Prag i Bratislava povlače ambasadore iz Belorusije

Izvor: Beta, 08.Okt.2020, 19:12

Prag i Bratislava povlače ambasadore iz Belorusije

Češka i Slovačka objavile su danas da povlače svoje ambasadore u Belorusiji na konsultacije posle sličnih odluka Poljske i baltičkih zemalja u kontekstu tenzija sa Minskom."Odlučio sam da pozovem šefa naše misije u Minsku na konsultacije u Slovačku u znak solidarnosti sa Litvanijom i Poljskom. Mere koje su preduzele beloruske vlasti prema drugim članicama EU su neprihvatljive", napisao je na Tviteru šef slovačke diplomatije Ivan Korčok.Češki ambasador će takodje biti pozvan nazad u Prag na konsultacije na "oko nedelju dana" rekla je za agenciju CTK portparolka češkog ministarstva spoljnih poslova.Estonija i Letonija juče su najavile slične mere.Krajem prošle nedelje Belorusija je pozvala u zemlju svoje ambasadore u Viljnusu i u Varšavi posle uvodjenja evropskih sankcija protiv beloruskih zvaničnika optuženih za izbornu proneveru i kršenja ljudskih prava u suzbijanju opozicionih demosntranata.Belorusija je takodje zatražila od Litvanije i Poljske da smanji broj svog diplomatskog osoblja u Minsku.
Pogledaj vesti o: Litvanija,   Twiter

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Rumunija se pridružila zemljama koje su povukle svoje ambasadore iz Bjelorusje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Okt.2020, 13:46

Rumunija je posljednja u nizu zemalja koje su povukle svoje ambasadore iz Bjelorusije usred napetosti u toj zemlji izazvanih predsjedničkim izborima 9. avgusta u kojima je pobjedu odnio Aleksandar Lukašenko za koju brojne zapadne zemlje kao i opozicija tvrde da je namještena. Rumunski ministar vanjskih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.