VUČIĆ BIO NA DODELI ŽIVOTNOG DELA DUDI IVKOVIĆU: Obeleženo 100 godina od osnivanja SD Radnički

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2021, 12:48

VUČIĆ BIO NA DODELI ŽIVOTNOG DELA DUDI IVKOVIĆU: Obeleženo 100 godina od osnivanja SD Radnički

Sportsko društvo Radnički obeležava veliki jubilej - sto godina od osnivanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prisustvovao svečanoj dodeli plakete za životno delo legendarnom jugoslovenskom i srpskom košarkaškom treneru Dušanu Dudi Ivkoviću.

Svečanost se održala u Muzeju Jugoslavije povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Sportskog društva Radnički.

- Kada sam prvi put pričao sa Dušanom i Radetom šta treba novo da se uradi što >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se tiče Radničkog, imali smo drugačije poglede. Veliki su klubovi Zvezda i Partizan, ali ima ljudi i Beograđana koji vole Radnički. Mnogo toga sam naučio o Radničkom u pripremi, on je jedan od naših najstarijih klubova koji je uspevao da sačuva svoje ime, tradiciju i ljude. Naš posao je da napravimo velelepnu halu, već smo počeli taj posao, i u septembru bi trebao da se stavi kamen temeljac - rekao je Vučić i dodao:

- Više od 18.000 kvadrata će se naći u samom centru Beograda, za stvaranje novih šampiona. Ovde su mnogi velikani košarke stasali, Boža Maljković, Pilja Ivković i mnogi drugi velikani koji su ostavili neizbrisiv trag ne samo u našoj košarci, već i u Radničkom. Dobili ste sretenjski orden i dva ordena od Tita. Mi ćemo kao država da izgradimo sve. Više od 15 miliona evra ćemo uložiti u SD Radnički, i hvala sportskom društvu na svemu što su učinili za nas, i hvala za divne plakete koje sam danas dobio - rekao je Vučić.

Uručena plaketa za životno delo legendarnom jugoslovenskom i srpskom košarkaškom treneru Dušanu Dudi Ivkoviću.

- Želeo bih da se zahvalim ovom velikom priznanju SD Radničkom. Tokom ovih 100 godina postojanja bilo je mnogo sportista, funkcionera, navijača koji su sigurno sazlužili ovo odlikovanje. Nije retko da se kaže "veran kao pas" ali ja sam to postao Radničkom. Sigurno negde pre 10 godina kad sam pozvan u Radnički, kada su mi rekli da će nam uzeti Krst, želeo bih da istaknem u tom periodu da je jedan tim, sačinjen od Saše, Stanka i Radeta, preduzeli su jedan korak koji će pomoći Radničkom da funcioniše još 100 godina. To sve ne bi moglo da bude moguće bez našeg predsednika Aleksandra Vučića - rekao je Duda Ivković.

Dušan Ivković se takođe zahvalio za sve što je učinio Ljubinko Veselinović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naš proslavljeni trener Duda Ivkovič odigrali su partiju šaha.

A post shared by Александар Вучић (@avucic)

Dušan Ivković je svoju celu igračku karijeru, od 1958. do 1968. proveo u Radničkom, koji se tada takmičio u prvoj ligi Jugoslavije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Ivkovićev prvi prvi trenerski posao bio je sa juniorima Radničkog, koji je prihvatio na nagovor svog prvog trenera Bore Cenića. Sa juniorima Radničkog osvojio je prvenstvo Jugoslavije. Duda je u drugom mandatu vodio Radnički u periodu od 1982. do 1984.

Podsetimo, petnaest radnika raznih struka 20. aprila 1920. na prvom spratu Građevinsko-zanatske škole u Ulici kraljice Natalije su osnovali BRSK (Beogradski radnički sportski klub), prvo radničko sportsko društvo u Srbiji. Jedan od osnivača i prvi predsednik "Radničkog" je bio Ivan Krstić.

U početku je imao samo fudbalsku sekciju, ali su vremenom formirane i sekcije u rvanju, boksu, šahu, stonom tenisu, biciklizmu i atletici. U periodu do Drugog svetskog rata Radnički je imao i muzičku, dramsku, tamburašku sekciju, kao i hor. U okviru sportskog društva trenutno postoji četrnaest klubova.

Nema mnogo sportskih društava koji mogu da se pohvale činjenicom da ulaze u drugi vek postojanja, što je za Radnički svojevrsni podvig. Njihov put nije bio lak, uslovi za trening često nisu bili idealni, ali su uspeli da opstanu i ostanu najstarije sportsko društvo u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dudi Ivkoviću nagrada za životno delo FOTO

Izvor: B92, 18.Jan.2021

Legendarni Dušan Duda Ivković primio je nagradu za životno delo od strane KK Radnički sa Crvenog krsta, koji obeležava 100 godina postojanja.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.