Umro pesnik i panker Džim Kerol

Izvor: RTS, 14.Sep.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro pesnik i panker Džim Kerol

Džim Kerol američki pesnik i panker umro je od srčanog udara u 61. godini. Njegovu poeziju prihvatile su ikone bit generacije, Džek Keruak i Alen Ginsberg, a album " "Catholic Boy" iz 1980. smatra se klasikom pank muzike.

Američki pesnik i pank roker Džim Kerol koji je opisao svoje burne tinejdžerske godine u memoarima "Košarkaški dnevnici", umro je od srčanog udara u 61. godini.

Kerolova bivša >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << supruga Rozmeri Klemfus, koja je za Kerola bila udata od 1978. do sredine 1980-ih godina, kazala je da je pisac umro u petak u svom domu u Njujorku.

U knjizi "Košarkaški dnevnici", objavljenoj 1978, Kerol je opisao vreme kada je kao tinejdžer bio košarkaška zvezda i narkoman. Roman je 1995. pretočen u film sa Leonardom DiKapriom u glavnoj ulozi.

"Upoznala sam ga 1970. i već tada je bio široko priznat kao najbolji pesnik svoje generacije", kazala je "Njujork tajmsu" pionirka pank roka Pati Smit koja je Kerolu pomogla da počne muzičku karijeru koju su, pored ostalih, obeležile pesme ""People Who Died" i "Catholic Boy".

Kerol je radio sa rokerima Luom Ridom , "Dorsima" i "Perl Džemom" .

Njegovu poeziju prihvatile su ikone bit generacije, Džek Keruak i Alen Ginsberg.

Njegov album " "Catholic Boy" iz 1980. smatra se klasikom pank muzike.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.