Tri sudijske greške koje bi mogle da odluče šampiona Premijer lige VIDEO

Izvor: B92, 11.Mar.2024, 12:43

Tri sudijske greške koje bi mogle da odluče šampiona Premijer lige VIDEO

Implementacija VAR-a ostaje najveći problem od uvođenja tog vida asistencije sudijama, a u svetlu nedavnih dešavanja u Premijer ligi, ali i srpskom fudbalu.

"Večiti" se u danima posle 172. derbija prepucavaju zbog spornih odluka, ali dovoljno je pogledati ka najboljim ligama sveta pa videti da arbitri ni tamo ne briljiraju.

Ne da je to opravdanje, tek samo pregled tri sporne odluke na štetu jednog kluba (Liverpula) u tri derbija koji bi mogli da odluče potonjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šampiona Premijer lige ukazuju na problem koji postoji sa primenjivanjem VAR tehnologije.

Krećemo od septembra kada je u utakmici protiv Totenhema poništen regularan gol Luisa Dijasa zbog nepostojećeg ofsajda.

Engleska sudijska organizacija (PGMOL) utvrdila je da je Liverpul oštećen, ali ono što je naročito bilo zanimljivo jeste da tokom brzog pregleda snimaka nijedna "ofsajd linija" nije bila prikazana na ekranu.

"Gol Luisa Dijaza je poništen zbog ofsajda od strane sudija na terenu. Ovo je bila jasna i očigledna činjenična greška. Gol je trebalo da bude priznat posle VAR intervencije, međutim, VAR nije intervenisao. PGMOL izvršiće istragu okolnosti koje su dovele do ove greške", saopšteno je iz te organizacije.

Totenhem nije konkurent u šampionskoj trci, što jeste olakšavajuća okolnost, ali je greška tolika da ostaje nejasno kako je do nje došlo.

Zato olakšica nema za naredne dve situacije koje su se dogodile u mečevima sa dva glavna takmaca – Arsenalom i Sitijem.

"Tobdžije" su nedavno na "Emirejtsu" zasluženo slavili (3:1), ali je prvi meč okončan nerešeno, a Liverpul još jednom oštećen za penal.

Arsenal je u ranoj fazi stigao do prednosti na "Enfildu", a u 19. minutu se dogodila sporna situacija kada je Martin Edegor odneo loptu rukom u sopstvenom šesnaestercu.

Vilijam Saliba, saigrač norveškog reprezentativca, je posle meča izjavio da je bio penal. Očigledno za sve, osim za Krisa Kavanoa i sudije u VAR sobi.

To nas dovodi do poslednje situacije. Još uvek su sveži utisci sa derbija protiv Sitija (1:1) u kom je Žeremija Dokua samo čudo spasilo.

Otvorenim đonom je u finišu meča startovao na grudi Aleksisa Mekalistera, ali Majkl Oliver nije smatrao da je to dovoljno. Da li je engleski arbitar smatrao da bi dva penala na meču za "redse" u duelu takve važnosti bilo previše, ostaje nepoznato.

"Ja ne znam o čemu razmišlja čovek u VAR sobi. Šta si jeo za ručak kada misliš da ono nije penal. Nisam ljut, ali to je bila očigledna situacija“, rekao je Klop posle meča.

I pored toga, Liverpul je i dalje na deobi prvog mesta sa Arsenalom, koji je prvi na osnovu jedino gol razlike. Međutim, timu Mikele Artete predstoji i međusobni duel sa trećeplasiranim Sitijem u narednoj rundi, pa nije isključeno da je šampionska trka u rukama Liverpula.

Naravno, sudije su pravile greške i na štetu drugih timova i to u duelima protiv Liverpula. Poenta nije u tome ko je oštećen, nego kakvi se propusti i u kakvim trenucima dešavaju.

Fudbal bi bez VAR-a imao daleko više ovih situacija, ali sa njim ne sme biti niti jedne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.