Orban o problemu mađarskog fudbala: Samo jedan tim dominira – to nije dobro

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 18:39

Orban o problemu mađarskog fudbala: Samo jedan tim dominira – to nije dobro

Premijer Mađarske Viktor Orban govorio je o iznenađujućoj eliminaciji Ferencvaroša u kvalifikacijama za Ligu šampiona od Ki Klaksvika.

Prvi čovek države naših severnih komšija je pritom naširoko pričao i o problemu same lige zbog postojanja samo jednog moćnog kluba.

Orban je dao intervju za sajt kluba koji je osnovao i koji se takmiči u elitnom rangu takmičenja - Puškaš Akademiji.

Fokus razgovora bio je na balansu kvaliteta klubova u ligi kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ključnim faktorom za ujednačenije takmičenje. Trenutno, a i decenijama unazad, jedan klub ima apsolutnu moć nad ostalima u Mađarskoj - Ferenvaroš.

Fradi je vezao pet uzastopnih titula, ukupno ih ima 34, uz 36 vicešampionskih zvanja.

Ipak, ove sezone kao grom ih je pogodila eliminacija od tima sa Farskih Ostrva ki Klaksvika - što je bio i povod da premijer države da svoj komentar.

"U fudbalu vam je kao i u životu, uvek se dese neke neočekivane stvari, nešto što ne možete da objasnite. Možemo da pričamo šta hoćemo, da čitamo analize eliminacije ali je ona neobjašnjiva", kaže Orban i dodaje:

"Ma dajte, kako je moguće da ekipa primi tri gola kod kuće od tima sa Farskih Ostrva, bez obzira na to u kakvoj je formi?", u neverici je i dalje posle senzacije.

"Nema tu nekakvog objašnjenja, činjenica je da se desila neobjašnjiva stvar, kao što ih ima u fudbalu, i sada se to desilo Fradiju", kaže dalje.

Priča je dalje otišla u pravcu mađarske lige koja, kako kaže Orban, mora postati ujednačenija da bi i kvalitet timova bio bolji i da bi postizali bolje rezultate u međunarodnoj konkurenciji.

"Za mađarski fudbal, lekcija koja se mora izvući iz ove epizode sa Ferencvarošem je da nije dovoljno da imamo samo jedan tim koji je ozbiljno priznat u Evropi. Jer ako taj klub ispadne, onda imamo situaciju da čitavu jesen i proleće mi nemamo predstavnika u Evropi. Eliminacija Ferencvaroša samo je ogolila probleme mađarskog fudbala, jer ne može biti samo jedan kvalitetan tim".

Ne zna kako to da se postigne, ali zna da je dobroj ligi potrebno još dobrih klubova, konkurentnih.

"Potrebno nam je još klubova sa sličnim budžetima kao Ferencvaroš, sa kvalitetnijim igračima i boljim evropskim rezultatima. U tom slučaju, ako se desi da jedan ili dva tima budu eliminisani, treći možda ostane na nogama u Evropi. Trenutno, samo Ferencvaroš ima kapacitet da ispuni očekivanja i predstavlja mađarski fudbal u najboljem svetlu, i što se tiče rezultata, i navijača, i sistema, i infrastrukture. Fradi ima potencijal da bude među 30 najboljih timova u Evropi. Ove sezone jednostavno nije prošao".

Orban misli da bi Videoton mogao da bude taj još jedan klub koji bi napravio iskorak o kojem govori, i isto tako dodaje da njegova "Puškaš Akademija" nema tih kapaciteta trenutno niti teži tome u skoriej vreme. Fokus "Puškaš Akademije" je bio i ostao na razvoju mladih igrača te da je to glavni razlog zbog kojeg se ne mogu očekivati i veliki rezultati, posebno na evro sceni.

Taj iskroak očekuje od tradicionalnih sredina, sa velikom navijačkom bazom.

Pored Videotona, za koji veruje da može bolje, Orban je pomenuo i tradicionalne fudbalske sredine, klubove poput Ujpešta, Debrecina i Đera, kao mesta gde bi se moglo bolje poraditi na razvoju i prodornosti u Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.