Velikani pišu istoriju: Već 15 godina za titulu se pitaju isključivo Dankan, Kobi ili Vejd! (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 10.Apr.2015, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velikani pišu istoriju: Već 15 godina za titulu se pitaju isključivo Dankan, Kobi ili Vejd! (VIDEO)

Legendarni Tim Dankan je 1999. godine sa svojim Sparsima uzeo prvu titulu i prekinuo „teror“ Čikago Bulsa čime je počela dominacija pomenutog trojca NBA ligom

Titule rađaju velikane, ali i bez velikih igrača nema trofeja! Prava je retkost da neki tim stigne do samog kraja u borbi za naslov, a da nema makar jednog takvog. Ipak, tri supertara američke košarke odskaču od ostalih i nijedno finale od 1999. godine nije prošlo bez najmanje jednog člana pomenutog trija. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Njihova imena su Tim Dankan, Kobi Brajant i Dvejn Vejd, a ono što je možda još fascinantnije jeste činjenica da su svi do uspeha dolazili sa svojim matičnim klubovima kojima su i danas, u veteranskim danima, ostali verni!

Pre bezmalo 16 godina, legenda San Antonija je povukla nogu i odškrinula vrata dominaciji tri asa u 21. veku. Dankan je te poslednje godine 20. veka uspeo u onome što nije nikome godinama pre – prekino je surovu „strahovladu“ Majkla Džordana i njegovog Čikaga najjačom ligom na svetu. Bulsi se nikada više nisu popeli na pobedničko postolje, a Timi, Greg Popovič i Mamuze došli su do svog prvog prstena! Nakon toga, još četiri puta San Antonio je bio najbolji – 2003, 2005, 2007. i, konačno, 2014. godine. U tom petnaestogodišnjem razdoblju, Dankan je sa timom izgubio samo jedno finale i to 2013. od Majamija i kada se sve zbroji, možda će vas iznenaditi činjenica da je verovatno najbolji krilni centar svih vremena „tek“ drugi po broju nastupa u finalima u tom periodu!



Najzaslužniji za to što dominacija legendarnog trija i dalje traje je – pogađate – Kobi Brajant! Crna mamba je sa Los Anđeles Lejkersima uzela pet titula, isto koliko i Dankan, ali je izgubio jedno finale više od popularnog „Big funamentala“. Mnogo toga veže dve legende, poput činjenice da je Kobi „preuzeo“ tron Dankanu 2000. godine. Izgleda da mu se tada osladilo, pa se okitio sa još dve – 2001. i 2002. godine – da bi potom Tim vratio primat naredne sezone. Preostala dva pehara Brajant je osvojio 2009. i 2010. godine, a finalnu seriju završavao je pognute glave 2004., ali i četiri godine kasnije. Za 19 godina NBA karijere, trenutno najplaćeniji igrač u NBA ligi i jedan od najboljih u ovom veku sedam puta stigao je do same završnice.

Treći član odabranog društva je miljenik navijača Hita i simbol Majamija, Dvejn Vejd. Popularni Fleš je 2006. godine prvi put osetio slast igranja u finalu i odmah se okitio titulom u tandemu sa Šakilom O’Nilom. Kasnije se popeo na tron 2012. i godinu dana kasnije sa „velikom trojkom“ Majamija koju su pored njega činili Lebron Džejms i Kris Boš. Zapravo, Vejd od 2010. godine nije propustio nijedno finale, te se četiri puta uzastopno borio za svetski košarkaški presto. Ipak, Dalas mu je stao na put u pomenutom finalu 2010, dok je prethodne sezone morao da pruži ruku Timu Dankanu i njegovim Sparsima koji su se osvetili za poraz iz 2013. godine i može se reći da su legende San Antonija i Majamija sada „kvit“.



Hoće li se i ove godine nastaviti tradicija?

(FOTO: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.