Nešto poput rata – kako je nastala kultna fotografija iz Milana

Izvor: B92, 10.Maj.2023, 14:56

"Nešto poput rata" – kako je nastala kultna fotografija iz Milana

Fudbaleri Milana i Intera će se ove srede opet sastati u Ligi šampiona, prvi put od epskog meča iz 2005. godine.

Tog 12. aprila Milan je prošao u polufinale elitnog takmičenja, ali je meč ostao u senci "raketnog napada" Interovih navijača.

Meč je prekinut nakon što je gomila baklji zasula teren San Sira, a taj trenutak doneo nam je jednu od najpoznatijih fotografija u istoriji sporta.

Legende dva tima – Interov Marko Materaci i Milanov Rui Košta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su stajali naslonjeni jedan na drugog i nemo posmatrali haos ispred sebe.



"Svi su gledali u baklje i dim. Ali u blizini sredine terena ja sam uočio određeni trenutak. Materacija su zvali 'mesar', jer nije bio nežan igrač. Rui Košta je bio sasvim suprotno – nežniji, fudbalski umetnik. Nekoliko sekundi Matetaci je držao svoj lakat na Koštinom ramenu. Kada sam to video, fotografisao sam. Imam uramljen jedan frejm te sekvence. To je bio trenutak",
opisao je kako je nastala kultna fotografija njen autor fotograf Stefano Relandini za BBC.

Ova fotografija ima svoje nasleđe jer je označila poslednji duel Intera i Milana u Ligi šampiona. Meč je prekinut u 73. minutu nakon što je baklja pogodila golmana "rosonera" Didu.

Utakmica je registrovana službenim rezultatom u korist Milana sa 3:0.



"Atmosfera te večeri je bila kao i svaki put kada se igra derbi na San Siru. Uvek je žestoko. Ne tuku se mnogo, ali su koreografije navijača ogromne i sjajne, pa stvarno možeš da to osetiš, čak iako nisi fudbaler. Kada zakoračiš na teren, možeš da osetiš da to nije običan fudbalski meč. Već nešto više od toga. Ogroman je adrenalin"
, kaže Relandini.

Sve je eksplodiralo kada je poništen gol Estebana Kambijasa. To je potpuno promenilo situaciju.



"Interovi navijači su otkačili. Počeli su da bacaju predmete, baklje, nisu stali 15-20 minuta. To je izgledalo nešto poput rata".


Ove srede Milan i Inter će se prvi put sastati u LŠ od ovog meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.