Učenici o velikom učitelju  Dušanu Dudi Ivkoviću

Izvor: B92, 04.Jul.2016, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici o velikom učitelju " Dušanu Dudi Ivkoviću

Legenda srpske i svetske košarke, Dušan Duda Ivković objavio je pre nekoliko dana da se povlači i da odlazi u zasluženu penziju.

Jedan od najtrofejnijih stručnjaka u istoriji odlučio je da je došlo vreme da se posle 58 godina bavljenja onim što najviše voli stavi tačku na bogatu karijeru.

Celu igračku karijeru proveo je u Radničkom sa Crvenog krsta, a kao trener je radio u Partizanu, Arisu, Radničkom, Šibenki, Vojvodini, PAOK, Panionisu, Olimpijakosu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << AEK, moskovskom CSKA,. Dinamu i na kraju u Efesu.

Bio je selektor Jugoslavije i Srbije.

U klupskoj karijeri osvojio je 20 trofeja, od čega dve Evrolige sa Olimpijakosom, a kao selektor Jugoslavije i Srbije ima olimpijsko srebro iz Seula 1988, svetsku titulu iz Argentine 1990, tri zlata na EP (1989, 1991, 1995) i dva srebra (1999, 2009).

Kao savetnik i asistent ima srebro sa OI u Atlanti 1996, zlato sa SP 1998, bronzu 1986, zlato na EP 1997 i bronzu 1987.

Njegova zaostavšita je ogromna, a, kako to obično biva, oni koje je predvodio do uspeha na najbolji mogući način opisuju kakav je trener, stručnak i čovek bio legendarni Duda.

"On je bio sjajan, patrijah košarke... Moje apsolutno poštovanje zavredio je dok mi je bio trener u nacionalnom timu Jugoslavije. Imali smo veoma dobar odnos, a, kako sam bio izuzetno mlad, moram da napomenem da me je usmerio na pravu stranu. Bilo je i svađa ponekad, ali je njegov autoritet nad timom uvek preovladavao. Istovremeno je bio grub, ali i prijateljski nastrojen. Sve u svemu, bilo je sjajno iskustvo igrati za njega" -- Dino Rađa

"Prošli smo kroz dosta toga, pogotovo u nacionalnom timu u teškoj 1995. godini za celu državu. Saradnja sa njim bila je neverovatno prijatna. U tim nas je uveo kao jako mlade, posle promena 1987. godine, da bi nas polako uvodio u sistem koji je bio poznat kao 'reprezentacija Jugoslavije'. Iako je bio izuzetno naprodno i teško, on je činio da bude i lepo. Kada upoznate rutinu vašeg trenera onda sve ide lakše. Naravno, ubrzo uslede i rezultati. On je bio sjajan učitelj, neko ko nam je najbolje objasnio ono što trebamo da radimo. Međutim, ti odnosi nisu bili oni uobičajeni između trenera i igrača... I danas smo dobri prijatelji. Oduvek je brinuo za nas, na sve moguće načine i na terenu, i van njega. Uvek je bio tu za nas, pa smo tokom godina stekli naviku da o važnim stvarima govorimo samo s njim".

"Njegov ceo život je lekcija za mene. On je jedini čovek koji je osvojio titule u svim takmičenjima u kojima je nastupao. Jedino nije bio u NBA ligi. Stvarno nam je neizmerno pomogao, kako celokupnoj srpskoj košarci, tako i meni lično. On je moj 'razredni'. Sve ono što je pročao i što mi je pričao jeste osnova mog života, ali i onoga što sam kasnije postigao u karijeri. I dalje komuniciramo gotovo svakodnevno, a i dalje slušam i pratim njegove savete. Za kraj, ne bih mogao da izdvojim jedan njegov citat jer je sve što je govorio bilo veoma mudro".

"On je jedan od prvih trenera koji mi je pružio potpuno poverenje. Srećan sam što sam u najboljem delu moje karijere imao njega za trenera. Šta drugo da kažem? Imam fenomenalan odnos s njim i veoma sam ponosan zbog toga, a ujedno i srećan jer sam imao priliku da on sedi na klupi mog tima. Naučio sam toliko mnogo stvari od njega. Sve što želim da kažem jeste veliko hvala za sve što je uradio za mene".

"Duda je bio odličan učitelj svima nama. Posebno pamtim jednu stvar koju mi je rekao, bilo je to prve ili druge sezone u Evroligi, kada smo igrali protiv Sijene 2011. godine u četvrtini finala. Šutnuo sam za tri i promašio, a on mi je na poluvremenu rekao: "Da li sam te naučio išta momče? Da li sam ti zabranio da uzimaš te šuteve? Zar ti nisam dao potpunu slobodu, da možeš da radiš šta god poželiš? Sve, ali ne šut iz finte, pa 'fejd-aveja! Nemojmo se zaje**vati!!!".

"Povezani smo neverovatnim i velikim poštovanjem koje gajimo jedan prema drugome. Posebno mojim prema njemu. Imali smo odličnu saradnju u Olimpijakosu i proživeli nekoliko magičnih momenata kada smo osvojili Evroligu i prvenstvo 2012. I dalje imam veoma dobar odnos s njim. Nema sumnje da će njegova famozna pojava zauvek ostati deo košarke. On je simbol trenera košarkaške Evrope. Ne mogu da se setim određenog citata jer je on bio čovek sa bezbroj dubokoumnih priča i pouka. Kao trener stvorio je ogroman broj igrača, a posebno je verovao u mlade pomagavši im na svakom koraku. Sve što kažem neće biti dovoljno".
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.