Kreću Francuzi – enigma PSŽ, tanka konkurencija i samo jedan Srbin

Izvor: B92, 11.Avg.2023, 12:08

Kreću Francuzi – enigma PSŽ, tanka konkurencija i samo jedan Srbin

Utakmicom Nica – Lil (21.00) ovog petka počinje nova sezona u francuskoj Ligi 1.

Titulu brani Pari Sen Žermen, u kojem je turbulentno leto zbog neizvesnosti u vezi sa Kilijanom Mbapeom ali i Nejmarom da Silvom.

Deluje da će "sveci" ove sezone biti znatno slabiji nego prethodne u kojoj su opet omanuli u napadu na Ligu šampiona, što im je već godinama prioritet.

Nije uspela epizoda sa Lionelom Mesijem, koji je otišao u Ameriku, a klub je napustio i Serhio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ramos.

PSŽ nije bio rezervisan na tržištu, novi trener Luis Enrike potrošio je 160 miliona evra, ali se tek čeka prava transfer "bomba".

Najzvučniji transfer bio dolazak Lukasa Ernandesa iz Bajerna, dok je najveći novac je izdvojen za defanzivnog vezistu Manuela Ugartea iz Sportinga – 60 miliona.

PSŽ je napravio tri najveća i četiri od Top 5 transfera u L1 ovog leta jer je Ernandes plaćen 45 miliona, Ugo Ekitike 28,5, a Kang-in Li, koji je stigao kao zamena za Mesija – 22.

Pariskih "top 5" pokvarila je samo Nica koja je platila Lorijenu 22,5 miliona za Terema Mofija.

Mnogo više se priča o eventualnim odlascima jer Mbape želi u Real Madrid, a PSŽ navodno nema nameru da ga proda pa ga je poslao u rezervni tim uz ultimatum.

Navodno je i Nejmar zatražio transfer, i to povratnički u Barselonu, dok se nedeljama spekuliše o odlasku Marka Veratija u Saudijsku Arabiju.

Međutim, uprkos svemu tome PSŽ teško da će imati dostojnu konkurenciju u borbi za titulu.

Prošlogodišnji glavni rival Lans, koji je osvojio samo bod manje, prodao je svoje najveće zvezde Luisa Opendu i Seka Fofanu, dok su došla pojačanja iz Bazela, Majnca, Kolumbije...

Najveći rival Olimpik Marsej bi trebalo da bude i glavni izazivač s obzirom na skoro 70 miliona uloženih evra u igrače poput Ismailu Sara, Renana Lodija, Ruslana Malinovskog, Žofrija Kondogbiju i pre svega Pjer-Emerika Obamejanga koji je stigao kao slobodan igrač.

Olimpik Lion nije mnogo ulagao u tim uprkos skromnom sedmom mestu prošle sezone, potrošio je tek desetak miliona evra, a najveća pojačanja su bila i najjeftinija – Ejnsli Mejtlend-Najls je stigao besplatno iz Arsenala, dok je Duje Ćaleta-Car pozajmljen za 1,5 miliona od Sautemptona.

Što se tiče srpskih fudbalera, ove sezone će u Ligi jedan igrati samo jedan igrač iz naše zemlje.

U pitanju je napadač Komnen Andrić koji nastupa ekipu Klermona, u koji je stigao prošlog leta iz zagrebačkog Dinama.

Andrić je u debitantskoj sezoni u L1 postigao četiri gola uz tri asistencije na 34 utakmice, a Klermon je stigao do visoke osme pozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.