Forca Barsa

Izvor: Danas, 03.Maj.2015, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Forca Barsa

Barselona - Glavni grad Katalonije uveliko se priprema za jedan od najvećih fudbalskih mečeva u istoriji, u kojem će domaća Barselona dočekati minhenski Bajern u sredu uveče u prvom meču polufinala Lige šampiona.

U međuvremenu, ljubitelji ove igre u jednom od najčuvenijih gradova na svetu uživaju u drugim sportovima. Meč redovnog kola španske >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << košarkaške Endesa lige između domaće ekipe i Estudijantesa bio je prava prilika da se ovdašnji navijači zagreju pred spektakl koji ih očekuje prekosutra.

Košarkaška dvorana Palau Blaugrana nalazi se u istom kompleksu kao i stadion Kamp Nou, pa pristalice kluba iz celog sveta imaju priliku da za jedno pre podne obiđu muzej fudbalske ekipe, a zatim samo nekoliko desetina metara dalje uživaju u košarkaškim veštinama omiljenog kluba.

Atmosfera u dvorani - normalna. Reporteru Danasa bilo je potrebno dosta vremena da se navikne na ove, za Srbiju, nesvakidašnje uslove. Dakle, košarkaši igraju fer-plej igru sa namerom da na terenu nadmaše protivnika, a ne da ga povrede, ponize... Na tribinama Palau Blaugrane gotovo pedeset odsto gledalaca čine mlađi od 15-16 godina i to bez pratnje roditelja a postoje i takozvani "kopovi" gde najvatreniji (pravi) navijači uz bubnjeve i zastave bodre svoje ljubimce, ne vređaju protivničke igrače, trenere, predsednike, njihove članove porodice i nikome ne pada na pamet da na teren baca baklje, upaljače, flaše. Novinari mirno sede i rade izveštaje i gotovo je nemoguće protumačiti za koga navijaju. Ne deru se, ne beče se, ne pokazuju srednji prst protivniku kako bi iskazali svoju "ljubav" prema klubu, kao kod nas...

Nekoliko "neverovatnih" detalja i iz samog meča: Abrines (Barselona) nehotice je udario Aradorija (Estudijantes) a zatim ga je jurio po terenu da mu se izvini. Nakon pozdrava usledio je zagrljaj reprezentativaca Španije i Italije: Nešto kasnije Doelman (Barselona) našao se na parketu nakon pada a prvi igrač koji je dotrčao da mu pomogne bio je Hernangomez iz Estudijantesa. Pomenuti Aradori napravio je grešku u koracima nakon čega je pitao sudiju Anu Kardus u čemu je pogrešio, ona mu je u nekoliko sekundi objasnila svoju odluku, a on se izvinio, nakon čega je usledilo popularno "bacanje koske" između košarkaša i sudije uz obostran i iskren osmeh... Sve ove situacije dešavale su se na kraju meča, kada se "lomio" rezultat. Posle susreta svi igrači su se međusobno pozdravili što je retkost u Srbiji, gde se dva igrača koja pruže ruku rivalu nazivaju herojima umesto da se ostala dvadeset dvojica stave na stub srama...

A što se tiče ishoda i pobednika meča, delovalo je kao da je on u drugom planu. Pobedila je Barselona (74:62), ali je utisak da je pobedila košarka. Nema šta, svaka čast.

Moćni Birča

Reprezentativac Srbije Stefan Birčević (na fotografiji) dominirao je u prvom poluvremenu u kom je njegov Estudijantes gostovao favorizovanoj Barseloni. On je u prvih dvadeset minuta ostvario učinak od devet poena (bez promašaja), tri skoka (sva tri u napadu) i dve blokade uz ukupan učinak od 14 indeksnih poena, što je bilo najviše od bilo kog učesnika meča. U nastavku i Birčević i Estudijantes odigrali su slabije. O utiscima sa ovog meča, srebrnoj medalji na Svetskom prvenstvu, planovima za budućnost i drugim temama Birčević je pričao nakon utakmice u intervjuu koji će biti objavljen u Danasu narednih dana.

Svi jure Hezonju

Mladi hrvatski košarkaš Mario Hezonja (na fotografiji) omiljen je u Barseloni, gde navijači jedva čekaju da se slikaju sa njim ili dobiju autogram. Iako je protiv Estudijantesa proveo samo tri minuta na parketu, jasno je da će Hezonja biti jedan od vodećih igrača Barselone u godinama koje dolaze, nakon čega mu skauti prognoziraju uspešnu NBA karijeru.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.