Ngolo Kante – Skromni sakupljač smeća kog slava nije promenila

Izvor: Piplmetar.rs, 12.Mar.2023, 21:30

Ngolo Kante – Skromni sakupljač smeća kog slava nije promenila

Ovog vikenda se igra 27. kolo engleske Premijer lige, koje će proći bez nekog izrazitog derbija, pa se kao najzanimljiviji meč kola nameće okršaj između Lestera i Čelsija, skorašnjih šampiona.
Oni će snage odmeriti u subotu od 16 sati u Lesteru, ni jednima ni drugima ove sezone ne cvetaju ruže u domaćem prvenstvu, „lisice“ su i dalje ugrožene i strepe za opstanak, dok je skupoceni Čelsi jako daleko od pozicija koje vode u Ligu šampiona, mada u ovaj duel ulazi sa pozitivnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << atmosferom nakon što je  preko Borusije iz Dortmunda izborio četvrtfinale elitnog evropskog takmičenja.
Dva tima ne mogu da se mere prema osvojenim trofejima. Čelsi je šest puta bio šampion Engleske (pet puta u eri Premijer lige), dva puta prvak Evrope, jednom prvak sveta, osam puta je osvajao FA Kup, pet puta Liga Kup, dva puta Ligu Evrope, dva puta Kup pobednika kupova, dok je Lester jednom bio šampion Engleske, jednom je osvojio FA Kup, a tri puta Liga Kup.
Jedina titula u Premijer ligi za Lester došla je na senzacionalan način u čuvenoj sezoni 2015/2016, dok je poslednja titula za Čelsi stigla u sledećoj sezoni. Čovek koji je vezao dve titule sa ova dva kluba i koji je bio i ključni igrač u šampionskim pohodima Lestera i kasnije Čelsija zove se Ngolo Kante.
Zadnji vezni reprezentacije Francuske i nesuđeni reprezentativac Malija, jedan je od najboljih igrača sveta već godinama unazad, baš od momenta kada se etablirao na fudbalskoj mapi sveta u dresu Lestera. Igrač kog svi vole, koji gotovo da ne prestaje sa trčanjem kada je na terenu, ali i momak koji je van terena potpuno povučen i čiju ćete izjavu retko pronaći u medijima.

Kante je sa svojim podvizima u Lesteru i Čelsiju postao prvi igrač koji je dve godine uzastopno osvajao Premijer ligu sa dva različita kluba.
A ko se zapravo krije iza dečačkog osmeha fudbalera koji već ima 31 godinu. Priča o njemu je zaista filmska.
Odrastao je u predgrađu Pariza, u teškom siromaštvu i u porodici koja je poreklom iz Malija. Za vreme Mundijala 1998. godine sakupljao je smeće u glavnom gradu Francuske. Popularnost fudbala u Francuskoj je nakon osvajanja titule na Mundijalu naglo skočila, a u blizini Kanteovog doma otvoreno je nekoliko fudbalskih Akademija. Jednoj od njih priključio se i Kante, koji je potom nastavio svoj fudbalski razvoj u lokalnom niželigašu Sirezneu.
Iako je od svojih saigrača bio dosta niži rastom, njegovi treneri su na samom početku videli da ima ono „nešto“ što je potrebno da postanete dobar fudbaler. Njegov klub je počeo da osvaja turnire na lokalnom nivou, a Kante je bio sve popularniji kod trenera i svojih saigrača. Divili su se njegovoj skromnosti, poniznosti i volji za uspehom.
Nekoliko godina kasnije, odnosno 2010. godine, naporan rad se isplatio. Predsednik Sireznea je zahvaljujući svojim vezama pomogao Kanteu da pređe u rezervni tim Bulonja. Za prvi tim ovog kluba debitovao je u Ligi  2,  u maju 2012. godine. Protivnik je bio Monako, a Kante je odigrao poslednjih 11 minuta susreta. U sledećoj sezoni je u trećem rangu francuskog fudbala odigrao 37 utakmica.
Dobre partije omogućile su mu 2013. prelazak u Kaen, sa kojim se u prvoj sezoni plasirao u Ligu 1, a 2015. godine se se preselio u Lester, za koji je odigrao samo jednu sezonu, ali kakvu…
Šmajhel, Fuks, Morgan, Hut, Simspon, Kante, Drinkvoter, Olbrajton, Marez, Okazaki i Vardi. Ovo je tim koji svi ljubitelji fudbala znaju, koji je sa klupe predvodio Klaudio Ranijeri i koji je 2016. godine napravio jedno od najvećih iznenađenja u istoriji fudbala, osvojivši Premijer ligu ispred svih engleskih velikana i novokomponovanih klubova bogataša.
Kante je briljirao u toj sezoni i dokazao nam da Klod Makelele ipak nije bio unikat, već da je dobio dostojnog naslednika, koji će ga kasnije i nadmašiti.

Toliko je dobro odigrao tu sezonu da Lester prosto nije mogao da ga zadrži, pošto je usledio poziv koji se ne odbija iz Londona. Zvao je Čelsi, Kante je obukao novi plavi dres i stavio se na raspolaganje tadašnjem menadžeru Antoniju Konteu. Zablistao je odmah u prvoj sezoni, nije mu bio problem da se uklopi u Konteov sistem sa trojicom pozadi i usledila je nova titula u Premijer ligi.  U Čelsiju igra i dan danas, postao je živa legenda kluba, osvojio je Ligu Evrope 2019, a vrhunac je dostigao 2021. godine kada je sa „plavcima“ osvojio Ligu šampiona pod vođstvom Tomasa Tuhela. Naravno, bio je jedan od ključnih igrača u tom šampionskom pohodu, a posebno se pamte njegove impresivne partije protiv madridskog Reala u polufinalu, kada je nastala ona čuvena izreka, koja je postala hit na društvenim mrežama, „da je 71 posto Zemlje prekriveno vodom, a ostalih 29 posto Kanteom“. Toliko je kvalitetno igrao.
Kada je reč o njegovoj reprezentativnoj karijeri, ona je takođe jedna sjajna priča. Njegov Mali ga je jako želeo, imao je dva otvorena poziva da zaigra za zemlju odakle su mu roditelji, ali on je rođeni Parižanin i želeo je Francusku. Verovao je u svoj kvalitet i na kraju je dočekao poziv. Debitovao je za Francusku 24. marta 2016. godine, te godine je bio vicešampion Evrope sa svojom zemljom, a dve godine kasnije osvojio je Svetsko prvenstvo u Rusiji i odigrao sjajan turnir.
A koliko je ostao skroman i sramežljiv pored svih ostvarenih uspeha govori i to da su ga saigrači iz reprezentacije doslovno terali da u ruke uzme trofej namenjen svetskom šampionu.

Na nedavnom Mundijalu u Kataru nije igrao zbog povrede, a da jeste i da je bio u top formi, veliko je pitanje da li bi sada Argentince nazivali svetskim prvacima?
Zbog te povrede ga i dalje nema na terenu, a povratak se očekuje uskoro, možda baš protiv „svog“ Lestera. Igrač njegovih kvaliteta je i više nego potreban uzdrmanom menadžeru Grejemu Poteru. U Čelsiju veruju i da bi pored njega skupo plaćeni Enco Fernandez trebalo da postane jedan od najboljih igrača sveta, pa mu se prema poslednjim informacijama na „Stamford Bridžu“ sprema novi ugovor.
Čelsi je i pored svih nedaća favorit u Lesteru i treba očekivati njegovu pobedu, uz mali broj golova. Liverpul bi u ovom kolu „morao“ da materijalizuje „sedmicu“ protiv Mančester junajteda i da slavi u Bornmutu, a isto će morati da uradi i Arsenal na gostovanju Fulamu, ukoliko želi da zadrži lepu prednost na čelu tabele ispred Mančester sitija. U tom duelu bi mogli da vidimo i dosta golova.



Opširnije
Izvor: Sportske NET



Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.