Srpski sindrom i kod Poljaka: Petorica odbila da igraju za reprezentaciju

Izvor: B92, 05.Avg.2023, 14:18

"Srpski sindrom" i kod Poljaka: Petorica odbila da igraju za reprezentaciju

Selektor košarkaške reprezentacije Poljske Igor Miličić za predolimpijske kvalifikacije ne može da računa na Sočena, Slotera, Dzievu, Olejničaka i Mazurčaka.

Selekcija Poljske će 13. avgusta na turniru u Gljivicama igrati sa reprezentacijama BiH, Portugalije i Mađarske u borbi za Pariz 2024.

Nije samo selektor Srbije Svetislav Pešić jedini koji muku muči sa otkazima igrača pred nadolazeće velike izazove.

Sličan problem ima i selektor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << selekcije Poljske sa kojom je Srbija nedavno odigrala prijateljski meč u Beogradu "iza zatvorenih vrata". Hrvatski stručnjak Igor Miličić, koji je Poljake vodio dočetvrtog mesta na Evrobasketu, vrlo je nezadovoljan činjenicom da za predstojeći turnir predolimpijskih kvalifikacija ne može da računa na čak petoricu važnih aduta.

Za ovu akciju nisu mu se odazvali Ej-Džej Sloter (Gran Kanarija), Džeremi Sočen (San Antonio), Domenik Olejničak (Gravlen), Aleksander Dzijeva (Hamburg) i Andržej Mazurčijak (Šćećin) iz raznoraznih razloga.

"Ti igrači su odbili da igraju za reprezentaciju ovog leta", rekao je sportski direktor reprezentacije Lukaš Kozarek.

Selektor Miličić će tako za nastupajuće izazove imati samo šestoricu igrača sa Evrobasketa minule godine (Mateuš Ponitka, Aleksander Balčerovski, Mihał Sokołovski, Jarosłav Zjakovski, Mihał Mihalak i Jakub Garbač).

Miličić je otud morao da se snalazi sa novim snagama sa kojima sada mora da traži prolaz do Olimpijskih igara u Parizu.

"Ne želim da pričam o onima koji nisu ovde sa nama, već o onima koji su ovde. Hajde da pričamo o igračima koje imam na raspolaganju i o njihovom radu i trudu ovde kako bi reprezentacija igrala što bolje. Tu su lideri Ponitka i Sokolovski koji su ovde već godinama", izjavio je hrvatski strateg pomalo nervozno zbog čitave situacije.

Poljska je bila najveće iznenađenje prethodnog Evrobasketa plasmanom na četvrto mesto, iza velesila Španije, Francuske, kao i domaćina turnira Nemačke.

Definitivno najzvučnije ime koje nedostaje je Džeremi Sočen, atraktivni adut San Antonio Sparsa iza kojeg je odlična "ruki" sezona.

Ipak, drugo leto zaredom je stavio klub ispred reprezentacije. Iz njegovih izjava se moglo zaključiti da mu je Poljska važna, ali da mu je San Antonio u ovom momentu važniji.

"Posle konsultacija sa trenerima u San Antoniju odlučio sam da ne igram za reprezentaciju ovog leta. Moja prva sezona u NBA je iza mene i zajedno smo se saglasili da je najbolje da se fokusiram na moj razvoj ovde i na pripremu za narednu sezonu u NBA, a igranej za reprezentaciju će već doći. Iako sam razočaran što neću biti uz nacionalni tim, biću njihov najveći navijač. Igranje za Poljsku mi je jako važno i učiniću sve da pomognem ekipi da se plasira u Pariz 2024. godine. U svakom slučaju, biću sigurno deo tima na narednom Evrobasketu koji se održava u Poljskoj za dve godine", poručio je Sočen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.