Da li je realan rat između svetskih sila: Iracionalan, ako ne i glup. Ali ne i nemoguć

Izvor: B92, 08.Maj.2020, 22:57

Da li je realan rat između svetskih sila: "Iracionalan, ako ne i glup. Ali ne i nemoguć"

Profesor političkih nauka Londonske škole za ekonomiju i političke nauke Bari Buzan objasnio je zašto je rat između supersila maloverovatan.

Buzan smatra da zbog "nuklearnog oružja i drugih skupih tipova oružja za masovno uništenje“ takav rat postaje "iracionalan, ako ne i glup“.

"To ne znači da je on nemoguć“, rekao je profesor.

On je dodao da postoji mogućnost početka rata, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali da je ona "vrlo mala“, prenosi Sputnjik.

Buzan smatra da države, ne samo da odustaju od ratobornog ponašanja zbog iracionalnosti, već i "ne žele da se takmiče, da bi upravljale svetom“. On je primetio da se čini da "SAD odustaju, Kinezi ne žele to da rade, izjavljujući da su oni još uvek zemlja u razvoju i ne mogu sebi da dozvole da preuzmu takvu odgovornost“. I Indija misli što i Kina, "dok Rusija nema dovoljno novca“, rekao je on. Jer, upravo iz želja da "upravljaju svetom“ i „dolazi do rata“, izjavio je Buzan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.