Objavljene plate ambasadora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2014, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljene plate ambasadora

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije objavilo je danas na svom sajtu tabelu sa primanjima srpskih ambasadora i generalnih konzula u diplomatskim predstavništvima u svetu i način obračuna tih zarada.

Primanja koja naše diplomate, pa samim tim i šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava - ambasadori i generalni konzuli, ostvaruju tokom mandata u inostranstvu znatno se razlikuju od zemlje do zemlje, navodi se u saopštenju.

Prema objavljenoj tabeli, najveća primanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imaju ambasadori u Bernu, Londonu i Ženevi, Milan Protić, Ognjen Pribićević i Vladislav Mladenović.

Protić mesečno zarađuje 5.680 evra, Pribićević 5.610 evra, a Mladenović 5.573 evra, navodi se u tabeli koju je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije na svom sajtu.

Prema tabeli, primanja ambasadora i generalnih konzula Srbije se najčešće kreću u rasponu od 3.500 evra do 5.000 evra.

Ukupna primanja se sastoje od osnovne zarade, naknade za uvećanje troškova života i uslova rada, te naknade za izdržavanje članova porodice (ukoliko oni borave u inostranstvu sa nosiocem prava), navodi se u objašnjenju ministarstva.

Osnovna zarada prilično je ujednačena, i do njenog iznosa dolazi se množenjem koeficijenta (za ambasadore iznosi 4,30, 4,50 ili 4,70, u zavisnosti od kategorizacije zemlje prijema, dok je za generalne konzule uvek 4,00) sa jedinstvenom deviznom osnovicom za obračun zarade (124,00 evra), piše u saopštenju.

Kako je navedeno, razlike u ukupnim primanjima uslovljene su razlikama u životnom standardu širom sveta, koje Ministarstvo spoljnih poslova ne procenjuje proizvoljno, već u tu svrhu koristi indeks troškova života koji periodično objavljuju Ujedinjene nacije.

Na osnovu indeksa UN, u MSP se utvrđuje osnovica za uvećane troškove života za svaku zemlju pojedinačno – kada se ta osnovica pomnoži sa gorepomenutim koeficijentom, dobija se naknada za uvećane troškove života i uslove rada, piše u saopštenju.

Pored ove naknade, naše diplomate polažu pravo i na naknadu za izdržavane članove porodice – 15 odsto osnovice za uvećane troškove života za prvog člana porodice, i po 10 odsto za svakog sledećeg člana, navelo je Ministarstvo.

Valja takođe uzeti u obzir da u većini zemalja diplomate izdržavaju svoje porodice, jer njihovi supružnici nemaju pravo na zasnivanje radnog odnosa, kao i da u mnogim državama naši predstavnici sami snose troškove svog i lečenja porodice, te eventualnog školovanja dece, piše u saopštenju.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koliko zarađuju srpske diplomate?

Izvor: B92, 09.Sep.2014

Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je tabelu s primanjima srpskih ambasadora i generalnih konzula u diplomatskim predstavništvima u svetu...U saopštenju se navodi da se primanja koja diplomate ostvaruju razlikuju od države do države, a prema objavljenoj tabeli najveće plate imaju ambasadori...

Nastavak na B92...

IMAMO JAKU DIPLOMATIJU: Plate srpskih ambasadora na nivou - skoro 6.000 evra!

Izvor: Kurir, 09.Sep.2014

Primanja koja naše diplomate ostvaruju tokom mandata u inostranstvu znatno se razlikuju od zemlje do zemlje..Ministarstvo spoljnih poslova Srbije objavilo je danas na svom sajtu tabelu sa primanjima srpskih ambasadora i generalnih konzula u diplomatskim predstavništvima u svetu i način obračuna tih...

Nastavak na Kurir...

Plate ambasadora do 5.680 evra!

Izvor: Večernje novosti, 09.Sep.2014

ZARADE ambasadora na službi u inostranstvu iznose od oko 3.000 do skoro 6.000 evra - pokazuju podaci koje je obelodanilo Ministarstvo spoljnih poslova.Najveću platu u julu primio je Milan St. Protić, koji se nedavno vratio sa višegodišnjeg službovanja u Bernu - čak 5.680 evra. Sledeći presek...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.