OBJAVLJENE TABELE SA ZARADAMA: Evo koliko zarađuju srpske diplomate

Izvor: BKTV News, 09.Sep.2014, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBJAVLJENE TABELE SA ZARADAMA: Evo koliko zarađuju srpske diplomate

Primanja ambasadora Srbije u inostranstvu znatno se razlikuju od zemlje do zemlje što je najviše uslovljeno razlikama u standardu života na mestu službovanja, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova, priloživši i tabelu na kojoj se vidi da se primanja kreću se u rasponu od 3.229 evra u Tunisu do 5.680 evra u Bernu.

Prema tabeli sa zaradama šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava – ambasadora i generalnih konzula u proteklom periodu – najviša mesečna >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << primanja imao je ambasador u Bernu Milan St. Protić – 5.680 evra.
Slede ambasador u Londonu Ognjen Pribićević sa 5.610 evra i Vladislav Mladenović, ambasador u Stalnoj misiji pri Evropskom birou UN u Ženevi, sa 5.573 evra.
Ambasador u Briselu prima 4. 474 evra, u Parizu 4.490, u Beču 4.563, u Moskvi 4.687 evra, a slična su primanja i šefova misija pri EU, UN i Savetu Evrope. Najniža primanja imaju ambasadori u Tunisu, Nikoziji, Alžiru, Havani, Skoplju i Tripoliju – od 3.229 do 3.624 evra.
Ukupna primanja šefova diplomatsko-kozularnih predstavništava – ambasadora i generalnih konzula – sastoje se od osnovne zarade, naknade za uvećanje troškova života i uslova rada, te naknade za izdržavanje članova porodice, ukoliko i oni borave u inostranstvu, navedeno je u saopštenju.
Osnovna zarada prilično je ujednačena – oko 550 evra, i do njenog iznosa dolazi se množenjem jedinstvene devizne osnovice za obračun zarade (124,00 evra) s koeficijentom, koji za ambasadore iznosi 4,30; 4,50 ili 4,70; a za generalne konzule uvek 4,00.
Razlike u ukupnim primanjima uslovljene su razlikama u životnom standardu širom sveta, koje MSP, kako navodi, ne procenjuje proizvoljno, već koristi indeks troškova života koji periodično objavljuju UN.
Na osnovu indeksa UN, utvrđuje se osnovica za uvećane troškove života za svaku zemlju pojedinačno – kada se ta osnovica pomnoži sa gorepomenutim koeficijentom, dobija se naknada za uvećane troškove života i uslove rada.
Diplomate polažu pravo i na naknadu za izdržavane članove porodice – 15 posto osnovice za uvećane troškove života za prvog člana porodice, i po 10 posto za svakog sledećeg člana.
Valja uzeti u obzir i da u većini zemalja diplomate izdržavaju svoje porodice jer njihovi supružnici nemaju pravo na zasnivanje radnog odnosa, kao i da u mnogim državama naši predstavnici sami snose troškove lečenja i eventualnog školovanja dece, piše u saopštenju.
Izvor: tanjug.rs
The post OBJAVLJENE TABELE SA ZARADAMA: Evo koliko zarađuju srpske diplomate appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Ministarstvo spoljnih poslova o platama ambasadora

Izvor: Studio B, 09.Sep.2014

Primanja ambasadora Srbije u inostranstvu znatno se razlikuju od zemlje do zemlje što je najviše uslovljeno razlikama u standardu života na mestu službovanja. ..Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je priloživši i tabelu na kojoj se vidi da se primanja kreću se u rasponu od 3.229 evra u Tunisu...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.