Evrokup ispred Lige šampiona – šta je Partizan dobio, a šta izgubio

Izvor: RTS, 06.Jun.2020, 11:30

Evrokup ispred Lige šampiona – šta je Partizan dobio, a šta izgubio

Košarkaši Partizana naredne sezone igraće u Evrokupu, odlučila je uprava kluba. Iako su mnogi priželjkivali "osvetu" Evroligi i Đordiju Bertomeu, presudila je želja da se crno-beli što pre vrate u elitu.
Košarkaški klub Partizan dao je novu šansu Đordiju Bertomeu i Evroligi, čini se poslednju. Crno-beli će i naredne sezone >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << igrati u Evrokupu, iako su rezultatima u prekinutoj sezoni i tradicijom zaslužili mnogo više od toga.
Broj timova u Evroligi je ograničen, a posle glasanja klubova i odluke da se sezona prekine, jasno je bilo da za crno-bele ponovo neće biti mesta među najboljim evropskim klubovima.
Predsednik Ostoja Mijailović našao se na raskrsnici – trebalo je odlučiti da li ponovo ići putem koji, bar nominalno, vodi ka Evroligi, ili izabrati ne toliko atraktivno, ali svakako finansijski unosnije takmičenje, Fibinu Ligu šampiona.
Partizan se opredelio da se što pre vrati među najbolje ekipe Starog kontinenta, a najsigurniji način za to je preko "druge lige", odnosno završnice Evrokupa.
Osvajanje trofeja u ABA ligi više ne donosi direktan plasman u elitu, a deluje da je Đordiju i saradnicima prioritet uvođenje nemačkih, italijanskih, pa i engleskih klubova, zašto ne i belgijskih i holandskih, nego ekipa sa ovih, malo je reći, košarkaških prostora.
Evroliga je mnogo puta bila nepravedna prema klubu koji je u poslednjih 30-ak godina čak četiri puta bio učesnik fajnal-fora, uz jednu osvojenu titilu šampiona Evrope 1992. godine.
Partizan je, čini se, ove sezone drastično oštećen samom činjenicom da mu nije pružena prilika da se bori za titule. Crno-beli su beležili blistave partije i u Evrokupu i u ABA ligi, delovalo je kao da mogu do jedinog evrotrofeja koji im u vitrini nedostaje, a onda je epidemija koronavirusa sve to gumicom obrisala.

Ali, Partizan je odlučio da okrene drugi obraz i da još jednu priliku Evroligi, koja je i dalje dominantno takmičenje u odnosu na Fibinu Ligu šampiona, pre svega zahvaljujući desetogodišnjim ugovorima koje je zaključila sa najboljim klubovima na kontinentu.
Fiba, ipak, radi odličan posao. U poslednje tri godine napravila je od Lige šampiona respektabilno takmičenje, a čini se da će naredne biti još kvalitetnije.
Naravno, daleko je to od nivoa na kom je takmičenje u kojem igraju Real, Barsa, CSKA, Olimpijakos, Fenerbahče, Efes...
Ako ne može da privuče Evroligaše sa A licencom, Fiba će pokušati da pod svoje okrilje primi timove koji nisu zadovoljni nastupima u Evrokupu, ali i povremene evroligaške ekipe.
Fibinom carstvu već su se privoleli turski Tofaš i Darušafaka, litvanski Ritas, španski Bilbao, a među poslednjim klubovima to je učinio i Galatasaraj.
Liga šampiona je i finansijski isplativije takmičenje od Evrokupa, a ako se taj trend nastavi, ne bi bilo preveliko iznenađenje da za nekoliko godina Fiba preuzme primat u evropskoj klupskoj košarci.
Za to je potrebno da se neko od velikana preseli u takmičenje, a to će se može desiti već naredne sedmice, kada će gazda Panatinaikosa obelodaniti odluku koju ligu će "zeleni" igrati.
Iako je dobar deo navijača, ali i članova Upravnog odbora Partizana bio za prelazak u Ligu šampiona, čini se da su crno-beli, makar u ovom trenutku, doneli pravu odluku.
Po svemu sudeći, Evrokup će naredne sezone biti znatno slabijeg kvaliteta nego ove, u kojoj je Partizan pokazao da je među najboljima, što znači potencijalno lakši put do Evrolige.
Ako Đordi ne smisli nešto novo...
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.