Izvor: Danas, 13.Mar.2015, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbranom do nastavka evropske bajke

Beograd - Prošle su četiri godine otkako su bogati vlasnici iz Katara preuzeli PSŽ i ulili značajnu finansijsku injekciju na Park prinčeva, ali se stiče utisak da su “sveci” tek sada eliminacijom Čelsija iz Lige šampiona i to u Londonu “preležali dečije bolesti”. PSŽ je i protekle dve sezone stizao do četvrtfinala Lige šampiona, kada su ga izbacivali Barselona i “plavci” upravo golom više u gostima, ali ponašanje ekipe na terenu nagoveštava da uz povoljan >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << žreb ovaj put mogu više.

Veći deo planete je kraj malih u sredu uveče bio uz Čelsi koji je na međunarodnoj sceni klub sa više uspeha i tradicije, ali je to bio i motiv više za PSŽ. Od njih se nije očekivalo ništa, sem da se bore i pokušaju da naprave iznenađenje. To su i uradili pametnom igrom. “Sveci” su igrali smireno, lepo i tečno, ali bez pomoći sreće u važnim trenucima. Kada im je fortuna okrenula lice a ne leđa usledio je remi vredniji od mnogih trijumfa. S druge strane, Žoze Murinjo je još jednom zatvorenom postavkom “na rezultat” navukao gnev svih koji vole lep tečan fudbal, a ne grubo “ubijanje” igre sa ciljem da iscuri vreme na semaforu.

Loran Blan u svom timu ima dobar spoj iskusnih i igrača željnih dokazivanja. Нa Stambord bridžu je isplivala velika borbenost, možda i zbog želje da se nadomesti nepravda zbog prestrogog isključivanja najboljeg igrača Zlatana Ibrahimovića. Konce igre u njegovom odsustvu su preuzeli Kavani, Silva i Laveci, igrači koji su na kraju i režirali konačan rezultat. Kapiten sa brazilskim pasošem je u zrelim godinama za defanzivca dobio veliko breme na leđima po dolasku iz Milana, a utisak je da tek sada uspeva da se pozicionira na najbolji način. To se videlo i u Londonu gde nije klonuo duhom ni u produžetku kada je nesmotreno skrivio najstrožu kaznu, već je smogao snage i ubedio Lavecija da udarac iz kornera ide baš na njega i ispostavilo poveo svoj tim u četvrtfinale.

Da se evropska filozofija sporta zasniva na odbrani, što zna i Murinjo ali svojim taktikama često odlazi u krajnost, pokazao je Loran Blan. Takođe iskusni defanzivac kao igrač, Francuz nameće stil igre u kojem se najpre vodi računa o svom golu, a tek onda o protivničkom. To je pokazao strpljivom igrom u Londonu, ali i spiskom pojačanja na kojem dominiraju odbrambeni igrači a ne napadači kao pre nekoliko sezona. Njegov izbor bio je i David Luiz, “prekobrojni” u Murinjovoj postavci. Upravo je Brazilac uz sunarodnika u zadnjoj liniji postigao prvi gol na Stamford bridžu protiv bivšeg kluba i nije krio emocije.

Jedno je sigurno, PSŽ je bez obzira na krajnji ishod sezone u Ligi šampiona i domaćem prvenstvu počeo da ispisuje stranice istorije. Кako se od bogatih vlasnika očekuje još bombastičnih transfera nije isključeno da rezultati “svetaca” ne budu samo iznenađenja, već praksa kao što je to slučaj sa recimo Bajernom, Realom ili Barselonom.

Đokoviću “jedinica”

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je tokom turnira u Dohi imao priliku da se upozna sa vlasnicima PSŽ, a kako živi u Monaku “sveci” su rešili da ga dovedu u svoje redove. On je od predsednika kluba Nasera al-Kelaifija dobio dres sa brojem jedan, kao simbol njegovog prvog mesta na ATP listi.

Kritike francuske vlasti

Priliv ogromnog novca u PSŽ se nije svideo svima u Francuskoj pa je predsednik Fransoa Olanda jula 2012. kritikovao dovođenje preskupih pojačanja dok su zamlja, Evropska unija i veći deo sveta u krizi. Tada su dovedeni Ibrahimović i Silva, a usledila su i druga pojačanja, zbog čega je čak najavljeno da će se zahtevati veće oporezivanje ovakvih trafsfera stranim kapitalom.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.