Plate ambasadora do 5.680 evra!

Izvor: Večernje novosti, 09.Sep.2014, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plate ambasadora do 5.680 evra!

ZARADE ambasadora na službi u inostranstvu iznose od oko 3.000 do skoro 6.000 evra - pokazuju podaci koje je obelodanilo Ministarstvo spoljnih poslova.Najveću platu u julu primio je Milan St. Protić, koji se nedavno vratio sa višegodišnjeg službovanja u Bernu - čak 5.680 evra. Sledeći presek pokazaće hoće li tu zaradu naslediti i Snežana Janković, koja je preuzela dužnost ambasadora u Švajcarskoj. Odmah za Protićem, po zaradi u julu, slede ambasadori u Londonu i Ženevi, Ognjen >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Pribićević i Vladislav Mladenović, koji mesečno zarađuju 5.610, odnosno 5.573 evra. Zarade ove „trojke“ veće su za skoro 2.500 evra od najniže ambasadorske plate od 3.229 evra, koliko u Tunisu prima Nikola Lukić. Kako objašnjavaju u MSP, velike razlike u debljini koverata koje dobijaju naše diplomata u inostranstvu posledica su različitih troškovi života u zemljama službovanja, a za obračun se koriste indeksi utvrđeni od strane Ujedinjenih nacija. Ukupna primanja se sastoje od osnovne zarade, naknade za uvećanje troškova života i uslova rada, kao i naknade za izdržavanje članova porodice. U MSP kažu da je osnovna zarada prilično ujednačena, i iznosi od 500 do 600 evra, dok naknade za troškove života idu od 2.500 do 5.500 evra.KONZULI Primanja generalnih konzula kreću se od 3.100 do skoro 5.000 evra. Najviše dobija Zoran Jeremić (Cirih), 4.912 evra, a najmanje Vladimir Nikolić (Banjaluka) - 3.162 evra. Pored ove naknade, naše diplomate polažu pravo i na naknadu za izdržavane članove porodice - 15 odsto osnovice za uvećane troškove života za prvog člana porodice, i po 10 odsto za svakog sledećeg člana. - Treba uzeti u obzir da u većini zemalja diplomate izdržavaju svoje porodice, jer njihovi supružnici nemaju pravo na zasnivanje radnog odnosa, kao i da u mnogim državama naši predstavnici sami snose troškove svog i lečenja porodice, te eventualnog školovanja dece - kažu u MSP.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Plate ambasadora od 3.200 do 5.700 evra

Izvor: Politika, 10.Sep.2014, 11:02

Najveću zaradu ima predstavnik Srbije u Švajcarskoj, a najmanju u Tunisu..Ambasadori Srbije u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Ženevi (Stalna misija pri Evropskom birou UN), primili su najveće julske plate među 57 šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava koje Beograd trenutno ima širom...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.