U čast 100 godina košarke: Otvoren teren u OŠ Kralj Petar Prvi

Izvor: B92, 12.Okt.2023, 23:37

U čast 100 godina košarke: Otvoren teren u OŠ "Kralj Petar Prvi"

U dvorištu OŠ „Kralj Petar Prvi“ u Beogradu, svečano je otvoren košarkaški teren, u čast 100 godina košarke u Srbiji.

Na mestu gde je izaslanik Crvenog krsta Vilijem Vajlend pre tačno jednog veka iz Amerike doneo prvu košarkašku loptu i održao kurs igre pod obručima, sto godina kasnije svečano je otvoren moderan otvoreni košarkaški teren.

Svečanom otvaranju terena prisustvovale su brojne zvanice iz sveta košarke i sporta – doajen srpske košarke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bratislav Bata Đorđević, koji je, ispred Udruženja „Živimo zdravije“ inicijator ove lepe akcije, uz veliku podršku KSS, ministar sporta Zoran Gajić, predsednik KSS Predrag Danilović, generalni sekretar KSS Zlatko Bolić, selektorka ženske košarkaške reprezentacije Marina Maljković, američki ambasador Kristofer Hil, direktor OŠ „Kralj Petar Prvi“ Mladen Stevanović, reprezentativka Srbije Saša Čađo, bivša reprezentativka i selektorka U20 ženske reprezentacije Dajana Butulija i mnogi drugi.

I to u čast 100 godina košarke u Srbiji, 75 godina od osnivanja KSS, 60 godina od osvajanja prve medalje na Svetskim prvenstvima i 305 godina od osnivanja OŠ „Kralj Petar Prvi“.

Svečanost je ulepšao hor OŠ „Kralj Petar Prvi“ koji je otpevao himnu „Bože pravde“ i pesmu „Ovo je Srbija“. Svi prisutni su imali priliku i da vide stalnu postavku izložbe na zidovima dvorišta, na kojoj je srpska košarka predstavljena u stripu, kao i plakate sa istorijskim podacima.

Prisutne je prvi pozdravio direktor škole Mladen Stevanović, zatim Bratislav Đorđević podsetivši da je na tom terenu počela slavna košarkaška srpska istorija, a ministar Zoran Gajić je dodao:

"Bavljenje sportom za decu i omladinu je od neprocenjivog značaja, posebno u ovim savremenim vremenima. Značajnije je i od učenja matematike, jer je zdravlje i zdravo odrastanje prioritet. U tom cilju smo dobili ovako lep teren. Čestitam i školi „Kralj Petar Prvi“ vredan jubilej i želim mnogo sreće svima koji će tu da treniraju".

Ambasador SAD Kristofer Hil je između ostalog dugovito konstatovao da zna da govori pred navijačima Denver Nagetsa, ali da očekuje da se ispoštuju i „njegovi“ Boston Seltiksi, a osvrnuo se i na uspeh srpske reprezentacije na SP u Manili.

Simbolika je pojačana detaljem da je donator novog terena Srđan Todorović, biznismen iz srpske dijaspore u Americi, koji je takođe aktivan u međunarodnom Crvenom Krstu.

O povezanosti Crvenog krsta sa košarkom govorio je dr Dragan Radovanović, lekar muške senorske reprezentacije i predsednik Crvenog Krsta Srbije. Bogat program, u kome su učestvovale devojčice iz Pokreta Marina Maljković, plesna grupa Kale Dens i deca ometena u razvoju, Uroš Subotić iz KK Beogradski i Nemanja Ćuk iz 3×3 KK Partizan, vodila je Marija Kilibarda, poznata TV voditeljka i nekadašnja učenica OŠ „Kralj Petar Prvi“.

Donator terena Srđan Todorović, trener Adam Tatalović i direktor škole Mladen Stevanović svečano su presekli vrpcu, mali đaci su se našli n terenu, čime je svečanost završena na najlepši način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.