LITVANIJA PRIZNALA TIHANOVSKU ZA PREDSEDNICU BELORUSIJE: Međunarodna zajednica treba da uradi jednu stvar

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Sep.2020, 09:52

LITVANIJA PRIZNALA TIHANOVSKU ZA PREDSEDNICU BELORUSIJE: "Međunarodna zajednica treba da uradi jednu stvar"

Pozivaju međunarodnu zajednicu da oceni sporazume Rusije i Belorusije

Bivši kandidat za predsednika Belorusije Svetlana Tihanovska i opozicioni Koordinacioni savet su jedini legitimni predstavnici Belorusije, navodi se u rezoluciji koju je usvojio litvanski Sejm (parlament).

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da podrži zahtev jedinih legitimnih predstavnika beloruskog naroda – liderku Svetlanu Tihanovsku koju su izabrali građani i Koordinacionog saveta koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je formiran na njenu inicijativu – da se u zemlji održe novi, transparentni predsednički i parlamentarni izbori - navodi se u dokumentu.

U rezoluciji se poziva međunarodna zajednica da oceni sporazume Rusije i Belorusije i uvede sankcije ako Moskva i Minsk pokušaju da uz pomoć njih "ograniče suverenitet" Belorusije, uprkos volji naroda.

Lithuania became the first state recognizing Sviatlana Tsikhanouskaya as the National elected leader and calling Lukashenka an illegitimate leader. Therefore, any cross-border treaties between Lukashenka and Russia will not be recognized. pic.twitter.com/JDEAoIZTqX

— Franak Viačorka (@franakviacorka) September 10, 2020

Juče je Tihanovska izjavila da će bi u budućnosti mogla zatražiti pomoć međunarodnih posrednika radi rešavanja situacije u republici.

Na predsedničkim izborima u Belorusiji koji su održani 9. avgusta pobedu je odneo aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko. Međutim, opozicija, na čelu sa Tihanovskom, nije priznala izbore i pozvala je narod na proteste.

Pogledajte rezultate
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.