Srbija bi mogla da preuzme „Evrobasket 2015” od Ukrajine

Izvor: Politika, 04.Mar.2014, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija bi mogla da preuzme „Evrobasket 2015” od Ukrajine

Moguće da posle 22. marta evropski ogranak Fibe potraži novog domaćina. – Bora Stanković: Naš savez bi trebalo da se kandiduje”

Ukoliko Ukrajinci ostanu bez Evropskog prvenstva za košarkaše 2015, Srbija bi mogla da bude jedan od ozbiljnijih kandidata koji bi mogli da ih naslede. U Košarkaškom savezu Srbije (KSS) nije zvanično bilo reči o tome, ali neki od naših košarkaških autoriteta su vodećim ljudima iz vlasti ukazali na šansu koja se iznenada ukazala. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Evropski ogranak Svetske košarkaške federacije (FIBA-Evropa) odlučiće 22. marta da li će se, znajući kakva je situacija u Ukrajini, ta zemlja i dalje voditi kao organizator „Evrobasketa 2015”. ili će potražiti novog organizatora.

– Bio bi dobar potez ako bi se Srbija kandidovala. Našoj košarci su potrebna učešća na velikim takmičenjima, a i organizovanje takvih takmičenja. To je, uostalom, oduvek i bila politika našeg saveza koji se dokazao kao jedan od najboljih organizatora Fibinih šampionata. Svakako, uvek je nesimpatično kada se takva prilika koristi zbog zle sreće drugih, ali treba znati da su Ukrajinci u krajnjem slučaju ti koji će reći da li mogu da se prihvate te obaveze u ovakvom trenutku – kaže za „Politiku” najveći autoritet u svetu košarke Borislav Stanković, dugogodišnji generalni sekretar Fibe, koji je od 1953. godine propustio samo jedan evropski šampionat.

Beograd je jedini grad koji je tri puta ugostio najbolje muške selekcije Evrope – 1961, 1975. i 2005. Poslednji šampionat, koji smo organizovali kao Srbija i Crna Gora, Fiba nam je dodelila upravo kao poklon Bori Stankoviću i zahvalnost za njegove nemerljive zasluge za razvoj i popularnost košarke.

Važno je znati da se naš glavni grad već pokazao kao izvanredno „iznuđeno rešenje”, kada je organizovao Evropsko prvenstvo za košarkašice na Tašmajdanu 1954 (planirani domaćin odustao zbog besparice). Negde u arhivu KSS verovatno postoji pismo tadašnjeg generalnog sekretara Fibe Vilijama Džonsa:

„Dragi prijatelji iz Beograda, dugujemo vam veliku zahvalnost. U Fibi je bio praznik onog dana kada ste izjavili da ste spremni da organizujete Evropski šampionat 1954. Imali ste vrlo kratak rok i divim se što ste uspeli da sve stignete u roku. Da se vi niste prihvatili, šampionat bi se održao tek 1956, a ekipe bi se slale na Svetsko prvenstvo po ličnom nahođenju a ne po plasmanu”.

Pored sportskog motiva, naša zemlja bi trebalo da bude zainteresovana i zbog toga što se finansijski isplati organizovati ovakva takmičenja. Organizatori poslednjeg prvenstva Evrope, krajem prošlog leta u Sloveniji, zaradili su milion evra od svojih aktivnosti. A prihod od turista je još veći.

– Ako se transparentno organizuje evropski šampionat, on se bez sumnje isplati. Tako se isplatio i nama. Bio je pun pogodak i za nas organizatore, i za gradove domaćine, i za državu Sloveniju – govori za „Politiku” direktor „Evrobasketa 2013” Aleš Križnar. – Budžet je bio 13 miliona evra, a zaradili smo milion. Iza šampionata nisu ostali nikakvi repovi. Svi uključeni, od sponzora do države koja je dobila svoj deo i kroz porez, namireni su pre isteka prošle godine.

Iako po novim Fibinim propozicijama dvorane za prvi krug takmičenja moraju da imaju barem 6.000 mesta, to baš nije bilo toliko striktno, pa su Slovenci prošli i sa halama od 5.000 mesta (negde su taj kapacitet nadmašili dodavanjem montažnih sedišta). Tako da to za Srbiju ne bi predstavljalo problem, jer pored „Kombank arene” (20.000), novosadskog Spensa (11.000) i beogradskog „Pionira” (7.000), imamo još nekoliko hala između četiri i pet hiljada (Vršac, Niš, Kragujevac). Ukoliko Fiba bude tražila rezervno rešenje, sigurno ne bi pravila problem oko par stotina mesta.

Do sada su Francuzi i Grci nagovestili da bi želeli da uskoče umesto Ukrajine, a mogli bi da im se pridruže i Nemci. Za Srbiju je, kao i za te zemlje, olakšavajuća okolnost što ne bi imala značajnija ulaganja u sportsku infrastrukturu.

Aleksandar Miletić

objavljeno: 05.03.2014
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Evropsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I Srbija želi košarkaško EP 2015!

Izvor: Dzungla.org, 05.Mar.2014, 19:48

POLITIČKA kriza u Ukrajini, zemlji domaćina Evropskog prvenstva za košarkaše 2015. godine, proglasila je stanje pripravnosti i među čelnicima FIBA. Pažljivo se prati stanje i razmatraju alternativne varijante, kako bi organizacija kontinentalnog šampionata, u okolnostima produžene nestabilnosti,...

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.