Spanulisov čas košarke

Izvor: MVP.rs, 15.Maj.2015, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spanulisov čas košarke

Bek Olimpijakosa je ponovo ostavio bez daha sve ljubitelje igre pod obručima.

Promašio je svih 11 pokušaja iz igre, ali se nije ustručavao da preuzme odgovornost kada je bilo najvažnije za njegov tim. Vasilis Spanulis je održao čas košarke čitavoj košarkaškoj Evropi u poslednja četiri minuta prvog polufinala Evrolige. Ubacio je tri >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << trojke i jednu dugu dvojku preko ruke, bez promašaja, u završnici utakmice i tako ponovo srušio san CSKA o osvojanju titule u Evroligi. Rezultat je bio 70:68 u korist Grka.

Iako je bio junak trijumfa, nikako ne bi trebalo stavljati Spanulisa ispred bilo kog igrača Olimpijakosa. Jednostavno, crveno-beli igraju timsku košarku, ginu jedan za drugog i to im je donelo treće finale u poslednje četiri godine. Jorgos Printezis je sjajno održavao svoj tim u igri u prvih 20 minuta, kada je ubacio 11 poena bez promašaja (4/4 za dva, 1/1 za tri). Janis Papapetru ga je pratio sa devet i Olimpijakos je na poluvreme otišao sa samo poenom minusa - 36:35, a u jednom momentu su zaostajali sedam poena.

Armija je bila bolja u prvom poluvremenu, ali bolju igru nisu uspeli da materijalizuju kroz rezultat. Miloš Teodosić je bio potpuno odsečen, uputio je samo dve trojke ka košu rivala u ovom delu igre, a izgubio je čak pet lopti i ostao bez poena.

Velika borba je viđena u trećem kvartalu, a prvi koš Teodosića stigao je sa zvukom sirene za istek 30. minuta i u poslednji kvartal se ušlo rezultatom 51:47. Srpski plejmejker je četvrtu četvrtinu otvorio sa još šest poena i delovalo je da CSKA hvatam ritam za pobedu. Ipak, Olimpijakos se nije predavao, nije odustajao od svoje odbrane. Teodosić je imao nekoliko loših rešenja u napadu, a potom je napravio i četvrtu ličnu grešku.

Ali, i bez Teodosića ekipa CSKA je košem Nanda De Koloa stigla do devet poena viška na tri minuta i 39 sekundi pre kraja - 63:54. A, onda Spanulis! Popularni Bili je ubacio trojku, Kostas Slukas se nadovezao sa četiri poena, a Spanulis je novom trojkom i dugom dvojkom preko ruke zaokružio seriju svoje ekipe od 12:0 za prednost od tri poena - 66:63! Moskovljanima je ostalo minut i 29 sekundi da pobede svoje "komplekse" u duelima sa Olimpijakosom. Ali, u tome nisu uspeli.

Kajl Hajns je ubacio jedno slobodno bacanje, a Soni Vims je izjednačio na 66:66 posle promašaja Printezisa u šutu za tri poena. Ostalo je da se igra 31 sekund, Spanulis je uzeo loptu, trošio vreme i pogodio trojku iz karakterističnog driblinga u desno na sedam sekundi pre kraja utakmice. Crveno-beli su faulirali De Koloa, a Francuz je ubacio oba slobodna bacanja. Rusima nije ostalo ništa drugo nego da prave brz faul. Lopta je došla do Kostasa Slukasa. Bek tima iz Pireja je pogodio prvo i promašio drugo slobodno bacanje, ali su izabranici Dimitrisa Itudisa ostali izgubljeni iako je do kraja bilo šest sekundi!

Tako je Olimpijakos naneo treći veliki poraz ekipi CSKA na Fajnal for turnirima u poslednje tri godine. Printezis je predvodio Grke sa 14 poena, a jedan manje je upisao Spanulis, uz šut iz igre 4/15 (1/7 za dva, 3/8 za tri). Slukas je završio sa 10 poena. U poraženoj ekipi istakao se Nando De Kolo sa 18 poena. Jedini dvocifren pored Francuza bio je Saša Kaun sa 11 poena. Miloš Teodosić je upisao osam poena i pet asistencija, ali i šest izgubljenih lopti. Srpski plej je ubacio dva šuta iz devet pokušaja (1/4 za dva, 1/5 za tri).

Razloge poraza Moskovljani bi trebalo da traže u čak 16 ofanzivnih skokova koje su dozvolili rivalu. Olimpijakos je imao veliki broj drugih napada u drugom poluvremenu, što je bilo posledica veće borbenosti i veće želje za pobedom. Po svemu prikazanom ekipa Janisa Sfaropulosa je zaslužila plasman u finale, gde će se sastati sa boljim iz duela Real Madrida i Fenerbahče Ulkera koji počinje u 21 sat.

Na kraju, da pomenemo i to da je prvo polufinale sudio Ilija Belošević, što je veliko priznanje za sudijsku struku u Srbiji.

CSKA - Olimpijakos 68:70 (20:17, 16:18, 15:12, 17:23)

Dvorana: "Berklejkard Centar"; Gledalaca: 00.000; Sudije: Ilija Belošević (Srbija), Boris Rižik (Ukrajina), Deni Ierezuelo (Španija)

CSKA: De Kolo 18 (4sk, 4as), Teodosić 8 (5as, 6il), Fridzon, Nikols, Džekson 9 (3as, 7ul), Markoišvili, Vims 9 (4sk, 4as), Voroncevič 5 (5sk), Kaun 11, Hrijapa 2, Hajns 1, Kiriljenko 5 (5sk). Trener: Dimitris Itudis



Olimpijakos: Petvej 5, Hanter 2, Danston 5 (5sk), Spanulis 13, Papapetru 9, Slukas 10, Printezis 14 (8sk, 4as), Agravanis 2, Mancaris 5, Lafajet 3, Darden, Lodžeski 2. Trener: Janis Sfaropulos



(foto: Euroleague)

Nastavak na MVP.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Košarkaški bog: Znao sam...

Izvor: Vesti-online.com, 15.Maj.2015

Junak Olimpijakosa. Heroj Pireja. Majstor košarke. Vasilis Spanulis! Plejmejker atinskog velikana još jednom je dokazao da je jedan od najboljih igrača u istoriji igre pod obručima...Mirnim tonom popularni "Bili" preneo je svoje utiske odmah po završetku susreta u Madridu, koji su atinski crveno-beli...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.