Izvor: MozzartSport.com, 13.Apr.2021, 13:35

PSŽ (ni)je završio posao: Tom dolazi po Džerija

Bajern stiže na revanš susret četvrtfinala Lige šampiona sa minusom. Posle 2:3 iz Minhena, bavarski gigant se nada ponovnoj igri mačke i miša, ali sada sa srećnim završetkom

Bio je to, bez dileme, najintenzivniji okršaj u nemačkom fudbalu poslednjih nedelja. Nije se dogodio na terenu, već iza zatvorenih vrata u redovima minhenskog Bajerna. U jednom uglu bio je Hansi Flik, glavni trener osvajača Lige šampiona i svega ostalog dostupnog, a u drugom Hasan Salihamidžić, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << sportski direktor i jedna od vodećih operativnih figura u hijerarhiji bavarskog giganta.

Oni koji nisu upoznati sa unutrašnjim radom kluba, mogli bi da pretpostave da je u Bajernu sveprisutna sreća, i da, s obzirom na uspeh ekipe, teče med i mleko. Umesto toga, igra se bitka za moć.

I dok su sve oči uprte u revanš utakmicu četvrtfinala Lige šampiona protiv Pari Sen Žermena, kada Bajern ide u Francusku sa zaostatkom od 3:2, konačni ishod mogao bi da bude podela između kluba i njegovog toliko hvaljenog kormilara. Jer, pomirenje nije lako ako niko od zaraćenih strana ne popusti. A, čini se da Flik i Salihamidžić baš nemaju nameru da "izbroje do 10".

21.00: (2,85) PSŽ (3,50) Bajern (2,40)

Tačka razdora su nedavne transfer aktivnosti. Flik je bio frustriran što je Tijago Alkantara napustio klub prošlog leta, a takođe se usprotivio odlukama uprave Bajerna da prekine pregovore sa Davidom Alabom oko produženja ugovora i da dozvoli da ugovor Džeroma Boatenga istekne ovog leta.

"Dozvolite mi da kažem ovako, glavni trener sam ovde godinu i po dana. Prošle godine smo imali tim koji je bio bolji od ovog. Svi to znaju", rekao je Flik.

Salihamidžić je u oktobru napravio nekoliko potpisa u poslednjem trenutku, u pokušaju da popuni neke rupe u timu. Međutim, Buna Sar, Mark Roka i Daglas Kosta do sada jedva da su igrali. Takođe, Erik Maksim Čupo-Moting, četvrti oktobarski potpisinik, bio je primoran da igra u startnoj postavi protiv PSŽ-a u prošlosedmičnom prvom duelu četvrtfinala Lige šampiona, usled izostanka najboljeg strelca današnjice Roberta Levandovskog. Kamerunac je postigao gol, ali Flik će se večno pitati kakav bi rezultat bio da je poljska gol mašina bila na terenu.

"Imamo sve šanse da se domognemo polufinala ako budemo igrali efikasnije. Mnogo se zabavljam sa svojim trenerskim osobljem. Fokusirani smo. Ko želi on će videti uzbuđenje, intenzitet, mentalitet sa kojim naš tim igra", ocenio je kormilar Bajerna.

Flik želi da naredne nedelje prođu bez većih previranja, ali večerašnji revanš meč protiv PSŽ-a mogao bi da mu popravi ili prekine sezonu.

"Trudim se da rešim celu ovu stvar, da zajedno radimo u interesu kluba. A, sve ostalo što dolazi u obliku 'uznemirujuće vatre', to ne potiče od mene".

Iako će Bajern, verovatno, još jednom da osvoji Bundesligu, pošto je pet bodova ispred drugoplasiranog RB Lajpciga, eliminacija u četvrtfinalu Lige šampiona bi se smatrala neuspehom. A Flik i Salihamidžić bi verovatno krivili jedan drugog.

I, hajmo sad, posle osvrta na ogroman teret na plećima trenera minhenskog tima, samo o utakmici. O revanšu, koji bi, čak i da bude upola interesantan kao onaj pre šest dana u Minhenu, bio jedan od najzanimljivijih ove godine. Ma, ove sezone. Jer, ono što su nam Bavarci i Parižani priuštili protekle srede je bio fudbalski orgazam u pravom smislu. Utakmica svoje vrste. Jedinstvena. Dostojna najvišeg užitka.

Bez dvojbe, Bajern uopšte nema lak zadatak. Da bi se plasirao u polufinale Lige šampiona, u Parizu će morati da postigne najmanje dva pogotka, pod uslovom da protivnički ofanzivni rival nijednom ne pogodi mrežu. Međutim, ako bude bolje konkretniji u ofanzivi i jači u poslednjoj liniji, njegov prolaz nije nemoguć.

Prva utakmica u Minhenu je u osnovi pokazala šta može da se očekuje. Bajern je mogao da iskoristi greške i nedostatke Svetaca u defanzivnom delu i centru terena. Suprotno tome, PSŽ je jasno ukazao na ogromne probleme u ukupnim odbrambenim aktivnostima minhenske selekcije. Pored toga, izuzetno je dobro iskoristio individualni kvalitet svojih zvezda i na kraju se radovao tesnoj pobedi.

Međutim, ako su Parižani prijavili značajnije gubitke u timu pre prethodnog odmeravanja snaga, onda se u ovom slučaju karta nekako okrenula. Domaći tim ne bi trebalo da bude toliko ranjiv, barem s desne strane, jer se Alesandro Florenci, izbor broj 1, definitivno oporavio od virusa korona. I jedan od ključnih igrača ekipe Maurisija Poketina, Marko Verati, vratio se u konkurenciju za meč.

Međutim, Poketino nije mogao da se opusti. Saznao je loše vesti, a tiču se formiranja štoperskog tanemda. Kapiten Markinjos, odbrambeni stub ekipe, definitivno neće moći da izađe na megdan Bajernu, jer njegova povreda iz poslednjeg susreta jednostavno zahteva duže vreme oporavka. Danilo Pereira će verovatno biti pored Presnela Kimpembea.

Tako će Idrisa Gej najverovatnije da bude uz Leandra Paredesa na sredini terena, a druga varijanta je Ander Erera. Pošto se Lajvin Kurzava još nije oporavio, levu ivicu odbrane ponovo će zauzeti Abdu Dijalo, koji je već u formi, ali treba da nastupi bolje nego prošle srede.

Potpunu listu gubitaka u PSŽ-u kompletira Mauro Ikardi. Navali ekipe, međutim, to ne predstavlja nenadoknadiv gubitak, jer Sveci i bez njega funkcionišu dobro. Nejmar, Kilijan Mbape, Anhel Di Marija, Julijan Draksler ili Mojze Ken su opcije koje mogu da naprave probleme odbrani bavarskog velikana.

Gosti će, s druge strane, imati još teži posao, jer Robert Levandovski, važan napadač, kao i Serž Gnabri, kojeg je pogodio korona virus, nije u kombinaciji. Istovremeno, zamalo su Bavarci izgubili Kingslija Komana prošlog vikenda, ali on se pridružio treningu pre odlaska u Pariz, uključujući i defanzivca Džeroma Boatenga.

Takođe, postavlja se pitanje da li će Lukas Ernandez i Leon Gorecka biti sto odsto spremni. U suštini, oni predstavljaju isti slučaj kao Florenci i Verati na strani PSŽ-a. Prvi bi trebalo da igra od početka, ovog puta na poziciji štopera, pa će se Alfonso Dejvis verovatno prebaciti na levu liniju odbrane.

Poslednja ključna komponenta, koja može da prevagne na jednu ili drugu stranu, biće učinak oba golmana. Ako gostujući broj jedan Manuel Nojer nije imao svoj dan u prvom susretu, Kejlor Navas je izveo neke savršene intervencije i bio jedan od organizatora konačne pobede.

Poraz tima iz Minhena pre šest dana bio je prvi za Bajern posle 19 uzastopnih mečeva u Ligi šampiona. U svakom slučaju, Jozua Kimih je tešio svoje navijače da će se on i njegovi saigrači radovati prolasku u polufinale.

"Verujem u to jer smo bili bolji tim. Siguran sam da možemo da stvari preokrenemo u svoju korist. To će zavisiti i od naše produktivnosti".

Pitanje je da li će PSŽ u jačem sastavu biti hrabriji u napadu, ili će čekati kontre, kao što je to bio slučaj na nemačkom tlu.

"Svi se osećamo veoma dobro. I pripremamo se za meč u potpunom miru. Spremni smo, sigurni smo. Imamo oružje koje nameravamo da koristimo. U potpunosti poštujemo protivnika koji je najbolji u Evropi", istakao je Presnel Kimpembe.

Naposletku, tek da spomenemo, Bajern je u prvom duelu zgromio Parižane. Bila je to nadmoć kakvu bavarski velikan demonstrira najčešće u Bundesligi, ali nije krunisana kao obično. PSŽ se provukao. Imali su Nemci veći posed lopte, čak 31 atak na gol rivala naspram samo šest Francuza, a odnos kornera 15:1 takođe oslikava ko je bio mačka, a ko miš. Samo, Sveci su odlično odigrali ulogu Džerija iz kultnog ostvarenja kratkih crtanih filmova, dok je Tom - čitaj Bajern - ostao kratkih rukava.

PSŽ - BAJERN, 21.00

Stadion: Park Prinčeva

Sudija: Danijele Orsato (Italija)

PSŽ (4-3-2-1): Navas – Florenci, Danilo Pereira, Kimpembe, Dijalo – Paredes, Gej – Di Marija, Nejmar, Draksler – Mbape

BAJERN (4-2-3-1): Nojer – Pavar, Boateng, Ernandez, Dejvis – Kimih, Alaba – Sane, Miler, Koman – Čupo-Moting

LIGA ŠAMPIONA – ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Utorak

21.00: (1,97) Čelsi (3,45) Porto (3,90) /prvi meč 2:0/

21.00: (2,85) PSŽ (3,50) Bajern (2,40) /prvi meč 2:3/

Sreda

21.00: (5,10) Dortmund (3,70) Mančester Siti (1,70)prvi meč 1:2/

21.00: (2,10) Liverpul (3,45) Real Madrid (3,50) /prvi meč 1:3/

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.