Kopovi postaju šume i njive

Izvor: Blic, 10.Jul.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kopovi postaju šume i njive

Ub, Lajkovac - Napušteni kopovi u opštinama Ub i Lajkovac, sa kojih je Rudarski basen „Kolubara” kopao ugalj, postaće šume i poljoprivredno zemljište, a njihov deo biće iskorišten za gradnju sportskih terena i vikend naselja. Na oko 120 kvadratnih kilometara na kojima se nalaze četiri ugljenokopa „Kolubare” trenutno se koristi oko 1.200 hektara rekultivisanih površina koje su bageri ranije kopanjem ogromnih količina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uglja pretvorili u običnu ledinu. Pored napuštenih kopova, biće obnovljena i jalovišta na kojima će se uzgajati poljoprivredne kulture za proizvodnju biomase.

Rudarski basen, prvi put od kada postoji, veću pažnju posvećuje zaštiti životne sredine, a moćni bageri koji kopaju ugalj više neće iza sebe ostavljati samo pustinju. U okviru basena formiran je Sektor za zaštitu i unapređenje životne sredine koji rukovodi pretvaranjem zapuštenog u korisno zemljište.

- U proteklih deceniju i po bilo je važno da se iskopa što više uglja i proizvede dovoljno struje. Šta će na kopovima da ostane, nažalost, malo ko je brinuo. Novac koji je u to vreme izdvajan za rekultivaciju na kopovima odlazio je za nabavku rezervnih delova za bagere i mehanizaciju - priča Vukica Popadić, rukovodilac Sektora za zaštitu životne sredine u „Kolubari”. Rekultivacijom, međutim, te površine postale su oko 850 hektara pod šumom i oko 300 hektara pod kukuruzom, pšenicom i detelinom.

Ove godine Rudarski basen je za zaštitu životne sredine izdvojio oko 100 miliona dinara.

- Nedavno usvojeni Prostorni plan „Kolubare” na nekadašnjim ugljenokopima predviđa izgradnju sportskih terena, vikend-naselja i brojnih sadržaja za rekreaciju. Izmeštanjem dela korita reke Kolubare zbog širenja površinskog kopa stvoreno je jezero bogato ribom koje je pogodno za razvoj turizma - kaže ona i napominje da je plan Rudarskog basena i da na jalovištima ugljenokopa proizvode biomasu, ekološko gorivo budućnosti koje ne zagađuje životnu sredinu. Posebna pažnja, kako kaže, posvetiće se i bezbednom odlaganju opasnog i drugog otpada.

- Prvi put počelo je organizovano prikupljanje starih akumulatora i baterija. I velike količine metalnog otpada i stare mehanizacije biće uklonjene i predate na reciklažu - napominje Vukica Popadić.

U opštini Ub pozdravljaju planove na rekultivaciji zemljišta i podsećaju da je to i obaveza Rudarskog basena na osnovu mera za zaštitu životne sredine koje je usvojila Vlada Srbije. Eksploatacijom uglja samo na području te opštine devastirano je oko 1.000 hektara zemljišta.

- Rekultivacija iskorišćenog zemljišta je pravo rešenje. Sem što bi to mogle da budu nove poljoprivredne površine, jedna od ideja je i formiranje nove industrijske zone koja je u pogledu energetskog snabdevanja potpuno komunalno opremljena - kaže zamenik predsednika opštine Ub Sava Sarić.

Otvaraju novi ugljenokop

Kolubara” na teritoriji opštine planira otvaranje novog ugljenkopa u Radljevu na površini od 7.000 hektara. Već sada Rudarski basen od iskopanog uglja na području opština Lazarevac, Ub i Lajkovac proizvede svaki drugi kilovat električne energije u Srbiji, a do 2020. godine energetski gigant planira da otvori još tri ugljenokopa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.