Izvor: eKlinika.rs, 20.Maj.2024, 15:00

Zašto se razvijaju polipi u želucu i šta može da se desi ako progutamo deo čačkalice

Polipi su abnormalne izrasline na mekim tkivima, najčešći su na debelom crevu, ali mogu da se jave i u želucu. Uglavnom se dijagnostikuju posle 50. godine života i u velikoj većini slučajeva su bezopasne prirode.
Često nisu praćeni nikakvim simptomima, pa je moguće da ih imamo, a da ne znamo. Obično se otkrivaju tokom gastroskopije. U retkim slučajevima moguće je da dođe do nekontrolisanog rasta i umnožavanja ćelija i razvoja kancerogenih polipa želuca.
Zašto dolazi do razvoja polipa? Polipi se ređe javljaju u želucu u odnosu na ostala tkiva. Nije uvek jasno zbog čega nastaju, ali smatra se da postoje faktori rizika za razvoj polipa u želucu.
Onkološki hirurg iz MD Anderson Cancer Center,...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.