Sarajevska Bosna obeležila 30 godina od osvajanja titule prvaka Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevska Bosna obeležila 30 godina od osvajanja titule prvaka Evrope

SARAJEVO - U Sarajevu se obeležava 30 godina od kada je Košarkaški klub Bosna, 5. aprila 1979, osvojio titulu prvaka Evrope u Grenoblu pobedom nad italijanskim Emersonom 96:93 (45:43).

U sarajevskom Narodnom pozorištu upriličena je svečana akademija, a potom i druženje u Domu mladih. Među gostima su, uz Bosninu šampionsku ekipu, i istaknuta košarkaška imena iz država bivše SFRJ - Mirko Novosel, Mihovil Nakić, Rato Tvrdić, Damir Šolman, Predrag Danilović i drugi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Sutra će Gradska uprava Sarajeva "grupi građana zaslužnih za osvajanje titule (52 člana)" uručiti kolektivnu Šestoaprilsku nagradu, koju će primiti tadašnji trener šampionske generacije Bosne, Bogdan Tanjević.

"Bili smo kao lavina dok je Emersonu isticalo vreme. Nisu mogli izjednačiti naš motiv. Radovanović je odigrao sjajno iako je dan ranije imao temperaturu. Da ne spominjem Mirzu (Delibašića) i Varaju (Žarka Varajića), koji su šutirali 70 odsto iz polja", izjavio je Tanjević sarajevskom "Dnevnom avazu".

Za Bosnu su u Grenoblu igrali Vučević, Benaček 3, Đogić 6, Bosiočić 2, Izić, Radovanović 10, Varajić 45, Delibašić 30, Hadžić i Pešić.

Iz te generacije sarajevskih košarkaša prerano su preminuli Mirza Delibašić Kinđe (2001), jedan od 50 najvećih igrača u istoriji evropske košarke, te Sabahudin Dino Bilalović (2003).

Boro Vučević živi u rodnom Baru, Predrag Benaček vodi češki Kolin, Anto Đogić vodi amaterski klub u Stokholmu, Boško Bosiočić živi u Australiji, a Nihad Izić je u Turskoj trenirao mlađe selekcije te zemlje.

Ratko Radovanović je direktor FMP-a iz Železnika, Žarko Varajić je koordinator mladih selekcija u Košarkaškom savezu Srbije, Sabit Hadžić je trener u Turskoj, dok je Svetislav Pešić, posle evropskih i svetskih titula sa Jugoslavijom, Nemačkom i španskom Barselonom, sada trener Crvene zvezde.

Organizovan je i turnir ekipa iz 26 škola košarke u Ledenoj dvorani "Skenderije", čiji je organizator Udruženje "Rin Famili" uz saglasnost KK Bosna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.