo gol sa 12-13 metara.

30' Žestoka borba na sredini terena, Arsenal ne uspeva da stvori Lakazetu izglednu gol šansu u kaznenom prostoru Junajteda, dok je s druge strane Lukaku daleko od veznog reda "Đavola".

22' Pritisak Arsenala posle uvodnog šoka i prva gol šansa za "tobdžije". Lakazet je šutirao posle kornera, ali je De Hea odbranio.

15' Mustafi ne samo da je kardinalno pogrešio nego se i povredio, pa je Venger morao da napravi već prvu izmenu, a na teren je poslao napadača Aleksa Ivobija.

11' GOOOOOL! Junajted vodi 2:0 u Londonu! Opet je odbrana Arsenala poklonila gol rivalu. Džesi Lingard je ukrao loptu neopreznom Škodranu Mustafiju, prepustio ju je Lukakuu koji je šalje u kazneni prostor do Antonija Marsijala, ovaj je odmah odigrao povratnu za Lingarda koji trese mrežu "tobdžija".

* Pogba je postigao četiri gola i zabeležio pet asistencija u poslednjih devet mečeva PL.

4' GOOOOOL! Junajted vodi 1:0 na Emiratima! Kosjelni je loše reagovao na levoj strani, loptu je uzeo Antonio Valensija koji posle duplog pasa sa Polom Pogbom dobija prostor za šut iskosa sa desne strane i loptu šalje po zemlji kroz noge Peteru Čehu za vođstvo "Crvenih đavol" u Londonu.

2' Arsenal pritiska od starta, ali Junajted prvi stiže do kaznenog prostora, posle prodora Janga dobija korner koji nije bio opasan po gol Čeha.

18:30 Ovo je 18. duel Vengera i Murinja, Portugalac je poražen samo dva puta (8-7-2), ali je ta dva poraza doživeo u poslednja četiri okršaja (1-1-2).

18:20 Junajted je pod pritiskom u Londonu jer je sledećeg vikenda mančesterski derbi, pa ukoliko ne pobedi u ta dva meča, gradski rival bi mogao da "prelomi" borbu za titulu.

18:10 Emirati su neosvojiva tvrđava – Arsenal nije poražen 12 utakmica u nizu na svom terenu. To je najduži niz "tobdžija" još od perioda februar-novembar 2005. kada su igrali na "Hajberiju".

18:00 Arsenal je izgubio samo jednom od Junajteda u poslednjih pet susreta na Emiratima u Premijer ligi (2-2-1).

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.