Izvor: MozzartSport.com, 03.Okt.2021, 09:51

Derbi Belgije odvlači Brižu fokus sa Lige šampiona

Dva najtrofejnija tima u Pro ligi, Anderleht i Klub Briž, sastaju se u nedelju od 13.30 časova. Gent od 18.30 ide na noge Antverpu, timu koji nije pobedio na poslednja četiri susreta

Čudna je situacija kada aktuelnom šampionu Belgije, Klub Brižu, derbi sa najvećim rivalom Anderlehtom na njegovom Loto parku (nedelja, 13.30 časova) nije najveća briga. Plavo-crnima je fokus prvenstveno na Ligi šampiona, a domaći šampionat zbog sistema takmičenja i podele bodova >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << u plej-ofu donosi im za pravo da malo kalkulišu.

Naučio se uostalom Klub Briž na greškama iz prošlosti. Preciznije, prošle sezone, kada je prvih 34 kola odigrao maksimalno snažno, žrtvujući tako Evropu. Bio je dominantan, ali su se bodovi podelili, a forma je pala baš u plej-ofu i na kraju su u Brižu strepeli za titulu do pretposlednjeg kola. Sada je situacija drugačija, u elitnom takmičenju je Klub Briž pokazao ono najbolje, igrao je 1:1 sa Pari Sen Žermenom i savladao je Lajpcig u Nemačkoj sa 2:1. U prvenstvu igra opuštenije, ponekad i preteruje, pa ga je tako Gent ponizio sa 6:1, a u prošlom kolu je Leven uzeo bod (1:1). I pored toga je prvi na tabeli.

13.30: (2,80) Anderleht (3,35) Klub Briž (2,50)

Anderleht, i dalje najtrofejniji i najuspešniji belgijski klub u međunarodnim takmičenjima, godinama je već u krizi i ništa ne uspeva da osvoji. Ispao je ovog leta u kvalifikacijama za Ligu konferencije, u plej-ofu ga je savladao Vitese sa zbirnih 5:4, pa mu sada ostaje da se posveti samo domaćem šampionatu. Ponovo. Prvi cilj je zauzimanje nekog od prva četiri mesta, koja vode u plej-of za titulu. Za sada se tu guraju Epen, Antverp i Union Sent Žiluaz, ali realno je da vremenom padnu na tabeli. Anderleht, i ovako nekonstantan, vezao je četiri meča bez poraza, a u trijumfu nad Mehelenom (7:2) sav svoj talenat su demonstrirali mladići poput Džošue Zirkzea, Jarija Verširena, Kristijana Kuamea

Velika je šteta po ljubičaste što je baš Kuame napravio glupost u prošlom kolu protiv Ostendea, u 47. minutu je udario Frederika Jekela u koleno i dobio direktan crveni karton, posle čega je kažnjen sa dva meča suspenzije. Moramo da napomenemo da je Anderleht i sa igračem manje uspeo da nadoknadi dva gola zaostatka i da osvoji bod na tom meču (2:2).

-------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

-------------------------

Od tri derbija Belgije u 2021. godini, Klub Briž nije dobio nijedan. Poslednja dva, u maju, završena su nerešenim ishodom, dok je u aprilu Anderleht trijumfovao sa 2:1. Uoči ovog, kvalitet je na strani Klub Briža. Zamenik kapitena Hans Vanaken je u sjajnoj formi, dao je po gol na četiri poslednja meča u Ligi šampiona, a tri ove sezone u Pro ligi. Ipak, derbi se češće pobeđuje na motivaciju, a ne na suv kvalitet. Utisak je da u ovom momentu ipak Anderleht više želi bodove. Uz to, ima i prednost domaćeg terena.

U nedelju je na programu još jedna zanimljiva utakmica. Od 18.30 časova Antverp dočekuje narednog rivala Partizana u Ligi konferencije, Gent.

Bizoni su u Evropi sa maksimalne dve pobede, ali u domaćem šampionatu im ne ide dobro. Trenutno su 13. na tabeli, a seriju od tri meča bez pobede prekinuli su prošlog vikenda trijumfom nad Serkl Brižom (2:1). Bila mu je to tek treća prvenstvena pobeda u sezoni, a doneo ju je srpski napadač Darko Lemajić golom u 73. minutu.

Antverp je u znatno boljoj formi, peti je na tabeli, najviše zahvaljujući seriji od četiri uzastopne pobede. Ta serija i dalje traje, prošlog vikenda je savladan Union Sent Žiluaz sa 2:1. Prošle sezone je Antverp igrao u plej-ofu za titulu, a veliki uspeh bi bio kada bi to ponovio i u aktuelnoj sezoni.

Poslednja četiri okršaja sa Gentom nije izgubio. U minulom prvenstvu ga je savladao dva puta sa po 1:0, dok su 2019. godine na svom terenu trijumfovali sa 3:2, a u Gentu odigrali 1:1.

BELGIJA 1 – 10. KOLO

Petak

Mehelen - Standard 3:1 (3:0)

/Kujpers 4, Mrabti 10, Volš 18 - Draguš 82/

Subota

Kortrajk - Šarlroa 2:2 (1:0)

/Selemani 45, Aliui 73 - Nikolson 64, Golizadeh 90+5/

Serkl Briž - Union Sent Žiluaz 0:3 (0:0)

/Vanze 60, 79, Lapusin 84/

Sen Tron - Ostende 1:1 (0:0)

/Hara 52 - Gej 56/

Leven - Beršot 0:0

Nedelja

13.30: (2,80) Anderleht (3,35) Klub Briž (2,50)

16.00: (2,15) Seren (3,45) Zulte Varegem (3,35)

18.30: (2,90) Antverp (3,40) Gent (2,40)

21.00: (3,50) Epen (3,45) Genk (2,10)

***Kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.