Žeravica: Francuzima zlato, nama srebro

Izvor: Mondo, 03.Sep.2015, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žeravica: Francuzima zlato, nama srebro

Nekadašnji selektor jugoslovenske košarkaške reprezentacije Jugoslavije, Ranko Žeravica, ovako je "podelio medalje" na predstojećem Evropskom prvenstvu: Francuzi prvi, Srbija druga...

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Ranko Žeravica je bio selektor jugoslovenske košarkaške reprezentacije koja je pre 45 godina u Ljubljani osvojila titulu svetskog prvaka. Već vremešni Žeravica (85) i dalje prati igru pod obručima i prognozira ishod predstojećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Evropskog prvenstva.

"Najveće opterećenje (za srpsku ekipu) jeste saznanje da je Francuska najbolja reprezentacija na prvenstvu. Oni su prvi favorit i zato bih bio prezadovoljan srebrnom medaljom. Od ostalih, Španija figurira kao vrlo jak tim, ali je tokom priprema vođena velika diskusija o tom sastavu, ko će igrati i zašto neki igrači izostaju. U takvoj atmofseri teško je očekivati neki veliki rezultat, a Španija se susretala upravo sa takvim pričama. Bilo je i otkaza, a čim se to dogodi, budite sigurni, atmosfera i hemija u timu ne mogu da budu na visokom nivou. Iz iskustva znam da to može da bude pogubno za tim", rekao je Žeravica u intervjuu nedeljniku "NIN".

On kaže da je Saša Đorđević dobro prostudirao rivale i izabrao sjajne igrače, ali je primetio i neke nedostatke.

O Bobiju Marjanoviću...

"Razgovorom i sa Marjanovićem i San Antoniom moglo je mnogo više da se uradi. Nije preduzeto sve što se moglo da do ovoga ne dođe. Amerikanci sve povrede preuveličavaju. Oni nastoje da povredu saniraju tako da isključe i najmanji rizik. Malo se i šalim na njihov račun i znam da kažem - ako nekog ne želimo u reprezentaciji, najbolje je da ga pošaljemo kod američkih lekara koji će to ekspresno uraditi. Mi bismo sve to brže sanirali i to bez rizika po zdravlje igrača. Marjanović bi sigurno igrao da nije bilo tih pregleda u SAD".

"Gledajući pripremne utakmice, primetio sam da tim još nije vrhunski uigran. Svojevremeno smo osvajali medalje upravo zato što smo se dugo pripremali, igrali mnogo utakmica i tako dolazili do uigranosti, koja se graničila sa automatizmom. Sada je taj nedostatak evidentan", kaže Žeravica i odaje priznanje Đorđeviću što je posle više godina uspeo da vrati kult reprezenatcije i što je uspeo da motiviše igrače da rade za nacionalni tim onako kako se od njih traži, bez otkaza i trzavica.

Žeravica ne smatra hendikepom to što se Srbija nalazi u najtežoj grupi.

"Nekada je to prednost, jednostavno, prebrrodite jake timove i kasnije imate lakše rivale. NIkada kao selektor nisam vodio računa o tome ko su nam protivnici. Pre ili kasnije, morate da igrate protiv najjačih".

Upitan šta bi smatrao uspehom, odgovorio je: "Osvajanje medalje".

Bilo koje?

"Pa ne baš. Bio bih zadovoljan srebrom", odgovorio je Žeravica na potpitanje.

Od sadašnjih igrača srpskog tima, Žeravica najviše voli da gleda Nemanju Bjelicu.

"Teodosić je igrač izuzetno velike imaginacije, a meni se dopada i Erceg", dodaje.

U vreme dok je on vodio nacionalni tim, neizbežni tandem bio je Dragan Kićanović - Dražen Dalipagić. Ali, ističe i Radivoja Koraća, Daneua, Skansija... Kaže da je Kićanović, zapravo, bio ključni igrač, jer je sve zavisilo od njega i njegove sposbnosti da ujedini tim.

Žeravica sebi nikada neće da oprsti jednu stvar, odnosno jenu utakmicu - protiv Portorika na Olimpijskim igrama u MIhenu 1972. godine.

"Poraz od Portorika ću večito nositi sa sobom. Ni danas ne mogu da se oslobodim grešaka koje sam napravio pripremajući se za tu utakmicu, ali i propusta tokom samog meča. Činjenica je da nas je pobedio tim u kojem je bilo drogiranih igrača, ali meni to nije opravdanje za našu igru".
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.