Izvor: MozzartSport.com, 12.Jun.2021, 08:49

Spektakl u Kelnu: Strašna Barsa, Hansen protiv budućeg kluba, čudesni Lazarov i danska senzacija

Završni turnir rukometne Lige šampiona danas i sutra u Lankses areni. Katalonci i Pari Sen Žermen favoriti za finale. Iz drugog plana prete Nant i debitant, danski šampion Olborg

Rukometna poslastica za kraj sezone – završni turnir Lige šampiona. Tradicionalno, Keln i velelepna Lankses arena je i ove godine biće domaćin četiri najbolje ekipe Starog kontinenta. Titulu ne brani Kil koji je krajem prošle godine u finalu bio bolji od Barselone. Zebre s Baltika su stale u >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << četvrtfinalu, kada ih je eliminisao Pari Sen Žermen. Nemački šampion tako je potvrdio tradiciju da nijedna ekipa nije uspela da odbrani tron u prethodnih 12 godina otkad se F4 igra u Kelnu.

Prvi favorit za titulu je moćna Barselona, najveći klub na svetu, devet puta šampion Evrope. Četa Ćavija Paskvala je na impresivan način stigla do Kelna – pobedila je svih 18 utakmica ove sezone u najjačem takmičenju na kontinentu. Nepobedivost Barselone traje u 2021. godini. Nijedna ekipa kao u Španiji, tako i u Ligi šampiona nije uspela da ostane neporažena protiv katalonske mašine za golove. Barsa u proseku daje neverovatnih 36,3 pogodaka po utakmici u Ligi šampiona. Barseloni će ovo biti čak 17. polufinale najjačeg takmičenja na Starom kontinentu. Jedina je osvajala ovo takmičenje od timova koji su se ove sezone plasirali na F4 u Kelnu. Ostala tri kluba - Pari Sen Žermen, Nant i Olborg bore za prvi naslov šampiona Evrope.

Rival Kataloncima u drugom polufinalu je Nant (18.00). Kanarinci su pre tri godine bili vicešampioni Evrope, kada su u borbi za pehar stali pred naletom Monpeljea. Francuski tim, trećeplasirani u svom prvenstvu, iznenađujuće je stigao do polufinala. U nokaut fazi takmičenje padali su favorizovani poljski Vive Kjelce sa dinastijom Dujšebajev (otac Talant trener i sinovi na terenu Aleks i Danijel) i Vesprem, superbogati mađarski tim koji je najveće razočaranje sezone.

18.00: (1,15) Barselona (12,0) Nant (6,75)

Duša Nanta je neuništivi makedonski as Kiril Lazarov. Njemu će ovo biti deveto učešće na završnom turniru u Kelnu. Levoruki bombarder je posle završetka Svetskog prvenstva u Egiptu ove godine postao i selektor naših južnih komšija. Iako se očekivalo da će ovog leta da okači patike o klin, nema ništa od penzije. I naredne sezone legendarni Kire braniće boje francuskog tima.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Za Nant igraju dvojica srpskih rukometaša, reprezentativac Milan Milić i budući Orao, pivotmen Dragan Pešmalbek koga je selektor Srbije Toni Đerona pozvao da se pridruži našoj reprezentaciji. Njemu je otac Francuz, a majka Srpkinja. Igrao je za Trikolore, ali je odlučio da u nastavku karijere brani boje Srbije.

Nanta ima iskusnu ekipu koju s klupe predvodi mladi stručnjak, Španac Alberto Entrerios. On je kao igrač osvajao Ligu šampiona u dresu Sjudad Reala, a samo je Čeh Filipu Jihi prošle godine uspeo da bude šampion u Kelnu i kao igrač i kao trener. Još dvojica su osvajali titulu prvaka Evrope i na parketu i na klupi (ne u Kelnu na završnom turniru), a to su Talant Dujšebajev i Roberto Parondo.

Osim Lazarova mnogo se očekuje od najboljeg levog krila Lige šampiona Valera Rivere. On je trenutno na trećem mestu liste strelaca u elitnom takmičenju sa 86 golova, šest manje od Mikite Valipua iz Meškov Bresta. Pošto njega nema u Kelnu, španski veteran imaće priliku da postane kralj golova. Najvećeg rivala imaće u desnom beku Barseloneu Diki Memu koji je postigao pogodak manje. Bez šansi da postanu najbolji strelci Lige šampiona nisu ni desno krilo Barselone Gomez Abeljo i danski bombarder Mikel Hansen iz Pari Sen Žermena. Obojica su po 80 puta zatresli mreže rivala.

Nant je napravio dva podviga, a čini se da će teško da se odupre Barseloni koja ima ulogu velikog favorita. Barsa ima niz od 32 pobede u svim takmičnjima u 2021. godini. Lagano je osvojila duplu krunu u Španiji. Lioenl Mesi i fudbaleri su razočarali ove sezone, ni košarkaši nisu uspeli da se popenju na krov Evrope (poraženi u finalu na istom mestu, u Kelnu, od Anadolu Efesa), pa rukometaši imati šansu da donesu najveći pehar u Blaugranu i osvetlaju obraz katalonskom gigantu.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

I na prethodnom F4 u Kelnu za sezonu 2019/2020 krajem prošle godine, rukometaši Barselone bili su najveći favoriti, ali nisu uspeli da stignu do trona. Tada su imali moćne i u tom trenutku inspirisane Zebre iz Kila. Jubilarna 10. titula nadohvat je ruke najtrofejnijem klubu Evrope.

Zanimljvo je da su čak petorica igrača Nanta nekada nosila dres Barselone, a to su Valero Rivera, Adrijan Figueras, Kiril Lazarov, David Balager i Eduardo Gurbindo. I trener Kanarinaca Entrerios nekada je brani boje Barselone. Ovog vikenda od dresa španskog šampiona se opraštaju Raul Entreriors, Sedrik Soraindo, Kevin Meler, Aron Palmarson i Jure Dolenac, a na kraju sezone odlazi i trofejni stručnjak Ćavi Paskval. Islandski as iz redova Barselone Aron Palmarson (nastavlja karijeru u Olborgu) igraće deseti put uzastopno na završnom turniru Lige šampiona po čemu je rekorder. Pre Kataloanca branio je boje Kila i Vesprema.

U prvom polufunalu, najprijatnije iznenađenje sezone, debitant u Kelnu, Olborg, izaziva Pari Sen Žermen (15.15). Pariski Milioneri godinama jure prvenac u Ligi šampiona. Bili su vicešampioni Starog kontinenta, ali najveći pehar zaobilazi grad svetlosti. Danski bombarder, čudo od šutera Mikel Hansen igraće protiv budućeg kluba. On je od leta 2022. godine igrač Olborga, ali sigurno neće biti popusta za zemljake i buduće saigrače. U bogatoj karijeri sa klubom i reprezentacijom osvojio je sve osim Lige šampiona. Za PSŽ igraće i legendarni Nikola Karabatić koji se oporavio od teške povrede i operacije ligamenta kolena i počeo je da igra za Svece. Ipak, ne treba očekivati čuda od veterana koji je pauzirao sedam meseci. Osim Hansena mnogo se očekuje od nadolazeće zvezde svetskog rukometa, eksplozivnog beka Dilana Naija koji je briljiroa u dvomeču četvrtfinala protiv Kila.

15.15: (1,25) PSŽ (10,0) Alborg (4,90)

Parižane predvodi trofejni trener, Španac Raul Gonzalez koji je sa Vardarom bio šampion Evrope 2017. godine. Francuskom šampionu ovo je peto učešće u Kelnu. Ova dva tima su se sastala četiri puta dosad, a svaki put je PSŽ slavio i to sa 30 i više postignutih golova. Olborg je treći put uzastopno prvak svoje države, a na putu do Kelna srušio je Porto i iznenađujuće, nemački Flenzburg. Najbolji strelac Olborga u Ligi šampiona je Nikolaj Kristensen sa 61 golom.

Timovi iz pet zemalja su osvajali titulu u Kelnu - Francuske, Španije, Nemačke, Makedonije i Poljske. Olborg ima priliku da na ovaj spisak doda i Dansku, rukometnu velesilu, olimpijskog i dvostrukog uzastopnog špampiona sveta. Nemačka ima pet trofeja (tri puta Kil i po jednom Hamburg i Flenzburg), Španija dva (Barselona), Makedonija dva (Vardar), Francuska i Poljska po jedan (Monpelje i Vive Kjelce).

Pre završnog turnira u Kelnu izabrana je najbolja postava Lige šampiona. U njoj su čak četiri igrača Barselona – Luka Cindrić (srednji bek), Dika Mem (desni bek), Ludovik Fabregas (pivotmen) i Gomez Abeljo (desno krilo) i po jedan iz Kila – Niklas Landin Jakobsen (golman), Pari Sen Žermena – Mikl Hansen (levi bek) i Nanta – Valero Rivera (levo krilo). Najbolj trener za ovu sezone je učitelj Nanta, Španac Alberto Entrerios.

LIGA ŠAMPIONA - POLUFINALE (KELN)

Subota

15.15: (1,25) PSŽ (10,0) Alborg (4,90)

18.00: (1,15) Barselona (12,0) Nant (6,75)

***kvote su podložne promenama

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Finale Lige Šampiona

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.