Izvor: MozzartSport.com, 16.Sep.2021, 10:43

Odmah na startu duel titana: Hansen i Karabatić udaraju na "srpski" Vesprem

Dva velika derbija danas u prvom kolu rukometne Lige šampiona. U gradić blizu jezera Balaton stiže Pari Sen Žermen sa dvojicom superstarova. Barsa kreće odbranu titule na vrućem gostovanju u Flenzburgu

Počela su uzbuđenja u rukometnoj Ligi šampiona. U premijernim mečevima prvog kola Grupe A viđena su čak dva remija, a danas se igraju dva velika derbija u Grupi B. Epicentri su u Vespremu i Flenzburgu gde stižu Barselone i Pari Sen Žermen. Ova četiri tima, uz >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Kil, Olborg i Vive Kjelce su glavni favoriti u borbi za završni turnir u Lankses areni narednog juna.

Vespem i Pari Sen Žermen godinama imaju velike budžete, ali trofej najboljeg tima Evrope nikako da stigne u trofejne vitrine. Meč rukometnih titana igra se danas (18.45) u gradiću blizu jezera Balaton.

Vesprem je imao lošu prošlu sezonu, nije uspeo da stigne do F4 Lige šampiona, a izgubljena je i kruna u Mađarskoj koja je završila u Segedinu. Umesto Španca Davida Davisa na kormilu je stigao mladi sturčnjak, početnik u ovom poslu, Momr Ilić. Posle kraja igračke karijere prošlog leta i godinu rada u Akademiji Vesprema, uprava mađarskog vicešampiona na čelu sa sportskim direktorom Laslom Nađijem odlučila je da komandu prepusti Aranđelovčaninu. Iako nema trenerskog iskustva, ostavio je dubok trag Vespremu.

18.45: (2,45) Vesprem (8,00) PSŽ (1,75)

Ilić ima slabiji tim nego prošle sezone. Osim Arijana Sipoša, koji je stigao iz Tatabanje, nije bilo dolazaka. Klub je napustilo nekoliko važnih igrača kao što su Vuko Borozan, Nikolaj Markusen, Rožerio Moraes i Danil Šiškarjev. Najveći dobitak Vesprema trebalo bi da bude povratak na teren posle teške povrede kolena danskog asa Rasmusa Laugea. Nekadašnji srednji bek Kila i Flenzburga dobio je i kapitensku traku. Imaće ulogu lidera. Njega nije bilo na terenu proteklog vikenda na startu šampionata Mađarske protiv Čurga. Oprezni su u Vespremu jer Lauge nije igrao cele prošle sezone posle teške operacije prednjeg ukrštenog ligamenta kolena.

18.45: (1,70) Motor Zaporožje (8,00) Porto (2,55)

U klubu su ostali i srpski reprezentativci Petar Nenadić, prošle sezone najbolji strelac tima u Ligi šampiona, i golman Vladimir Cupara. Uz odličnog Egipćanina Omara Jahiju, Matea Lekaija, jednog od retkih domaćih igrača, očekuje se opet od Vesprema da se plasira na završni turnir Lige šampiona.

Pari Sen Žermen i dalje ima dvojicu asova, Mikela Hansena, koji se narednog leta se seli u Olbrog, i Nikolu Karabatića, veterana koji je prošle sezone malo igrao zbog teške povrede. Parižani su ostali i bez talentovanog Dilana Naija, prošle sezone najboljeg mladog igrača Lige šampiona. Levi bek je pojačao Vive Kjelce.

Ovo je verovatno poslednja sezona kada PSŽ može da napadne krunu u Evropi jer se narednog leta očekuje smena generacije. Osim Hansena, klub napuštaju i golman Vensan Žerar i desni bek Nedim Remili. Prošle godine ovi timovi su igrali u Kelnu za treće mesto, a uspešniji je bio PSŽ – 31:26. Mađarski tim je na svom terenu izgubio poslednje tri utakmice protiv francuskog šampiona.

Barselona odbranu krune kreće na Baltiku, protiv nemačkog vicešampiona Flenzburga. Trofejni stručnjak Ćavi Paskval je preuzeo komandu rumunskog prvaka Dinama iz Bukurešta, a njegova zamena na kormilu Barse je Antonio Karlos Ortega kome će pomagati Šveđanin Tomas Svenson.

20.45: (4,40) Flenzburg (9,00) Barselona (1,30)

Barsa je zadržala okosnicu tima. Najveći hendikep je odlazak islandskog beka Arona Palmarsona koji je pojačao vicešampiona Evrope Olborg. Njegova zamena je levoruki Francuz Melvin Ričardson, sin nekada zvezde svetskog rukometa Džeksona Ričardsona. Desni bek, koji može da igra i na poziciji organizatora igre, stigao je iz Monpeljea sa kojim je 2018. godine osvojio titulu. Bogatu karijeru posle Olimpijskih igara u Tokiju je završio Raul Entrerios. Danski golman Kevin Meler je pojačao upravo nemačkog vicešampiona Flenzburga. Debi u najjačem takmičenju imaće protiv bivšeg kluba. Na golu Flenzburga ostao je reprezentativac Bosne i Hercegovine Benjamin Burić.

Na golu Barse je neprikosnoveni kapiten, MVP završnog tunira u Kelnu početkom juna, Gonzalo Perez de Vargas, a pomagaće mu pojačenje iz Kuenke, Argentinac Leonel Masijel. Imena Dike Mema, Luke Cindrića, Timotija N’Gesana, Aleksa Gomeza, Anhela Fernadeza, Blaža Janca i Ludovika Fabregasa garantuje novi napad na titulu.

18.45: (6,75) Dinamo Bukurešt (12,0) Vivke Kjelce (1,15)

Flenzburg je skandinavska kolonija na severu Nemačke, tik uz granicu sa Danskom. Nemački vicešampion se tradicionalno oslanja na igrače iz Skandinavije. Svake godine preti iz prikrajka. Nije u krugu favorita za plasman na završni turnir u Kelnu, ali imena Jima Godfridsona, Hampusa Vanea, Lasea Svana Hansena, Madsa Mensaha Larsena i Magnusa Abelvika Reda ulivaju strahopoštovanje.

LIGA ŠAMPIONA – 1. KOLO

Sreda

GRUPA A

Elverum – Vardar 27:27 (13:13)

/Mate 6 – Toto 6/

Meškov Brest – Kil 30:33 (15:18)

/Kašparek i Valupau po 6 – Ekberg 11/

Monpelje – Seged 29:29 (14:15)

/Gudmundson 4 – Frimel 8/

Zagreb – Olborg 24:34 (14:18)

/Klarica i Mandić po 5 - Bartold 9/

Četvrtak

GRUPA B

18.45: (6,75) Dinamo Bukurešt (12,0) Vivke Kjelce (1,15)

18.45: (2,45) Vesprem (8,00) PSŽ (1,75)

18.45: (1,70) Motor Zaporožje (8,00) Porto (2,55)

20.45: (4,40) Flenzburg (9,00) Barselona (1,30)

***kvote su podložne promenama

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.