Izvor: MozzartSport.com, 28.Sep.2021, 17:16

Erling Haland - zver koja je sazrela brže od Ronalda, Mesija, Benzeme, Leve, Ibre...

Dominacija Norvežanina u Ligi šampiona ogleda se kroz 21 gol na prvih 17 mečeva, a u tom pogledu najbliži su mu Benzema i Van Nisterloj koji su iz istog broja utakmica postigli "tek" po 12

Erling Haland se pre dve godine, kao fudbaler Red Bul Salcburga predstavio evropskoj eliti het-trikom protiv Genka i probudio prve sumnje da će biti čudo od igrača. Gorostas od 194 centimetra, brz kao metak, koji crta loptu po uglovima protivničkog gola. Možda je >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << samo naišlo jedno nadahnuto veče. Da tri pogotka za 45 minuta u najkvalitetnijem takmičenju planete nisu bila slučajnost odgonetnulo se odmah po dolasku u Dortmund, a danas niko ne dovodi u pitanje ko će narednih bar desetak godina gospodariti fudbalskom mapom Starog kontinenta.

U Bundesligi daje prosečno gol po utakmici (67 nastupa, 68 pogodaka, 19 asistencija pride), ali to je samo delić onoga čime impresionira. Liga šampiona je najverodostojnije merilo, a on se za 742 dana koliko je prošlo od prvog do poslednjeg nastupa u evrpskoj A produkciji nametnuo kao kraljević među velikašima. Brojke posle 17 nastupa, toliko su dominantne da nepogrešivo svedoče o tome da je mnogo brže sazreo od svojevremeno Lionela Mesija, Kristijana Ronalda, Roberta Levandovskog, Tjerija Anrija, Zlatana Ibrahimovića, Karima Benzeme...

Naime, iz prvih 17 utakmica u eltinom takmičenju Haland je sakupio 21 pogodak - poređenja radi najbliži su mu Karim Benzema i Rud Van Nisterloj kojima je isto toliko mečeva bilo potrebno da dođu do brojke od 12 golova. Levandovski je za to vreme dosegao 11, Andrej Ševčenko, Filipo Inzagi i Kilijan Mbape po 10. Najbolji među jednocifrenima su Raul i Anri sa po osam, Ibrahimović i Mesi su posle prvih 17 utakmica imali tek šest golova. A pazite sada - Kritijano Ronaldo, najbolji strelac u istoriji Lige šampiona sa 135 golova, nije imao niti jedan gol na kontu posle pomenutog broja utakmica.

Surovo. A ovo je, čini se, tek početak. Jer uz dužno poštovanje prema Borusiji, Halanda tek čeka prelazak u klub top klase, sa znatno moćnijim saigračima i to vrlo izvesno već od sledećeg leta kada će interesenti moći da aktiviraju izlaznu klauzulu od 75.000.000 evra. Koliko je norveška zver nezasita dovoljno govori i nedavna izjava o brojkama u dresu reprezentacije - 12 golova na 15 mečeva.

"Ne postižem dovoljno golova. Blizu sam da postižem gol meču. Moram da se domognem tog proseka", rekao je Haland.

U Ligi šampiona ga je taj prosek prebacio, u Bundesigi takođe, za Red Bul Salcburg postigao je 29 golova na 27 utakmica. Dakle i tu ga je štiklirao. Haland je toliko ubitačan da nas je navikao da kada god Borusija postigne bar dva gola, na listi strelaca očekujemo njegovo ime. I retke su prilike kada razočara.

Sa 21 godinom, već ima više pogodaka u Ligi šampiona od legendi poput Brazilca Ronalda, Ronaldinja, Majkla Ovena, Frančeska Totija, Davida Vilje, Fernanda Toresa...Spisak je poduži.

At 21, Erling Haaland has already scored more Champions League goals than:

Ronaldo 🇧🇷

Michael Owen 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

Francesco Totti 🇮🇹

Fernando Torres 🇪🇸

Nicolas Anelka 🇫🇷

Harry Kane 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

David Villa 🇪🇸

Ronaldinho 🇧🇷

Adriano 🇧🇷

Ronaldinho 🇧🇷

Zinedine Zidane 🇫🇷

Romario 🇧🇷 pic.twitter.com/8QJwKgi4ao

Večeras od 21.00 na svom Zignal Iduna Parku ima priliku da nastavi rast na večnoj listi. Ako bude strelac protiv Sportinga, eto ga među 50 najboljih strelaca u istoriji Lige šampiona. Sa potencijalnim het-trikom, eto Halnda blizu kote 40. Govorimo od momku pred kojim je bar decenija na vrhunskom nivou. Ovim tempom za nepune tri sezone mogao bi među prvih deset. Ali stav koji vam ne dozvoljava da budete zadovoljni nije činjenicom da ste blizu proseka od gola po utakmici, ali da ga još nije dostigli, je jedini stav sa kojim, mada će put biti jezivo dug i mukotrpan, možete napasti Ronaldov rekord u elitnom takmičenju.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.