Izvor: Piplmetar.rs, 26.Okt.2023, 04:30

Kivi u Ligi šampiona: Stamenić prvi strelac s Novog Zelanda u poslednjih 30 godina

Foto: EPA-EFE/Filip Singer
U nepreglednoj galeriji Zvezdinih strelaca u evropskim fudbalskim kupovima Marko Stamenić se upisao kao njen deseti u 15 utakmica u Ligi šampiona.
Pojačanje crveno-belih od letos dalo je nadu kratkog daha kada se višestruki uzastopni prvak Srbije primakao Lajpcigu u drugom poluvremenu na 2:1.
Stamenić je u Ligi šampiona tri prve utakmice odigrao prošle sezone s Kopenhagenom, ali mu nije pošlo za rukom da postigne gol.  Sada kada jeste, priložio >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << je doprinos za anale takmičenja kao drugi strelac s Novog Zelanda, a prvi u poslednjih 30 godina.
Rođen je 2002. u Velingtonu, glavnom gradu. Dete je našeg čoveka iz Novog Sada i Samoanke, koje je život spojio u potrazi za lepšom sutrašnjicom. Danskom timu je zapao za oko na Svetskom juniorskom prvenstvu u Brazilu pre četiri godine i uprkos tome što je novozelandska reprezentacija pretrpela sva tri poraza.
Ono što je Kopenhagen propustio u dramatičnoj penal-seriji protiv Crvene zvezde na svom terenu u revanšu plej-ofa za Ligu šampiona 2019. nadoknadio je lane u duelima s Trabzonom pa je i Stamenić došao u priliku da se dokazuje na najznačajnijoj sceni evropskog klupskog fudbala.
S njim se fudbalski kivi (jedan od nadimaka i za sportiste s Novog Zelanda po ptici koja je endemična vrsta ostrva) pojavio u Ligi šampiona prvi put posle 2007, kada je dres Seltika iz Glazgova nosio napadač Kris Kilen.
Pre njega štoper Deni Hej je zabeležio jednu utakmicu 2000. Igrao je, zapravo, samo pet-šest minuta. Na izdisaju meča prvog kola, kada je Barselona preslišala škotskog velikana na Nou Kampu s 4:0, ušao je umesto kapitena Lukasa Radebea na njegovo mesto u odbrani.
#OnThisDay in 1993 📆#Bundesliga Legend Wynton Rufer secured the title with @werderbremen_en 💚 pic.twitter.com/rZdC21aBnv
— Bundesliga English (@Bundesliga_EN) June 5, 2018
Prvi među četvoricom s Novog Zelanda ostavio je i najdublji trag u Ligi šampiona. Golgeter Vinton Rufer bio je prvo sa 17 pogodaka kao drugoplasirani na listi strelaca Bundeslige među najzaslužnijima za Verderovu titulu nemačkog prvaka 1993.
U takmičenju po grupama u Ligi šampiona na jesen, u njenom drugom izdanju, postigao je četiri gola. I iz njegovog sećanja ne može da izbledi jedan od najupečatljivijih preokreta na jednom meču pod krovom UEFA. Anderleht je na Vezeru vodio s 3:0 na poluvremenu, a izgubio je s 5:3. Rufer je u podvigu bio strelac prvog i poslednjeg pogotka.
Mrežu je zatresao i u porazu u Portu (3:2) i iz penala u remiju s Milanom (1:1) kod kuće, kada je za rosonere izjednačio Dejan Savićević. Od te utakmice u Nemačkoj do Zvezdine na nemačkom tlu Novi Zeland, dakle, nije imao strelca u Ligi šampiona.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.



Opširnije
Izvor: Danas.rs

Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.