Šetnjom do boljeg zdravlja

Izvor: B92, 15.Maj.2014, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šetnjom do boljeg zdravlja

Fizička aktivnost predstavlja svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije (sagorevanja kalorija), a to može biti brzo hodanje, penjanje uz stepenice, šetnja, usisavanje, vožnja bicikla, plivanje, trčanje, košarka, fudbal.

Redovna umerena fizička aktivnost je, kako navode stručnjaci, jedan od najlakših načina za očuvanje i unapređenje zdravlja. Rezultati brojnih istraživanja ukazuju na blagotvorne efekte vežbanja u prevenciji oboljenja srca, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šećerne bolesti, raka debelog creva, depresije i gojaznosti. Vežbanjem se, takođe, reguliše povišeni krvni pritisak, masnoća i šećer u krvi. Svakodnevna polučasovna šetnja brzim hodom smanjuje rizik od pojave akutnog infarkta miokarda za 18, a moždanog udara za 11 odsto.

Lekari savetuju redovno upražnjavanje vežbi kako bi se organizam oslobodio stresa i anksioznosti (nervoze), što doprinosi boljem spavanju. Fizička aktivnost unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje, te osećaj ispunjenosti i zadovoljstva.

Prema podacima istraživanja zdravlja stanovništva Srbije, u 2006. godini više od dve trećine odraslog stanovništva u Srbiji je fizički neaktivno (67,7 odsto), procenat odraslih stanovnika koji je vežbao više od tri puta nedeljno iznosio je 25,5 odsto, što je značajno povećanje u odnosu na 2000. godinu kada je taj procenat bio 13,7 odsto. U 2006. godini 31,1 odsto zaposlenih se bavilo sedenternim tipom posla, za razliku od 2000. godine kada je taj procenat iznosio 25,2 odsto.

Bez preterivanja

Lekari savetuju da fizički neaktivne osoba u početku ne preteruju sa aktivnostima, da počnu jednostavnim vežbama i slabijim tempom i kasnije postepeno pojačavaju isti. Poželjno je vežbati jednom do dva puta nedeljno po 30 minuta, a ako je 30 minuta previše, za početak pokušati sa 15 minuta. U slučaju bilo kakvih zdravstvenih problema, neophodno je posavetovati se sa lekarom pre nego se počne sa fizičkim aktivnostima. Na početku i kraju aktivnosti obavezno je nekoliko minuta laganog istezanja.

Preporuke

Započnite dan sa nekoliko minuta laganog istezanja; Ukoliko na radnom mestu mnogo vremena provodite u fotelji, trudite se da ustanete kada god imate priliku, protegnete se ili prošetate par minuta; Zaboravite na lift. Koristite stepenice; Umesto vožnje kola na kratkim relacijama, šetajte ili vozite bicikl; Ne morate biti sportski tip da bi ste se bavili fizičkom aktivnošću. Odlazak u šetnju, rad u bašti ili ples takođe mogu biti delotvorni.

Izvor: Danas.rs
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.