Teško, pa još teže

Izvor: Politika, 31.Jan.2011, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško, pa još teže

Na Evropskom košarkaškom prvenstvu u Litvaniji (31. avgust – 18. septembar) Srbija će u prvom krugu (Šiuljaj) za rivale imati Francusku, Nemačku, Izrael, Italiju i Letoniju

Na prvi pogled žreb za Evropsko košarkaško prvenstvo u Litvaniji (31. avgust – 18. septembar) nije bio naklonjen našoj reprezentaciji. Srbija, srebrna iz Poljske 2009, kao nosilac svrstana je u B grupu i u gradu Šiuljaju igraće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa Francuskom, Nemačkom, Izraelom, Italijom i Letonijom. U drugoj rundi u koju će se plasirati po tri najbolje ekipe našoj selekciji bi rivali mogli da budu evropski prvak Španija, svetski viceprvak Turska i trećeplasirana Litvanija. Srećna okolnost je što bi u eventualnom četvrtfinalu (dalje idu po četiri reprezentacije), koji je i najvažniji meč, Srbija izbegla Španiju i Litvaniju.

Prvu utakmicu 31. avgusta naš državni tim igraće protiv Italije koja nije uspela da se kvalifikuje, ali je „uskočila” odlukom Fiba da se šampionat proširi sa 16 na 24 ekipe. Iako duže vremena ne igraju značajnu ulogu, Italijani sa NBA igračima Barnjanijem, Belinelijem i Galinarijem svakako nisu tim za potcenjivanje. Dan kasnije na megdan će nam izaći Letonci, pa Izrael, a posle dana pauze slede dueli sa Nemačkom i Francuskom. Nemci su nas pobedili na Svetskom prvenstvu u Turskoj posle dva produžetka (82:81), ali bez kažnjenih kapitena Krstića i Teodosića, ipak u Litvaniji mogu da budu jači ja Novickog i Kamana. Šta tek re

ći o Francuzima koji igraju za evropske prilike atipičnu košarku, a mogu da sastave skoro čitav tim od NBA igrača ((Parker, Diao, Pjetrus, Noa, Turiaf, Batum, Diavera, Petro, Anjika)

Povodom žreba, iz Atine se oglasio Dušan Ivković, što je jasan nagoveštaj da će trofejni trener predvoditi reprezentaciju u Litvaniji.

– Žreb je doneo ono što je doneo i nema šta da se priča. Grupe A i B u kojima smo mi, Španija, Litvanija i Turska znatno su jače od drugog dela kostura, međutim gledajući dalji rasplet u ključnoj utakmici četvrtfinala nećemo igrati sa Španijom i domaćinom. O takmičarskim ciljevima je rano govoriti, ali velika stvar bi bila da ponovimo rezultat iz Poljske što bi značilo direktan plasman za Igre u Londonu – naglasio je Ivković.

M. Stojaković

-------------------------------------------------

„Mala Jugoslavija” u C grupi

A grupa (Penevežis): Španija, Turska, Litvanija, Velika Britanija, Poljska, kvalifikant 2.

B grupa (Šiuljaj): Srbija, Francuska, Nemačka, Izrael, Italija, Letonija.

C grupa (Alitus): Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, kvalifikant 1.

D grupa (Klaipeda): Slovenija, Rusija, Belgija, Gruzija, Bugarska, Ukrajina.

objavljeno: 31.01.2011.
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.