Sport spaja - 150 mladih iz bivše Jugoslavije na Fruškoj gori

Izvor: Radio 021, 13.Avg.2015, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sport spaja - 150 mladih iz bivše Jugoslavije na Fruškoj gori

Na fruškogorskom izletištu Letenka već se sedmi dan održava internacionalni košarkaški kamp "Došao sam da igram" na kojem učestvuje 150 mladih iz bivše Jugoslavije (Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije).

Projekat koji je organizovan u formi kampa i dnevne edukacije okuplja mlade košarkaše i košarkašice, a za sve ušesnike u potpunosti je besplatan po čemu je jedinstven u ovom delu Evrope.

Organizator Mihajlo Delić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kaže da je kamp ove godine ugostio i decu sa posebnim potrebama kao i onu bez roditelja.

- Pokušavamo da predstavimo sport i obrazovanje mladih kao pravo, a ne kao privilegiju. Mislim da je besplatni sport jedna od krucijalnih tema za naše društvo jer, osim zdravog razvoja, važan je i za razvoj, odnos prema životu i sportu uopšte - istakao je Delić.

Deca imaju dnevno dva treninga i dva predavanja renomiranih predavača s najboljih svetskih univerziteta iz SAD, Japana, Norveške...

- Pričamo o toleranciji, poverenju, obrazovanju, volonterizmu, društvenom aktivizmu i svemu bitnom za život. Imamo planove da sve dignemo na još viši nivo i naša ideja je da taj program postane prepoznatljiv u regionu i svetlo ka pravom putu kako bi pristup mladih sportu trebalo da izgleda - rekao je Delić.

Omladinski košarkaški kamp je u utorak posetio i američki ambasador Majkl Kirbi navodeći da je dobro sve što se radi na temu pomirenja i da je važno da deca nauče da rade sa ljudima iz regiona. - Tom procesu pomažu i aktivnosti poput ovakvih u kojima učestvuju najmlađi - rekao je Kirbi istakavši veliki značaj zajedničkog rada i igranja u timu dece u regionu Balkana.

Član Gradskog veća zadužen za sport Predrag Svilar smatra da kamp ima veliku važnost. - Sport je bitan i s aspekta zdravlja, a na kampovima ovog tipa uspostavlja se među decom komunikacija drugog tipa, manje tehnologije, više druženja. Ovde se stiče i znanje o vrednosti rada, pomoći drugima i neke vrednosti koje su neophodne za život - rekao je Svilar.

Kamp se inače održava osmu godinu za redom, a ovogodišnji promoter je naš proslavljeni vaterpolo reprezentativac Slobodan Soro. Deca će na Letenci biti do subote. Organizaciju su podržali Ministarstvo omladine i sporta, Grad Novi Sad, Pokrajinska vlada, ambasada SAD i kompanija "Fruktal".

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.