Srednjoškolac promenio pol, pa povredio tri košarkašice VIDEO

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 13:33

Srednjoškolac promenio pol, pa povredio tri košarkašice VIDEO

Košarkaški tim srednjoškolki u Masačusetsu prekinut je nakon što je transrodni igrač protivničkog tima povredio tri igračice.

Košarkaški tim škole Čarter odustao je od utakmice 8. februara protiv ekipe KIPP nakon što je član protivničkog tima, koji je biološki muškarac, povredio njihove tri igračice.

Zvaničnici Čarter škole rekli su da je tim odlučio da odustane jer su se ostale igračice plašile da će se povrediti i da neće moći da se takmiče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u plej-ofu koji je održan nekoliko dana kasnije.

Čarter je već bio desetkovan na početku meč jer osam od 12 prijavljenih igračica nisu mogle da igraju, a onda su se još tri povredile u prvom poluvremenu.

Utakmica je prekinuta posle samo 16 minuta igre pri vođstvu KIPP-a 31:14, a meč će zvanično biti registrovan pobedom 10:0.

Međutim, javnost je šokirana videom utakmice u kojem se vidi kako znatno viša, krupnija transrodna igračica čupa loptu iz ruku druge igračice, primoravajući je da padne.

Na snimku se vidi kako se košarkašice Čartera muči da se kreće i grči od bolova.

Direktor Čarter škole Kajl Pelčar rekao je za medije da je trener znao za KIPP-ovu transrodnu igračicu unapred i da ona nije bila razlog zbog koga su odustali.



"Ne, a trener (Kevin Ortins) je već znao da ulazi u igru, jer smo igrali sa njima kod kuće u prvoj utakmici ove godine i ništa se tada nije desilo, tako da je znao da će ući u igru",
rekao je Pelčar.

KIPP-ov igrač, biološki muškarac koji se sada identifikuje kao žena, visok je preko 183 centimetra i ima dlake na licu, rekao je izvor za "Foks njuz didžital".

"Dejli mejl" se obratio Akademiji KIPP za komentar, međutim, škola je na pauzi od 19. do 23. februara.

Međuškolska atletska asocijacija Masačusetsa saopštila je da igrač/ica ne može biti isključen/a iz tima na osnovu rodnog identiteta.

Odeljak 43.3.1 pravilnika kaže: "Učenik neće biti isključen iz učešća u sportskom timu specifičnom za pol koji je u skladu sa verodostojnim rodnim identitetom učenika".

U pravilniku je navedeno da učenik ne može biti uvršten na spisak tima u svrhu sticanja nepravedne prednosti.

"Preporučena je najbolja praksa da škole po potrebi komuniciraju sa svojim protivnicima o rodno specifičnim potrebama svog tima kako bi promovisale inkluziju", navodi se u pravilniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.