Žrebanje u toku takmičenja

Izvor: RTS, 14.Sep.2010, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žrebanje u toku takmičenja

Dodatna pomoć za “povlašćene” ili nešto drugo. FIBA je najavila da će razmotriti na koji način bi ubuduće mogle da se spreče kalkulacije u utakmicama poslednjeg kola takmičenja po grupama na završnim turnirima prvenstva sveta. Da se to ekskluzivno pravo zadrži za moćnike ili da se stvarno stane na put kalkulisanju?

Kuda ide divna igra koja se zove košarka. Stvarni pokušaj za povećanje regularnosti takmičenja ili još jedan istrument za dodatno "biranje" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protivnika za one koji su podbaciliu takmičenju po grupama. Jedan od predloga je da se ne određuje unapred ko će protiv koga igrati u osmini finala, već da to bude odlučeno žrebom po okončanju grupne faze takmičenja. Može li košarka dodatno istrpeti eksperimente moćnika.

Vredi li biti prvi u grupi? Za divno čudo, vredi! Ipak bi se ispoštovao plasman u grupama, pa bi i dalje prvi igrao protiv četvrtog, a drugi protiv trećeg, ali se ne bi unapred znalo koje grupe se ukrštaju, već bi to bilo naknadno određeno žrebom.

Selektor reprezentacije Rusije Dejvid Blat optužio je Grčku da je na Mundobasketu u Turskoj namerno izgubila meč poslednjeg kola protiv njegovog tima da bi u osmini finala pokušala da izbegne Španiju, a zbog iste stvari Grci su optuživani i na prošlogodišnjem Prvenstvu Evrope. Istina, ili samo povod da se dodatno ograniči "fer-plej".

Čelnici Fibe najavili su i da će razmisliti na koji način da privuku najveće svetske zvezde da igraju za reprezentacije svojih zemalja. Ove godine najbolji košarkaši su izostali sa šampionata u Turskoj, pre svega zbog napornog takmičenja po grupama, kada se za šest dana igra pet utakmica.

Za sada su opticaju dva predloga kako da se to uradi. Jedan je da se smanji broj učesnika završnog turnira, a drugi, verovatniji, da se poveća broj slobodnih dana.

Dok Fiba Svet razmišnja o smanjenju, Fiba Evropa dodatno opterećuje igrače, da bi zadovoljila "povlašćene". U tom cilju Fiba je odlučila da poveća broj učesnika na sledećem Evropskom prvenstvu u Litvaniji. Broj reprezentacija je povećan sa 16 na 24, tačnije, samo dve selekcija iz kvalifikacija neće se plasirati na završnicu takmičenja, baš crne ovce. Tačnije, tri najgore reprezentacije će odigrati kvalifikacioni turnir i jedna će se plasirati na Evropsko prvenstvo. Taj turnir će biti održan pred početak Prvenstva. 

Sve to je urađeno da bi se neke bogatije države našle na završnom turniru u Litvaniji i na taj način zadovoljili njihovi savezi. Nije sve u igri ima nešto i u novcu. 

"Sve te ekipe sada mogu da se pripremaju za Šampionat i ovo im je nagrada za sve što su poslednjih godina njihove federacije uradile na razvoju košarke", rekao je generalni sekretar Fibe Evrope Nar Zanolin.

Fiba Evropa je već imala problema na klupskom nivou, kada joj se desio ULEB, da li je na pomolu neka nova katastrofa ...

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.