Da bi evro preživeo, mora i Italija

Izvor: B92, 14.Nov.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da bi evro preživeo, mora i Italija

Ostavka Silvija Berluskonija nije proizvela katarzu baš kao ni ostale mere kojima je do sada lečena kriza evrozone, piše londonski Ekonomist.

List navodi da je taj potez zakasneo jer je, do trenutka kad je obećao da će ipak otići, italijanske obveznice već pojela panika.

U jednom trenutku prinosi su skočili na 7,5 posto, što bi Italiju gurnulo prema insolventnosti.

Priklješetna ogromnim dugom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 1.900 milijardi evra, odnosno 120 odsto bruto društvenog proizvoda, Italija je stavljena pod nadzor Međunarodnog monetarnog fonda, EU i Evropske centralne banke.

Mario Monti budući premijer

Italijanski predsednik Ðorđo Napolitano imenovao je Marija Montija, bivšeg evropskog komesara i profesora ekonomije, za mandatara za sastav nove vlade Italije, posle ostavke Silvija Berluskonija. Monti je nakon toga rekao da želi da vrati ponos Italijanima i da obezbedi ponovo privredni rast.

Kad u probleme upadne treće svetsko tržište obveznica, katastrofa preti. Nije u opasnosti samo Italija, već i Španija, Portugal i Irska, kao i evro i jedinstveno tržište Evropske unije, globalni bankarski sistem, svetska ekonomija i sve drugo što vam pada na pamet, piše Ekonomist.

Grčka je važna jer postavlja presedan za evro, kad su u pitanju otpis dugova i spašavanje neke zemlje. Italija je važnija jer je tako velika. Postalo je jasno da će se na Italiji testirati može li evro da preživi. Pre samo nekoliko nedelja činilo se da je taj test moguće izbeći. Sad je sasvim izvestan, navodi taj list i dodaje da, ako evrozona želi da njena valuta preživi, mora rešiti paniku i italijansku politiku učiniti uverljivom.

Dok je evro zavisio od Berluskonija, izgledi su mu bili maleni. On se rado predstavljao kao liberalni reformator, ali pod njim Italija nije uspela da napusti model koji se devalvacijama lire borio protiv inflacije i stagnacije ili pada proizvodnje. Od 2001. do 2010. u Italiji je privreda rasla sporije od ijedne države u svetu osim Haitija i Zimbabvea.

Bez Berluskonija Italija ima izgleda. Njen dug je velik, ali stabilan. Ona nije doživela građevinski bum niti s njime povezan kreditni bum. Italijani su dobre štediše, tvrdi Ekonomist.

Istovremeno, dojučerašnji italijanski premijer kaže da je ponosan na svoj rad tokom ekonomske krize i da bi želeo da ponovo bude na putu vlade. "Ponosan sam na ono što smo uspeli da uradimo tokom ove tri i po godine označene međunarodnom krizom bez presedana u istoriji", kaže Berluskoni.

I pored javnog duga, Italija je na drugom mestu u EU po solidarnosti, odmah iza Nemačke, a naša stopa nezaposlenosti je za dva poena manja od evropskog proseka, istakao je Berluskoni.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Monti: Berluskoni kriv za krizu

Izvor: B92, 14.Nov.2011

Rim/Brisel -- Mandatar za sastav nove italijanske vlade Mario Monti kaže da Silvija Berluskonija smatra odgovornim za sadašnju krizu jer nije sproveo privredne reforme..."Nemamo novca zato što nismo imali politiku koja bi podstakla razvoj privrede. Prihodi države se zasnivaju na rastu privrede i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.