FIBA: Prioritet će biti nacionalne lige

Izvor: B92, 08.Maj.2021, 22:27

FIBA: Prioritet će biti nacionalne lige

Izvršni direktor FIBA Lige šampiona Patrik Komninos izjavio je da četiri evropska klupska takmičenja koja se igraju predstavljaju ozbiljan problem.

On smatra da je to dvostruko više od potrebnog i da stravi moraju da se menjaju.

"FIBA i nacionalne košarkaške lige su investirali mnogo da bi mogle da pokrenu ovu diskusiju o promeni košarkaškog okruženja. To je svesno urađeno sa dugoročnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vizijom u saradnji sa federacijama, ligama i klubovima kako bi se napravio održiv model. Nemoguće je da kompletna vrednost košarke na tržištu bude ispod 100 miliona evra", poručio je Komninos.

On je predstavio model funkcionisanja kojim se predviđa takmičenje pod skutima FIBA kako bi se pomoglo klubovima.

"Naš princip je da ponudimo okruženje koje omogućava klubovima da rastu, a ako su uspešni da dobiju i prihode koji su važni za budžete. Investicije koje imamo nisu namenjene bacanju para na sto da bi se privukli klubovi. Mi razvijamo šansu da klubovi sami prave prihode".

Naglasio je i da fokus klubova moraju da budu nacionalne lige.

"Svi oni se tu razvijaju, tu se daje šansa mladima. Jer, u košarkaškom eko-sistemu neophodna je linija produkcije gde mladi ulaze u seniorske timove. Evropsko takmičenje bi trebalo da bude šlag na tortu, da donosi samo benefite, a ne troškove. Da bude nagrada za ono što je urađeno u domaćim ligama. To sve vreme pokušavamo da uradimo", rekao je Komninos .

Potvrdio je i da je Liga šampiona u aktivnim kontaktima sa Igokeom koja je u ovom takmičenju predstavljala region.

"Video sam da je Igokea zabeležila prvu pobedu u plej-ofu ABA lige i to protiv Crvene zvezde i čestitam im na tome. U kontaktu smo sa Igokeom kao i sa desetinama klubova iz Evrope dok planiramo narednu sezonu. Ne možemo još ništa da odlučujemo, jer čekamo završetak domaćih takmičenja. Sa Igokeom, kao i drugim klubovima, izgradili smo odnose koji opravdavaju naš pristup", zaključio je Komninos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.