LK: Srpska Fiorentina sanja; 15. tim Engleske može do trofeja

Izvor: B92, 11.Maj.2023, 13:24

LK: "Srpska" Fiorentina sanja; 15. tim Engleske može do trofeja

Prvi mečevi polufinala Lige šampiona su bili sjajni, a ništa manje drame ne očekujemo na startu borbe za finale Lige Evrope i Lige konferencija.

Što se tiče Lige konferencije – mogu li Bazel i AZ Alkmar iznenaditi favorizovane rivale iz liga "petice" Fiorentinu i Vest Hem?

Nama će svakako u centru pažnje biti "Artemio" Franki gde se u timu "ljubičastih" očekuju srpski reprezentativci Aleksa Terzić i Luka Jović, dok je Nikola Milenković suspendovan. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Srpska" Fiorentina dočekuje Basel na svom "Artemio Frankiju", nakon što je prethodno slavila u dramatičnim okršajima s Lehom iz Poznanja i s konačnih 6:4 izborila mesto među četiri najbolja tima takmičenja.

U tom okršaju Fiorentina je u prvoj utakmici slavila s komotnih 4:1 na gostujućem terenu, da bi se onda našla u problemu nakon što je Leh poveo 3:0 u Firenci.

Međutim, kasnim pogocima Rikarda Sotila i Gaetana Kastrovilija, "viole" su ipak uspele da spreče senzaciju.

Inače, Fiorentina je izgubila u samo dva od 12 okršaja u LK ove sezone, s tim da je od oktobra do aprila ostvarila čak devet uzastopnih pobeda, a povrh toga igrači Vinčenca Italijana su postigli bar tri pogotka u sedam od tih devet susreta.

S obzirom da je Fiorentina tek osma u Seriji A, jasno je da "ljubičasti" u LK vide najbolju priliku da izbore nastup u Evropi i sledeće sezone.

Forma im, kao ni ostalim Italijanima u Evropi ovog proleća, ne ide u prilog.

Fiorentina je slavila u tek jednoj od poslednjih sedam utakmica u svim takmičenjima, pa će Italijano morati kod svojih igrača da razbuditi onu formu kakva ih je krasila na startu sezone.

Nije niti Bazel imao mnogo mirniju sezonu – švajcarski tim je imao veoma zanimljiv četvrtfinalni dvoboj u kojem se sa ukupnih 4:3 "provukao" pored Nice.

Zeki Amduni i Terem Mofi su Bazelu doneli remi od 2:2 u prvoj utakmici, a onda su se tvrdoglavi Švajcarci u revanšu vratili preokretom pogocima Ogustana i Nuhua za konačnih 2:1.

Važno je pomenuti i da je Basel morao da prođe tri runde kvalifikacija kako bi uopšte stigao u grupnu fazu, tokom kojih su padali Krusadersi, Brondbi i CSKA iz Sofije.

Ono što im, pak, nije pošlo za rukom je preslikavanje evropske forme na domaće prvenstvo u kojem su na petom mestu.

Trebalo bi biti zanimljivo i u drugom polufinalu, iako je tamo Vest Hem favorit protiv AZ Alkmara.

Mada, ne bi se reklo po trenutnoj poziciji u domaćim prvenstvima.

"Čekićari" su na skromnom 15. mestu, dok je AZ četvrti, sa samo dva boda manje od trećeplasiranog Ajaksa, ali opet daleko je holandska Eredivizija od nivoa engleske Premijer lige.

Nakon što su u u PL nanizali tri uzastopna poraza, igrači Vest Hema su sačuvali posao svom treneru Dejvidu Mojsu svladavši Mančester junajted 1:0 proteklog vikenda.

Što se AZ-a tiče, on je 1981. igrao finale Kupa šampiona i sigurno da ekipa Paskala Jensena ima veliku želju da ponovi taj uspjeh.

Tim iz Alkmara je poslednjih godina ostavio odličan utisak konstantnim napretkom vrlo mladog tima, pa nije nemoguće da vidimo i svojevrsno iznenađenje u Londonu.

Iako osetno skuplji, a na papiru i kvalitetniji Vest Hem, to u evrokupovima nikad nije bila garancija pobede, a posebno prolaza u dvomeču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona,   Finale Lige Šampiona

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.