UEFA: Nećete gledati 15 minuta nadoknade

Izvor: B92, 31.Avg.2023, 11:26

UEFA: Nećete gledati 15 minuta nadoknade

Dan pre žreba grupne faze Lige šampiona u Monaku, UEFA je lansirala novu kampanju za regrutovanje sudija i analizirala suđenje na Starom kontinentu.

Glavni naglasak izlaganja koje su imali šef sudija Roberto Roseti i tehnički direktor Zvonimir Boban bilo je: Evropi hronično nedostaje sudija!

Svake godine 15 odsto sudija odustane od karijere, u UEFA kažu da ih nedostaje više od 40.000, a aktivno ih je 236.530.

Sve je više utakmica, a raste pritisak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema sudijama – fizički, verbalni i putem društvenih mreža, što će za posledicu imati smanjenje kvaliteta suđenja na vrhunskom nivou.

Zato su Roseti i Boban pozvali mlade od 13 do 18 godina koji žele biti sudije da se aktiviraju i na tome će intenzivnije sarađivati s nacionalnim savezima.

Više informacija dostupno je na stranicama UEFA.

Podsetili su i na nova uputstva oko disciplinskih mera za one koji ne poštuju sudije.

Svako negodovanje, unošenje u lice, nedostatak poštovanja prema sudiji ili nesportsko ponašanje mora se kažnjavati žutim kartonom, kao i pokušaj simuliranja povrede, preterivanje i krađa vremena.

Crvenim kartonom strože se trebaju kažnjavati psovke, vređanje, agresivno ponašanje prema sudijama ili provokacija. Neće u UEFA imati razumevanja ni prema trenerima koji napuštaju prostor i agresivno protestuju na odluke.

Što se agresivnosti na utakmicama tiče, najviše faula među najkvalitetnijim ligama i UUEFA klupskim takmičenjima ima u Portugalu (28,5 po utakmici), a najmanje u Ligi šampiona (21,3).

Sličan je odnos i oko žutih i crvenih kartona, pri čemu se najmanje isključuje u Premijer ligi (0,11 po utakmici).

Najviše penala među analiziranim takmičenjima je u francuskoj ligi (0,38 po utakmici), najmanje u Premijeršipu i Ligi Evrope (0,24), a ubedljivo najviše čiste igre je u LŠ (60,07 minuta), dok se u drugim takmičenjima igra u proseku igra između 53 i 56 minuta.

VAR su od ove sezone uveli u sva kvalifikaciona kola LŠ, od treće kola LE i plej-ofa LK, na nivoa UEFA u 1.812 utakmica.

Otprilike u svakoj trećoj se i koristio (630 puta), podjednako za proveru gola (47 posto) i penala (46 posto), a svega sedam odsto za isključenje.

Boban se u izlaganju osvrnuo na dužu nadoknadu koju je FIFA uvela na Svetskom prvenstvu u Katru, gde su utakmice neretko trajale 100 i više minuta.



"To je apsurdno, utakmice danas su jako intenzivne, a onda još dolazi nadoknada od 15 minuta. Iz iskustva znam koilko su utakmice zahtevne, u početku karijere kao vezista nisam toliko mnogo trčao, ali kasnije se ritam jako ubrzao, a pogotovo danas. Današnji raspored jako je gust, svi se oko toga žale, previše je utakmica, a kad bismo zbrojili ovu veliku nadoknadu kroz celu sezonu, po minutaži bi igrači igrali šest do sedam utakmica više! UEFA to neće uvoditi, mi imamo drugačija uputstva za sudije",
rekao je bivši fudbaler Milana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.