Misterija Muse Kuse

Izvor: Politika, 01.Apr.2011, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterija Muse Kuse

U spekulacijama o bivšem šefu diplomatije u Tripoliju se ističe da je on više godina bio šef libijske spoljne obaveštajne službe

Od našeg specijalnog izveštača

Tripoli – Slučaj sada već bivšeg ministra spoljnih poslova Libije Muse Kuse, nekadašnjeg studenta sa univerziteta Mičigen, za kojeg je Đani de Mikelis svojevremeno izjavio „da je najopasniji čovek na svetu”, a koji je sada prebegao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u London, nije ovde u Tripoliju izazvao neko posebno uzbuđenje među libijskim zvaničnicima. Na konferenciji za novinare u pres-centru u hotelu „Riksos”, portparol libijske vlade dr Musa Ibrahim rekao je da svakog dana oko stotinak libijskih političara ide u Tunis, ili se vraćaju odatle, i da je Musa Kusa zatražio da ode u Tunis radi medicinskih pretraga, što mu je i dozvoljeno. Posle je stigao u London.

Portparol vlade dodao je i „da zemlju ne vodi pojedinac, da je širok front otpora stranoj agresiji, i da Musa Kusa, ako hoće da se vrati, to može da učini u svakom trenutku”.

U Tripoliju kažu da je bivši libijski ministar spoljnih poslova, zapravo, prvobitno otišao u Tunis sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Libije za Evropu radi tajnih diplomatskih pregovora s Amerikancima koji su vođeni u Đerbi.

Državni sekretar se vratio u Libiju, a Musa Kusa je odleteo u London. Ovde se spekuliše se da su se umešali Britanci i presekli igru. Navodno je Musa Kusa trebao da Amerikancima ponudi određene ustupke oko naftnih polja i eksploatacije nafte, ustupke koji ipak ne bi dirali u vlasnički odnos nad tim poljima.

U kontekstu svih tih spekulacija spominje se i činjenica da je Musa Kusa više godina bio šef libijske spoljne obaveštajne službe, kada je mogao da napravi i kontakte sa britanskim i američkim tajnim službama, kojima su Libijci davali podatke o Al Kaidi u severnoj Africi. Ovde se tvrdi da je Musa Kusa bio umešan i u ubistva nekih libijskih disidenata u inostranstvu.

„Njegove su ruke krvave”, citira se ovde izjava libijskog diplomate Abdela Monema al Hounija.

Novinari su juče odvedeni u jednu bolnicu u južnom delu Tripolija koju je prethodne noći pogodila NATO avijacija. Uobičajene slike razaranja i ranjenika.

Na frontu snage libijske armije napreduju ka velikom naftnom terminalu Adždabija. Libijska vojska sada koristi najnoviju taktiku, tako da su libijski vojnici montirali na pikape protivavionske topove od 23 milimetra i mitraljeze od 14,7 milimetra, pa sada i oni velikom brzinom jure putem.

Kako su ovde svi skoro isto odeveni, nemoguće je i sa najmodernijim obaveštajnim sistemima iz svemira i s izviđačkih aviona razlikovati pobunjenike od vladinih snaga. I jedni i drugi jure kao istoku zemlje, jedni napreduju, drugi beže. U koga sada da pucaju piloti NATO-a, koga da bombarduju? Da li je i to deo posla operativaca CIA prisutnih na terenu koji kontrolišu pobunjenici? Kada dođu u bliski kontakt vladini vojnici i pobunjenici, onda nema preciznog bombardovanja sa 8.000 metara visine.

Pre dva dana u Misurati sam video vladinog vojnika naoružanog najmodernijom belgijskom puškom kalibra 5,56 milimetara futurističkog oblika. Tu pušku osim belgijske vojske koriste još samo vojska Slovenije i američke specijalne jedinice u Avganistanu.

Libijski vojnik mi nije dozvolio da ga slikam sa tom puškom. Sada su se u bombardovanje Libije uključili i belgijski avioni F-16. Naime, vlada u Tripoliju je pre tri meseca odlučila da većinu svojih trupa prenaoruža ruskom puškom AK-103.

Tamo gde nije posredi nafta – u pitanju je oružje.

Miroslav Lazanski

---------------------------------------------

Šef libijske diplomatije u Londonu

Prema izveštajima agencija

London, Tripoli – Šef libijske diplomatije Musa Kusa (61) stigao je juče iz Tunisa u Veliku Britaniju, javile su juče agencije.

„Ministar spoljnih poslova Libije doputovao je u Veliku Britaniju tražeći azil pošto je napustio vladu iz protesta zbog napada snaga Muamera el Gadafija na civile”, preneo je Rojters izjavu prijatelja Musa Kuse.

U međuvremenu, ministar inostranih poslova Vilijam Hejg potvrdio je juče da je „britanska služba MI-6 već neko vreme u kontaktu sa Musom Kusom”. „Kusa je prebegao u Veliku Britaniju i trenutno razgovara sa nadležnim službama. Ipak, Kusa neće dobiti imunitet od britanskog niti od međunarodnog pravosuđa”, najavio je Hejg.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Okampo nedavno je – po nalogu Saveta bezbednosti UN – pokrenuo istragu protiv Muamera el Gadafija, trojice njegovih sinova i četiri najbliža saradnika, među kojima je i Musa Kusa, zbog oružanih dejstava u prvih 12 dana narodne pobune u Libiji.

Nekadašnji šef libijske obaveštajne službe Musa Kusa se na Zapadu smatra zaslužnim za obaranje američkog civilnog aviona „Pan-Amerikena” kod Lokerbija u Škotskoj decembra 1988. godine.

objavljeno: 01.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.