Rusija potvrdila rezoluciju SB UN o Libiji

Izvor: Vostok.rs, 13.Avg.2011, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija potvrdila rezoluciju SB UN o Libiji

13.08.2011. -

Predsednik Dmitrij Medvedev potpisao je ukaz o izvršenju rezolucije SB UN 1973 za Libiju. Ona je bila usvojena 17. marta i predviđa između ostalog zaoštravanje sankcija protiv te zemlje.

Ukaz, između ostalog, zabranjuje izdavanje dozvole na korišćenje vazdušnog prostora Rusije prilikom letova bilo kakvih aviona u Libiju. Izuzetak čine avioni koji lete isključivo u humanitarne svrhe. Na primer, pod zabranu ne potpadaju letovi tri aviona Ministarstva za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << vanredne situacije Rusije sa humanitarnom pomoći za Libijce. Oni su bili izvršeni u Tripoliju i Bengaziju u poslednja dva meseca.

Ostim toga, prema ukazu predsednika Rusije, vojnim brodovima se dopušta da vrše pregled brodova koji plove u Libiju ili iz Libije na otvorenom moru. U intervjuu za Glas Rusije bivši ambasador RF u Libiji, vodeći naučni saradnik Instituta za orijentalistiku RAN Aleksej Podcerob pojasnio je mehanizam primene sankcija.

Međunarodne sankcije uvodi Savet Bezbednosti u skladu sa Poveljom UN i one su obavezne sa sve države članice. Između ostalog i za Rusiju. Pošto je odluka SB doneta, zemlja je obavezan da donese odgovarajuću odluku na nacionalnom nivou. Bilo da je to dekret, zakon, ukaz, u svakoj zemlji se to čini na razne načine. Posle toga sankcije stupaju na snagu.

Prema ukazu predsednika Dmitrija Medvedeva, Rusija preuzima na sebe odgovornost za primenu niza finansijskih sankcija protiv Libije. Između ostalog, zabranjuju se operacije sa novčanim sredstvima i finansijskim aktivima bliskih rođaka Moamera Gadafija, njegovog okruženja, libijskih pravnih lica. Nažalost, građanski rat u Libiji i njegove teške posledice odložile su na izvesno vreme ispunjenje niza velikih uzajamno korisnih ugovora Rusije sa libijskim partnerima. O detaljima Aleksej Podcerob.

Prekid vojno-tehničke saradnje sa Libijom naneo je štetu od oko dve milijarde dolara. Direktni gubici naših naftnih kompanija i ruske železnice, koja je tamo gradila prugu, iznose četiri milijarde dolara. Gubici svih ostalih naših komapnija koje su radile na teritoriji Libije iznose oko dve milijarde dolara. Tako, sudeći po saopštenjima naših medija, gubici Rusije izneli su 10 milijardi dolara.

Prilikom usvajanja rezolucije SB UN Rusija, Kina, Nemačka, Indija i Brazil su se suzdržale prilikom glasanja. Rezoluciju su predstavile delegacije Libana, Velike Britanije, Francuske i SAD. Za nju su glasali predstavnici deset država članica SB. Glasova protiv nije bilo. Rezolucija je odobrila uvođenje zona zabranjenog leta iznad Libije, kao i pooštravanje sankcija protiv niza libijskih rukovodilaca. U spisak sankcija uvrštena su imena sedam predstavnika libijskog rukovodstva. Osim toga, u rezoluciji je sadržan stav o zamrzavanju aktiva Libijske nacionalne naftne korporacije i centralne banke zemlje zbog veza sa Moamerom Gadafijem.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.